Hlavní obsah

Máme toho plné zuby, tohle je šílenství. Piráti tepou Babišovu vládu

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Piráti už mají vládních kroků plné zuby. To, že vláda představila protiepidemický systém PES a několik dní nato se jím přestala řídit, označují za šílenství. Podle nich to navíc vypadá, že vláda vyhlašuje opatření proti selskému rozumu. Přijímaná pravidla nejsou podle nich předvídatelná a dostatečně odůvodněná. Strana ve Sněmovně nepodpoří prodloužení nouzového stavu, řekl její předseda Ivan Bartoš.

Máme toho plné zuby, tohle je šílenství. Piráti tepou Babišovu vláduVideo: ČTK

 
Článek

„Máme toho skutečně plné zuby. Vláda po osmi měsících představila systém PES, aby pak řekla, že se jím nebude řídit? Vždyť to je přece šílenství,“ prohlásil na středeční tiskové konferenci před jednáním Sněmovny, na kterém je hlavním tématem prodloužení nouzového stavu, Pirát Mikuláš Ferjenčík.

Z PES je kočkopes. Někam zavřít by se měla vláda, ne restaurace, zní z opozice

Domácí

Kabinet totiž v pondělí rozhodl o tom, že se Česko nepřesune do horšího čtvrtého stupně, kdy by došlo k uzavření restaurací, většiny obchodů a služeb. Namísto toho ale zakázal pití alkoholu na veřejnosti a omezil otevírací dobu stravovacích zařízení na 20:00.

Tato opatření ale neodpovídají ani jednomu stupni z vládou představeného systému PES.

Někdo se zbláznil? 

„Každý den ráno se díváme, jaké návrhy jdou na vládu a jaké neodůvodněné opatření vláda vyhlašuje. Jsme svědky likvidace obchodníků nebo provozovatelů různých služeb. Podnikatelům hrozí bankrot, aniž by udělali nějakou chybu,“ uvedl také šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Do čtvrtého stupně se Česko nevrací

Domácí

Podle něj by měla být vládou představená pravidla předvídatelná, doložená daty a dostatečně odůvodněná, což se nyní neděje.

„Na nás to začíná působit tak, že se někdo nahoře zbláznil a vyhlašuje věci proti selskému rozumu. A těmhle bláznům máme prodloužit nouzový stav?“ tázal se řečnicky Ferjenčík.

Jedním z takových opatření je skutečnost, že restaurace nemohou prodávat pivo v PET lahvích, na což ve středu upozornily Novinky. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) se nicméně pondělní nařízení má změnit už od čtvrtka. „U výdejových okýnek restaurací bude možné si pivo odnést ve džbánku nebo PET lahvi s sebou. Takto jednoznačně upravíme usnesení vlády,” dodal premiér.

Babiš: Prodej piva z hospody domů od zítřka povolíme

Ekonomika

Pivo v PET lahvi si domů vzít nesmíte, říká ministerstvo. Diskriminace hospod, reaguje právník

Ekonomika

Piráti také požadují upravení protiepidemického systému PES tak, aby při vyšších stupních nebyly uzavřeny malé obchody, ale velké zůstaly otevřené. „Pokud se tak nestane, rozhodli se Piráti podat podnět k Ústavnímu soudu,“ sdělil Bartoš.

Reklama

Výběr článků

Načítám