Hlavní obsah

Sněmovna schválila pomoc pivovarům

Novinky, ČTK, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci ve čtvrtek na mimořádné schůzi schválili pomoc pro pivovary. Ty tak zřejmě budou i do budoucna osvobozeny od spotřební daně za vylité nebo jim vrácené pivo. Novelu nyní projedná Senát, pokud ji schválí, dostane ji na stůl prezident.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Po uzavření hospod kvůli pandemii neměly pivovary komu dodávat pivo. Řada z nich se kvůli omezené trvanlivosti rozhodla pivo zlikvidovat, ačkoliv za něj už spotřební daň zaplatila,” uvedl šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO).

Pivovary dostanou zpět spotřební daň za pivo, které neprodaly

Domácí

Podle ní vláda na jaře umožnila toto nespotřebované pivo osvobodit od daní, a to do konce letošního roku. „Protože se ale kvůli šíření nákazy stále nedá dopředu odhadnout, kdy a v jaké míře se budou ochranná patření rozvolňovat, dáváme pivovarům tuto možnost už natrvalo,” vysvětlila Schillerová.

V principu tak nebudou muset pivovary platit daň z piva, které neprodaly, ale vrátilo se jim z jejich distribučních skladů. Buď ho pak můžou kvůli krátké době trvanlivosti vylít, nebo přetvořit do jiného produktu, či ho například poslat na likvidaci do bioplynových stanic, sdělila už dříve ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová.

Pokud by se nicméně z piva vytvořil jiný alkoholický nápoj, daň by se nakonec platila.

Hospody a pivovary obral virus o miliardy

Ekonomika

České pivovary pak očekávají celoroční propady tržeb kvůli pandemii v řádu desítek procent. Největší výrobci čekají pokles mezi 20 a 40 procenty, nejmenší i o více než 50 procent.

K novele navrhl také předseda lidovců Marian Jurečka přilepit pozměňovací návrh, kterým chtěl kromě jiného navýšit takzvaný kompenzační bonus pro podnikatele z 500 na 667 korun denně. Poslanci to ale nepodpořili.

Reklama

Výběr článků

Načítám