Hlavní obsah

Plivnutí do tváře zdravotníkům. Hygiena přišla zkontrolovat do nemocnice přetíženou covidovou jednotku

Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pracovnice ostravské hygieny v době, kdy prakticky nefunguje trasování, v úterý dorazily zkontrolovat dodržování opatření na covidovou jednotku v bohumínské nemocnici, kterou vede exministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Příkaz ke kontrolám nemocnic podle něj vydala hlavní hygienička Jarmila Rážová. Považuje to za „plivnutí do tváře“ zdravotníkům.

Foto: Univerzita Karlova/Vláďa Šigut

Ilustrační foto.

Článek

To vše se děje v době, kdy hrozí kolaps systému a zdravotníci se dostávají na hranice svých sil kvůli přibývajícím covidovým pacientům.

V bohumínské nemocnici se zjevily dvě pracovnice ostravské hygieny, aby zkontrolovaly papíry a dodržování opatření.

„Když zavoláte zdravotníkům, kteří se zrovna oblíkají do obleku, že by se měli věnovat hygieně, tak je to plivnutí do tváře těm lidem. Nevím, jestli jim to nedochází, v jakých emocích a situaci zdravotníci dnes jsou. Představa, že v době, kdy se situace zhoršuje každým dnem, budou zdravotníci provádět hygienu po oddělení, je neskutečná a říkám si, jestli žijeme v normálním státě,“ uzavřel Němeček.

Ještě se urazily

„Neuvěříte!!! Zdravotníci i v naší nemocnici už fakt neví, co dřív. A tak je dneska přišly zkontrolovat dvě pracovnice z hygieny. Jestli dodržujeme všechna nařízeni ministerstva ke kovidu, máme všechny papíry a tak. Chtěly na i kovidjednotku, ale zapomněly si vzít ochr. obleky,“ napsal evidentně rozhořčený exministr zdravotnictví a ředitel bohumínské nemocnice Svatopluk Němeček na Twitter.

Novinkám následně ředitel řekl, že to považuje za současné situace za absurdní krok. „Blokovat za této situace kapacity hygieny, které nestíhají dělat svou práci, a nemocnic považuji za absurdní. Nemocnice samy vědí, co mají dělat, a nikdy nečekaly na příkazy hygieny, protože by se toho nedočkaly,“ míní.

Pracovnice ostravské hygieny podle Němečka přišly kontrolovat dokumenty a řád k zacházení s covidovými pacienty. Navíc prý usilovaly o návštěvu covidového oddělení, počítaly však s tím, že ochranné pomůcky jim poskytne nemocnice. Když to Němeček odmítl s odůvodněním, že pomůcky má pouze tak akorát pro zaměstnance, tak se „urazily a odešly“.

Příkaz prý přišel z Prahy

Zaskočený a rozladěný ředitel následně zavolal šéfce ostravské krajské hygieny Pavle Svrčinové s dotazem, kde se nápad v této době zkontrolovat nemocnice zrodil a kde vzaly ženy pověření.

„Paní ředitelka uznala, že byla chyba žádat po nás ochranné prostředky, nejsme povinni je vybavit. Příkaz ke kontrole nemocnice prý přišel z Prahy, od hlavní hygieničky Rážové,“ osvětlil exministr.

Rážová prostřednictvím tiskového mluvčího Jana Brodského vzkázala, že kontrola v Bohumíně neproběhla na základě služební příkazu, který nařizuje kontroly ve zdravotnických zařízeních, ale že krajští hygienici přišli na externí podnět.

„Povinností KHS je provádět mimo jiné i kontroly poskytovatelů zdravotních služeb dle zákona a řešit podněty,“ poznamenala.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Bývalý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Za párty bez roušek pokutovali hygienici nepravého, vydával se za něj spolužák

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám