Hlavní obsah

Prchající děti trápí panické ataky, říká dobrovolník na košickém nádraží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Košice

Děti prchající z Ukrajiny trápí žaludeční neurózy a panické ataky. Pomáhá jim povídání s lidmi, kteří umí ukrajinsky a léky na uklidnění, řekl reportérům Práva v centru z uni buněk u košického nádraží dobrovolník Červeného kříže Martin Mňahončák (41).

Do Košic míří evakuační vlaky a autobusy s uprchlíky z UkrajinyVideo: Jan Handrejch, Právo

 
Článek

Vzpomíná na sedmdesátiletou lékařku z Charkova, která se hned po příjezdu chtěla zapojit do pomoci krajanům. „Ihned šla k dětem, povídala si s nimi, hrála si. To jim moc pomáhá,“ dodal energický dobrovolník.

Košice situaci zvládají a rozhodně nejde o humanitární katastrofu. Díky dobrovolníkům a darům.
Martin Mňahončák, Červený kříž

Podle něho přijíždí mnoho dětí. „Zde rodiny dostanou najíst, jsou registrovány, mohou se zde v teple vyspat,“ ukazuje modré uni buňky darované soukromou firmou. Zrovna sem s blikajícími majáky přijíždí kolona slovenského premiéra. Příliš zájmu nebudí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dobrovolník Červeného kříže Martin Mňahončák

Ptáme se na roli státu při pomoci, protože v sousedním Polsku na přechodu Medyka a Hrebenne jsme viděli obrovské nasazení všech složek polského státu včetně armády.

Čeští vojáci u Liptovského Mikuláše postavili tábor pro 400 uprchlíků

Evropa

„Vojáci? Tak tady nebyl ani jeden, přitom by v rámci civilní ochrany mohli hlavně na počátku hodně pomoci. Vše, co tady vidíte, stojí na dobrovolnících a soukromých darech. Jídlo, suroviny, deky, prostě vše darují majitelé restaurací a další firmy. Pracují zde i úředníci, ale ve svém volném čase,“ konstatuje Mňahončák.

Jen přestupní stanice

Humanitární katastrofa se v Košicích každopádně nekoná, to vidíme na vlastní oči.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Košické nádraží

Na košickém nádraží je sice rušno, ale nesrovnatelně méně než na nádraží v polském Přemyšlu, kde museli zrušit obchodní centrum a místo něho zřídit noclehárnu, kam svážejí prchající nejen z vlaků, ale i příchozí pěšky. Dva rozdílné světy.

Za celou dobu jako za dva dny v Přemyšlu

„Za celou dobu do Košic přijelo necelých 180 tisíc uprchlíků,“ upřesňuje Mňahončák. Zhruba taková masa přes Přemyšl–Medyku prošla za pouhé dva dny.

Česko žádá po EU 25 modulárních základen. Pomohly by s ubytováním uprchlíků

Válka na Ukrajině

„V Košicích uprchlíci nezůstávají, je to tady jen přestupní stanice. Míří dál do Prahy, Varšavy, Krakova. Často mají zajištěný individuální odvoz dál do Holandska a Německa,“ dodává.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Uprchlické centrum pomoci v Košicích

Zdůrazňuje, že každé vozidlo, které nabírá prchající, je pečlivě zaevidováno. „Nemůže jen tak někdo přijet a nabrat ženy s dětmi,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám