Hlavní obsah

Kabinet chce zásadně zvýšit pokuty za porušování opatření

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Novela krizového zákona počítá s pokutami za porušování protikoronavirových nařízení vlády až 50 000 korun pro fyzické osoby a tři miliony korun pro právnické osoby. Vláda v pondělí návrh předlohy ministerstva vnitra schválila. Na tiskové konferenci po jednání o tom informoval ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) na tiskové konferenci po jednání vlády informoval místo ministra vnitra Jana Hamáčka o novém návrhu na zvýšení pokut.

Článek

„Jestliže dneska fyzické osoby bylo možné pokutovat maximálně 20 000 korunami a u právnických osob nebylo možné dát jakýkoli postih vůbec, novela navrhuje, aby pokuta fyzickým osobám mohla jít až na 50 000 korun, v případě právnických osob až tři miliony korun,” řekl Zaorálek.

O pokutách informoval na tiskové konferenci místo ministra vnitra Jana Hamáčka.

Do čtvrtého stupně se Česko nevrací

Domácí

Podle Zaorálka se ukázalo, že je možné postihovat porušování opatření ministerstva zdravotnictví, která se například týkají nošení roušek, u vládních nařízení týkajících se třeba uzavření restaurací to je ale problematické.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) v posledních sedmi až deseti dnech začali lidé brát opatření na lehkou váhu. „Příkladem je prodej přes okénka v nočních hodinách nebo přistavování vyhřívaných stanů k okénkům,” uvedl.

Kabinet chce, aby předlohu Sněmovna projednala ve stavu legislativní nouze.

Restaurace musí zavřít už ve 20 hodin

Domácí

Vláda v pondělí rozhodla také o zkrácení otevírací doby restaurací, od středy budou muset zavřít ve 20 hodin. Platit bude nově i zákaz pití alkoholu na veřejnosti. Do přísnějšího čtvrtého stupně ale Česko zatím nepřejde.

Reklama

Výběr článků

Načítám