Hlavní obsah

Opozice prosadila své. O stavebním zákoně bude Sněmovna jednat asi až v březnu

O návrhu koaličních poslanců na odklad části nového stavebního zákona bude Sněmovna debatovat nejdříve v březnu. Není jisté, kdy ho bude schvalovat. Poslanci v pátek na návrh bývalé ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (ANO) přerušili projednávání tohoto bodu do 1. března.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Páteční jednání Sněmovny

Článek

Návrh na přerušení prošel hlasy 83 poslanců opozičních hnutí ANO a SPD, zapotřebí jich bylo alespoň 82. Koalici na přehlasování opozičního návrhu chyběly hlasy. Omluveno bylo 21 poslanců vládní koalice.

O přerušení se hlasovalo dokonce dvakrát. Sněmovna návrh nejprve schválila, ale hlasování zpochybnil Jan Farský (STAN) s tím, že na sjetině má odlišný výsledek od toho, jak hlasoval. Ale návrh prošel i napodruhé.

Dostálová svůj návrh zdůvodnila tím, že není možné myslet vážně slova předkladatelů o konstruktivní debatě, když nejsou definitivně zvoleni všichni poslanci za členy výborů. Dostálová, ale ani další členové bývalé vlády Andreje Babiše (ANO) nejsou členy žádného sněmovního výboru. Jako ministři jimi být nemohli a Sněmovna o jejich volbě zatím nerozhodla.

Nový stavební zákon se nejspíš odloží. To se ale nelíbí developerům

Ekonomika

Exministryně Dostálová nový zákon hájila a poukazovala například na to, že obsahuje pojistky proti nečinnosti úředníků nebo proti tomu, že by někde nějaký úředník onemocněl a pracoviště by nemohlo fungovat. Varovala, že pokud by prošel návrh na částečný odklad účinnosti, začaly by fungovat dva stavební zákony: první pro jednoduché stavby a druhý pro vyhrazené stavby. Upozorňovala, že pod dosavadní zákon by spadala i bytová výstavba.

Skupina koaličních poslanců, kteří v minulém volebním období nový stavební zákon kritizovali, navrhla, aby se o rok odložil vznik krajských stavebních úřadů, které mají spadat pod Nejvyšší stavební úřad.

Povolování běžných staveb, rodinných domků, garáží nebo třeba bytů by se řídilo dosavadní právní úpravou. Od 1. července příštího roku by tak vznikl jen Specializovaný a odvolací stavební úřad, který má povolovat takzvané vyhrazené stavby, například dálnice nebo elektrárny.

Pětikoalice navrhla odklad nového stavebního zákona

Ekonomika

Koaliční poslanci také navrhli, aby Sněmovna jejich návrh mohla schválit zrychleně již v prvním čtení. Ačkoli zástupce předkladatelů a současně ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) řekl, že na něm netrvá, stejně ho jménem klubů ANO a SPD vetovala předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová.

Návrh ve Sněmovně vyvolal rozsáhlou debatu mezi zastánci nového zákona z řad nynější opozice a jeho odpůrci. Ministr Bartoš řekl, že předkladatelé se snaží najít širší shodu, než panovala v minulém volebním období, kdy byl podle něj přijat zákon silou. Senát tehdy jednomyslně nový zákon odmítl, ale Sněmovna ho přehlasovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám