Hlavní obsah

Ve Sněmovně zmar. Absentéři z koalice a obstrukce ANO a SPD

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Poslanecká sněmovna stále nemá plně obsazené posty místopředsedů. Kvůli obstruování, kdy si opoziční strany braly přestávky, ale i zdlouhavému a nakonec marnému projednávání stavebního zákona, se poslanci v pátek k dovolbě místopředsedy nedostali. A vedle stavebního zákona nedořešili ani korespondenční volbu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jednání Sněmovny v pátek 14. ledna 2022. Na snímku porada předsedů poslaneckých klubů.

Článek

Páteční jednání Poslanecké sněmovny se podobně jako předchozí jednání neslo ve znamení zdlouhavých projevů či zdržování ze strany opozice, která si brala přestávky na porady poslaneckých klubů.

Politická show hraničící s komedií, hodnotí politologové nekonečnou opoziční exhibici

Domácí

Na pátečním programu schůze měli poslanci naplánované projednání prvního čtení stavebního zákona či korespondenční volbu. V pevný čas stanovený na 13:30 měli zákonodárci dovolit posledního místopředsedu Sněmovny, kterým by se měl stát poslanec ANO Karel Havlíček.

Zákony neprojednali, Havlíčka nezvolili

Během ranní diskuse o schválení programu ale koaliční strany prohlasovaly zrušení pevně zařazeného bodu, který tak měl navázat na výše dva zmíněné zákony. Vládní koaliční strany během jednání grémia Sněmovny ráno navrhly opozičním ANO a SPD, že pokud nechají projednat stavební zákon i korespondenční volbu do 13:30, k Havlíčkovu odhlasování dojde.

To se ovšem nestalo, poslanci nestihli projednat vůbec nic.

Předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová nezvolení Havlíčka prý nepovažuje za nějakou odplatu za rekordně dlouhé jednání o důvěře vládě. Věří však, že na další schůzi již k dovolbě dojde.

„Je to problém. V demokratické společnosti, a já si myslím, že tu všichni mají plná ústa demokracie, se obsazují orgány Sněmovny podle nějakého poměrného zastoupení. My máme nárok na pozici místopředsedy Sněmovny. Nejde ale pouze o tuto funkci, jde i o to, že ministři, kteří skončili svůj mandát, mají být navoleni do výborů. Nemáme kompletní orgány Sněmovny, to je špatně,” řekla Novinkám po skončení jednání Schillerová.

„Budeme o to usilovat dál, počkáme 14 dní. Věřím, že k tomu už dojde,” dodala.

Přestávky a dobíhání na hlasování

Za to, že Havlíček nebyl zvolen do čela Sněmovny, si ovšem opozice může sama. ANO a SPD totiž jednací dobu zkrátily pauzami na porady klubů. Ke stavebnímu zákonu se také dlouze vyjadřovala bývalý ministryně pro místní rozvoj a poslankyně ANO Klára Dostálová. Po jejím vystoupení si pak zákonodárci odhlasovali, že projednávání prvního čtení přeruší a vrátí se k němu 1. března.

Stalo se tak až napodruhé, protože kolem hlasování byly zmatky. Dostálová přerušení bodu navrhla ve chvíli, kdy v jednacím sále chyběla velká část poslanců. Poté, co řídící schůze Jana Vildumetzová Mračková (ANO) zazvonila k hlasování, do sálu začali kvapem dobíhat poslanci všech stran.

Rychlejší byli opoziční poslanci, kteří napoprvé přehlasovali vládní většinu 81 ku 50 pro přerušení bodu. Hlasování ale zpochybnil poslanec STAN Jan Farský, který chtěl hlasovat „ne”, ale na sjetině měl opak.

Hlasování se tedy opakovalo. Ačkoliv oproti prvnímu kolu do sálu stihlo doběhnout dalších 29 koaličních poslanců, nestačilo to. Opozice pětikoalici přehlasovala těsně 83 ku 79.

Opozice prosadila své. O stavebním zákoně bude Sněmovna jednat asi až v březnu

Ekonomika

Poslanci ráno také vetovali dva programové návrhy předsedy SPD Tomia Okamury ke zřízení vyšetřovací komise k financování hnutí STAN a zrušení části vyhlášky o povinném očkování. I to mohlo vést SPD k tomu, že si během dne vzala dvě přestávky. Ta poslední vyhlášená v 13:10 na padesát minut fakticky ukončila předčasně jednací den. SPD totiž nechtěla dopustit, aby se otevřel bod týkající se korespondenční volby, protože s tímto instrumentem nesouhlasí.

Reklama

Související články

Fiala: Naplnila se vůle občanů

Podle premiéra Petra Fialy (ODS), jehož vláda po více než třiadvacet hodin trvajícím jednání Poslanecké sněmovny získala důvěru, poslanci tímto krokem naplnili...

Výběr článků

Načítám