Hlavní obsah

Poslanci rozhodli o prodloužení nouzového stavu a pokutách pro firmy

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci ve středu odsouhlasili prodloužení nouzového stavu kvůli epidemii koronaviru do 23. prosince. Odklepli i novelu, kvůli které budou mít nově firmy povinnost dodržovat pod hrozbou až třímilionové sankce vládní protikoronavirové restrikce. Celodenní jednání sledovaly Novinky v on-line reportáži.

Záznam: Jednání poslanecké sněmovny k žádosti vlády o souhlas s prodloužením nouzového stavuVideo: psp.cz

 
Článek

Vážení čtenáři, dnešní on-line skončil. Děkujeme za pozornost. 

21:25Sněmovna novelu odklepla. Podnikatelé a firmy tak zřejmě budou mít povinnost dodržovat pod hrozbou až třímilionové sankce vládní protikoronavirové restrikce, které se týkají podnikatelské činnosti.

Na návrh bezpečnostního výboru poslanci z předlohy vyškrtli navrhované zvýšení horní hranice pokut pro jednotlivce z 20 000 korun na 50 000 korun. Feri do ní prosadil úpravu pracovní povinnosti studentů. Hejtmani ji budou moci nařídit jen za předchozího souhlasu ministra školství. Nyní novelu dostanou k posouzení senátoři.

20:52 -  Bezpečnostní výbor Sněmovny nicméně již dříve doporučil plénu, aby z vládní novely krizového zákona vyškrtlo ustanovení, podle kterého by mohla pokuta dosáhnout až 50 tisíc korun místo nynějších 20 tisíc korun.

„Situace je teď taková, že nevidíme důvod, proč by se sankce měla zvyšovat,” řekl ČTK zpravodaj novely Zdeněk Ondráček (KSČM). Upozornil na to, že jde o nejvyšší možnou sazbu, která se stejně nevyužívá.

Kabinet chce zásadně zvýšit pokuty za porušování opatření

Koronavirus

20:16 -  Poslanci se nyní vrhli na novelu zákona, která zvyšuje pokuty za porušování protikoronavirových restrikcí. Za porušování protikoronavirových restrikcí by jednotlivci mohli podle novely dostat pokutu až 50 tisíc korun místo nynějších 20 tisíc korun.

Předloha zároveň stanoví podnikatelům a firmám povinnost dodržovat pod hrozbou až třímilionové sankce vládní omezení, která se týkají podnikatelské činnosti. Nyní zákonný podklad pro ukládání pokut za porušování těchto restrikcí neexistuje.

20:02 - Sněmovna souhlasila s prodloužením nouzového stavu podle návrhu poslanců KSČM do 23. prosince. Vláda žádala o možnost stavu nouze do 11. ledna.

Nouzový stav se prodlouží do 23. prosince, rozhodla Sněmovna

Koronavirus

19:53 -  Poslanci pomalu začínají hlasovat.

19:42 -  Téměř na závěr diskuze se slova chopil premiér Andrej Babiš (ANO). „Všichni ti, kteří nechtějí prodloužit nouzový stav, chtějí chaos a ohrožují zdraví českých občanů. Vy říkáte, že nemáte problém s tím, že se pandemie rozšíří a budeme mít 300 mrtvých denně. No a když se tak stane, tak zase budete řvát, že je všechno blbě. Jenom všechno kritizujete,“ uvedl premiér.

Policejní zátah na otevřené hospody začal

Ekonomika

18:24 - Poslanci si odhlasovali, že budou jednat po 19. i 21. hodině.

17:35 -  Debata se stočila k vakcíně. Poslanec Dominik Feri (TOP 09) se tázal ministrů, proč ještě nezačali dělat informační kampaň o očkování. „Vláda vypadá, že čeká, že se zjeví dobrovolníci a pomůžou jí,“ uvedl Feri s tím, že tedy pomoc nabízí.

16:49 -  Podle komunisty Zdeňka Ondráčka by bez prodloužení nouzového stavu hrozil kolaps zdravotnictví. „Pomoc vojáků a hasičů je kvůli epidemii covidu nutná,” uvedl.

16:37 -  Nouzový stav ve Sněmovně obhajoval ministr vnitra šéf sociálních demokratů Jan Hamáček (ČSSD). Bez něj by tak podle člena vlády skončila většina opatření a došlo by tak ke zhoršení epidemiologické situace.

Sněmovna schválila pomoc pivovarům

Ekonomika

Zároveň Hamáček zkritizoval opozici za to, že ji nezajímají důležité věci. Místo toho se stará o tom, zdali mohou lidé koupit v PET lahvích pivo v restauracích.

16:09 -  Na plénu vystoupil šéf ODS Petr Fiala. Podle něho má strana analýzu, podle níž může vláda přijmout část opatření i bez nouzového stavu.

15:45 -  Prodloužení stavu nouze nepodpoří ani TOP 09. „Vláda si nezaslouží ani den nouzového stavu navíc,“ prohlásila šéfka strany Markéta Pekarová Adamová.

Máme toho plné zuby, tohle je šílenství. Piráti tepou Babišovu vládu

Domácí

15:27 -  Mezitím také občanští demokraté na Twitteru uvedli, že prodloužení nouzového stavu nepodpoří. „Už mnohokrát jsme vyzvali vládu, aby jasně řekla, proč je NS potřeba, to ale odmítla. Ani se nedivíme: k dalšímu prodloužení totiž žádné rozumné důvody nejsou. Vláda má hodně možností, jak bránit šíření epidemie i bez NS,” stojí na sociální síti.

15:10 -  Delší stav nouze nepodpoří ani Piráti. Podle předsedy strany Ivana Bartoše totiž umožňuje vládě svévolně měnit její opatření bez zdůvodnění a vyhodnocování.

15:00 -  Slova se chopil poslanec Vít Rakušan (STAN), který uvedl, že klub prodloužení nouzového stavu o třicet dní nepodpoří. „V současné chvíli je ale systém PES nastaven způsobem, že v každém z jeho stupňů je nutné přebývat v režimu nouzového stavu. Nesouhlasíme s tím, aby se nouzový stav stal pro vládu běžnou záležitostí,“ vysvětlil Rakušan.

14:49 - Vláda pak podle Blatného změní rozhodnutí, podle kterého si lidé nesmějí odnášet pivo z restaurace.

Pivo v PET lahvi si domů vzít nesmíte, říká ministerstvo. Diskriminace hospod, reaguje právník

Ekonomika

„Nebylo v žádném případě cílem, aby si nikdo nesměl z restaurace odnést pivo v lahvi či ve džbánku. Tato politováníhodná událost bude napravena do 24 hodin změnou usnesení vlády,” uvedl Blatný.

14:48 - „Jsme v bodě zlomu,” prohlásil také Blatný. Česko je tak nyní podle něho v podobné situaci, jaká byla v říjnu, kdy došlo k poklesu. Tentokrát je to ale podle ministra bod zlomu, kdy naopak začnou čísla opět stoupat.

Opoziční PES by byl mírnější. Expertní tým představil úpravu systému

Domácí

14:40 -  Na plénu po premiérovi vystoupil i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Také on se vyjadřoval k aktuální epidemiologické situaci. „Čísla začala stoupat. Reprodukční číslo (udává, kolik lidí nakazí jeden člověk s koronavirem - pozn. red.) také překročilo mírně hodnotu jedna,” řekl.

14:32 - S prodloužením nouzového stavu počítají i komunisti, odmítají však hlasovat pro vládou navrhovaných 30 dní, podle jejich návrhu se má prodloužit stav nouze do 23. prosince. Šéf KSČM Vojtěch Filip zdůvodňoval rozhodnutí tím, že chtějí znát data z rozvolnění, jehož dopady se podle expertů projeví právě po dvou týdnech. „Z výsledků chceme udělat nový závěr, zda nejde dále postupovat jenom podle zákona o ochraně veřejného zdraví,“ řekl novinářům.

14:20 -  Jediným řešením je podle něho vakcína, která ale zatím v Česku není dostupná. „Poslední vývoj není vůbec dobrý. Čísla ještě budou pravděpodobně stoupat, je proto důležité, abychom měli nouzový stav a mohli dělat opatření,” vysvětlil předseda vlády.

Filip Babiše napíná. Podporu rozpočtu ani nouzovému stavu neslíbil

Domácí

14:15 - Jako první si vzal v dolní komoře slovo premiér Andrej Babiš (ANO). „Po nouzovém stavu netoužíme. Přesto tady dnes před vámi stojím. V celé Evropě pokračuje komunitní šíření viru covid-19 a my nejsme výjimkou. Všechny země se potýkají s onemocněním,” prohlásil premiér.

14:00 -  Začala schůze v Poslanecké sněmovně.

Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line reportáže.

Nouzový stav platí v Česku nyní do 12. prosince. Menšinová vláda ANO a ČSSD však požádala Sněmovnu o souhlas s jeho dalším prodloužením o 30 dnů, tedy do 11. ledna.

Vláda chce prodloužit nouzový stav o dalších 30 dnů

Domácí

Stavem nouze jsou totiž podmíněna některá omezení proti šíření nákazy koronaviru. Většina opozičních stran ale s dalším prodlužováním nouzového stavu nesouhlasí. Rozhodující bude patrně postoj komunistických poslanců, kteří kabinet v dolní komoře tolerují.

Sněmovna při podzimní vlně epidemie dostala od vlády už třetí žádost o vyhlášení nouzového stavu. Koncem října souhlasila dolní komora s prodloužením o 17 dnů a v druhé polovině listopadu o 22 dnů. Kabinet chtěl vždy měsíc. Vláda může rozhodnout vždy jen o prvních 30 dnech, pak už je nutný souhlas poslanců.

Kabinet chce zásadně zvýšit pokuty za porušování opatření

Koronavirus

Za porušování protikoronavirových restrikcí by pak jednotlivci mohli podle novely dostat pokutu až 50 tisíc korun místo nynějších 20 tisíc. Předloha zároveň stanoví podnikatelům a firmám povinnost dodržovat pod hrozbou až třímilionové sankce vládní omezení, která se týkají podnikatelské činnosti. Nyní zákonný podklad pro ukládání pokut za porušování těchto restrikcí neexistuje.

Výběr článků

Načítám