Hlavní obsah

Opozice přechytračila koalici, může čekat odvetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vztahy v Poslanecké sněmovně mezi koalicí a opozicí se zřejmě po pátku zostří. Vlastní liknavostí k docházce se koaliční strany nechaly přehlasovat poslanci ANO a SPD, kteří jim v okamžiku přesily v sále zatrhli další projednávání stavebního zákona. Toto dění může ale vyústit v to, že si oba tábory začnou dělat naschvály. Koalice třeba zvažuje, že opozičnímu ANO nezvolí místopředsedou Sněmovny Karla Havlíčka.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Schůze Poslanecké sněmovny

Článek

Ačkoliv má vládní pětikoalice složená z ODS, TOP 09, KDU-ČSL, hnutí STAN a Pirátů ve Sněmovně pohodlnou většinu 108 hlasů a v případě potřeby si může prosadit jakýkoliv zákon, stále existuje možnost, jak ji může opozice porazit.

Poslanci opozičních hnutí ANO a SPD to koaličním zákonodárcům předvedli v pátek kolem 13. hodiny. V tu chvíli se projednávalo první čtení stavebního zákona, u řečnického pultu již delší dobu promlouvala bývalá ministryně pro místní rozvoj a poslankyně ANO Klára Dostálová, která původní stavební zákon připravovala.

Ve Sněmovně zmar. Absentéři z koalice a obstrukce ANO a SPD

Domácí

Kdo přiběhne dřív

Po více než hodině řečnění navrhla, aby se bod přerušil do 1. března. Řídící schůze Jana Mračková Vildumetzová (ANO) jejímu návrhu musela podle jednacího řádu Sněmovny hned vyhovět, a tak vyzvala poslance k hlasování. A právě zde se ukázala slabina koalice a možnost pro opozici, jak ji při hlasování porážet.

Ačkoliv při ranním schvalování programu schůze bylo v sále přítomno 175 poslanců a většinu měla koalice, v danou chvíli jich na svých místech seděl jen zlomek. Toho využili opoziční poslanci, kteří po vyzvání doběhli do sálu rychleji a pětikoalici přehlasovali.

Načasovala to Dostálová schválně?

Zda Dostálová hlasování vyvolala záměrně ve chvíli, kdy viděla, že opoziční poslanci převažují nad těmi koaličními, je otázkou. Poslankyně na dotazy Novinek zatím nereagovala.

„I kdyby to tak bylo, tak je to naprosto standardní opoziční nástroj a stává se nejen ve Sněmovně, ale i na magistrátech, že opozice vyvolává procedurální hlasování, aby vyzkoušela koaliční poslance, jestli tam jsou,” sdělil místo ní Novinkám mluvčí hnutí ANO Martin Vodička.

Koaličním poslancům se nepodařilo zvítězit ani v opakovaném hlasování, nedorazilo jich dost. Poprvé tak museli i přes svou nadpoloviční většinu skousnout porážku, což je naštvalo. Opozice naopak získala recept.

Bylo to nefér, měli jsme dohodu, zní z koalice

„Přišlo mi to nefér, minimálně ve dvou věcech. Hlasování proběhlo velmi rychle, a když to zpochybnili, značná část klubu ANO nehlasovala pro zpochybnění, což je běžný úzus,“ řekl Právu předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

„Opozice s námi hrála trochu betla,“ poznamenal. Kdyby ale byli všichni koaliční poslanci v sále, taková situace by vůbec nenastala. „Pokud se řekne, že se bude dlouho mluvit, tak lidé dělají i užitečnější věci, než že sedí v sále. Není úkolem poslance sedět v sále,“ reagoval předseda klubu ODS.

Benda: ANO nahrálo Okamurovi

Domácí

„Byla tam dohoda, která se týkala celé schůze, a najednou neplatila. V okamžiku, kdy bylo zjevné, že SPD nepřipustí debatu nad korespondenční volbou, tak se zdálo, že poběží rozprava do konce jednacího dne. Náhle bylo ale bez avíza vyhlášeno procedurální hlasování, což nebylo od ANO seriózní jednání,“ uvedl šéf klubu lidoveckých poslanců Marek Výborný.

„Z naší strany bylo chybou, že jsme nebyli v sále v plném počtu, to nepopírám. Ale velmi rychlé hlasování v okamžiku, kdy schůzi řídila paní Mračková Vildumetzová, byl ze strany ANO jasný úmysl,“ dodal Výborný. „Je to pro nás poučení, abychom tuto chybu už neopakovali,“ řekl.

Možná odveta? Nezvolení Havlíčka

Podle některých spekulací by mohla nyní koalice jako odvetu zrušit šesté křeslo místopředsedy Sněmovny, k jehož volbě doposud nedošlo a na které si brousí zuby Karel Havlíček z ANO.

„Zvažujeme všechny varianty. Dnes se zlobíme, co bude dál, o tom nechci spekulovat,“ řekl Právu Benda.

Fiala: Naplnila se vůle občanů

Domácí

Výborný mluvil smířlivěji. „V tuto chvíli opravdu nevidím důvod, proč bychom měli rychle šestého místopředsedu volit, ale dejme tomu čas. Nechci být čtyři roky ve válečném stavu,“ uvedl Výborný. „Opozice se k nám zachovala neuvěřitelným způsobem, ale rád bych zchladil hlavy,“ dodal.

Za podraz označil chování opozice šéf pirátských poslanců Jakub Michálek.

„Beru to jako podraz. Paní Schillerová slíbila, že se zasadí o projednání stavebního zákona, na který čekají statisíce lidí, kteří něco staví nebo rekonstruují a čekají, jak to bude. Potom to vyobstruovali, když byla dohoda. Výsledek všichni známe, za celý pátek je kvůli destruktivní práci opozice ANO a SPD výsledek nula. Chovají se tedy stejným způsobem, jako když vládli,” napsal Novinkám Michálek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám