Hlavní obsah

Poslanci schválili záruky za úvěry 150 miliard korun

Novinky, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněmovna schválila záruky pro malé a střední podnikatele ve výši 150 miliard korun. Firmy tak budou moct z tzv. programu COVID III žádat o úvěr s až 90procentní garancí státu. Zákon nyní putuje do Senátu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanci na jednání Sněmovny

Článek

„Není možné pokračovat ve způsobu jako byl COVID I, COVID II a COVID Praha, ale musíme jít touto cestou,” uvedl ministr Karel Havlíček k projektu pod názvem COVID III. Záruka 150 miliard, kterou v pondělí schválila vláda, by měla vygenerovat úvěry v objemu až 600 miliard korun.

Havlíček: Bude COVID III, do záruk dáme dalších deset miliard

Koronavirus

Česko nyní musí být do Evropské unie zaslána žádost o notifikaci, která trvá podle Havlíčka obvykle týden. Mezitím ale by měl o záruce rozhodnout také Senát a zákon podepsat prezident. Na konci dubna by tak mohlo být vše připraveno a začátkem května by se peníze mohly začít vyplácet.

Poslanci podpořili i návrh pirátského poslance Mikuláše Ferjenčíka, aby stát zveřejnil komu tyto garance poskytne. Jde podle něj prakticky o dotace a měla by být zachována transparentnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám