Hlavní obsah

Oxana studuje, pracuje a pomáhá jako dobrovolnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za dvanáctihodinovou směnu se v brněnském Asistenčním centru pomoci Ukrajině nezastaví. Pomáhá při organizování přísunu jídla, pití či potřeb pro malé děti, k tomu dělá tlumočnici. Sedmadvacetiletá Ukrajinka Oxana Lyesková přitom zvládá dokončovat studium na vysoké škole a práci na plný úvazek.

Oxana Lyesková studuje na vysoké škole, pracuje na plný úvazek a do toho pomáhá v dobrovolnickém centru

Článek

„Musela jsem prostě něco dělat, a ne pouze sedět s rukama v klíně,“ říká.

Do Brna přišla s rodiči, když jí bylo třináct. Do své domoviny se pravidelně vracela, ostatně za dědou, tetou a dalšími příbuznými se po koronavirových restrikcích chystala i na nadcházející Velikonoce. Místo toho ale slouží dvanáctihodinové směny jako dobrovolnice a smiřuje se s tím, že své příbuzné ještě dlouhou dobu neuvidí.

„Když Rusové zaútočili, maminka mi to hned ráno napsala, ani jsem tomu nevěřila. Okamžitě jsem kontaktovala příbuzné a kamarády na Ukrajině, ani oni si to nedokázali představit, natož my tady. Hned jsme se zapojili do humanitární pomoci, a když jsem viděla, že se hledají dobrovolníci do Asistenčního centra, rychle jsem se přihlásila,“ popsala Právu Lyesková.

Prchající děti trápí panické ataky, říká dobrovolník na košickém nádraží

Válka na Ukrajině

Svěřují se s osudy

Její práce je psychicky nesmírně náročná, krajané prchající před válkou se totiž hned při zjištění, že je také Ukrajinka, svěřují se svými osudy.

„Ptají se, odkud jsem, povídají sami od sebe. Zrovna v sobotu tam byly dvě paní okolo padesátky, které byly úplně špatné z toho, že by měly ve svém věku znovu začínat úplně od nuly, navíc v zemi, jejíž jazyk neznají. Je to náročné, ale bylo by pro mě horší nic nedělat. Takto jsem součástí událostí, ačkoli pořád nemůžu věřit, že se to skutečně děje,“ přiznala. Přicházející lidé jsou často unavení, zmatení a drtivá většina z nich se kromě svého rodného jazyka nijak jinak nedorozumí. I proto je práce tlumočníků neocenitelná.

Kdo dělá ve městě nepořádek, musí do armády, popisuje reportér Novinek z Užhorodu

Válka na Ukrajině

„Dostávají třeba české SIM karty do telefonu. Ale někteří vůbec netušili, proč to vlastně dostávají. Další mají starost, jak budou jíst, a sháněli se po nákupu hrnců,“ vypočetla Lyesková.

Příbuzní zůstali

Její příbuzní bydlí v centrální části Ukrajiny. „Každý den si voláme. Prvních pár dní po invazi byli schovaní, teď už chodí do práce. Bydlí na vesnici, kterou válka nezasáhla. Odjet nechtějí, děda má 82 let a řekl, že se ani nehne. Teta neodjede bez sestřenky a ta zas neodjede bez manžela, který je v domobraně,“ usmála se při vzpomínce na příbuzné.

Ukrajinka může z Charkova oslovit miliony lidí, Beckham ji pustil na svůj Instagram

Válka na Ukrajině

Skloubit práci projektantky ve stavební firmě, studium a ještě pomoc v Asistenčním centru není lehké. „Je to náročné časově i psychicky, ale budu pomáhat, jak dlouho to jen půjde,“ zdůraznila závěrem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám