Hlavní obsah

Pivo v PET lahvi si domů vzít nesmíte, říká ministerstvo. Diskriminace hospod, reaguje právník

Novinky, Bohumír Žídek

Vláda od středy zakázala konzumaci alkoholu a s ní také prodej piva a dalších alkoholických nápojů hostům s sebou domů, například v PET lahvi nebo plechovce. Novinkám tuto intepretaci nařízení potvrdila mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová. Podle advokáta Jakuba Backy je nicméně tento postup vůči hospodám diskriminační.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Ilustrační snímek. Hostinec U Tří pírek v Kolíně

Článek

V novém usnesení se píše, že vláda zakazuje „prodej alkoholických nápojů v případě prodeje z provozovny stravovacích služeb zákazníkovi mimo její vnitřní prostory (např. výdejové okénko)“.

Z této formulace hospodským vyplynulo, že tedy nesmí prodávat ani pivo v PET lahvích, případně skleněných lahvích či plechovkách s sebou domů. Ministr se nicméně při vyhlašování vyjádřil, že opatření míří na prodej alkoholu přes výdejová okénka ke konzumaci venku.

Z toho vznikla další interpretace, že zákaz neplatí pro prodej uzavřených PET lahví či plechovek, které si člověk odnese s sebou. To však mluvčí ministerstva popřela. „V uvedeném případě skutečně platí, že alkoholické nápoje nelze prodávat, a to bez ohledu na to, v jaké jsou nádobě,“ sdělila Peterová Novinkám.

Přehledně: Co se od středy mění

Domácí

Vznikla tak paradoxní situace, kdy si zákazník pivo s sebou v hospodě koupit nesmí, ale hned ve vedlejší večerce nebo supermarketu mu v tom nic nebrání. „Je to diskriminační,“ řekl Novinkám Jakub Backa z advokátní kanceláře Lechovský & Backa.

Podle něj to může být pro hospody i likvidační. „Normálně by mohly stáčet neprodané pivo do PET lahví. Takhle to můžou maximálně vylít do kanálu,“ dodal advokát, který se podílel na přípravě senátorského návrhu přezkoumání vládního omezení maloobchodu Ústavním soudem.

Babiš: Prodej piva z hospody domů od zítřka povolíme

Ekonomika

Vláda také od středy restauracím, hospodám a dalším podnikům nařídila zavírat již ve 20 hodin. Podniky přitom směly otevřít teprve minulý čtvrtek, tehdy se zavíračkou v deset večer. Je tedy evidentní, že jejich provoz se na skóre PES dosud nemohl projevit.

Menší pivovary řeší krizi. Primátor omezil výrobu, Zichovec rozváží pivo lidem

Ekonomika

Kromě toho vláda přišla se zákazem konzumace alkoholu na veřejnosti po celý den. Nově se také nesmí prodávat občerstvení a alkohol na trzích.

U obchodů a dalších služeb se nic nezměnilo. Ostatní opatření odpovídají stupni tři systému PES, ačkoliv jeho skóre začalo odpovídat stupni čtyři. Jedním z důvodů může být i to, že se do skóre dosud nepočítaly negativní výsledky antigenních testů. Vláda proto chce nově připravovat dva indexy, z nichž jeden má reflektovat i tyto testy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám