Hlavní obsah

Fiala: Naplnila se vůle občanů

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS), jehož vláda po více než třiadvacet hodin trvajícím jednání Poslanecké sněmovny získala důvěru, poslanci tímto krokem naplnili vůli občanů vyjádřenou ve volbách.

Foto: ČTK

TK koalice SPOLU a koalice Piráti a STAN

Článek

„Poslanecká sněmovna dnes naplnila vůli občanů, kterou vyjádřili v podzimních volbách, a vyslovila důvěru vládě České republiky. Vládě, která se opírá o výsledky voleb,” řekl na tiskové konferenci po skončení rekordně dlouhého jednání premiér Fiala.

Podle šéfky koaliční TOP 09 a předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové se vyslovením důvěry vládě završila jedna cesta, další etapa prosazování programových priorit pak začíná.

Ačkoliv se předem očekávalo, že nový kabinet důvěru získá vzhledem k tomu, že koaliční strany mají většinu hlasů ve Sněmovně, schůze trvala více než 23 hodin.

ON-LINE: Hlasování o důvěře vlády skončilo. Vláda důvěru získala

Domácí

Natahovali ji opoziční poslanci hnutí ANO a SPD svými vystoupeními. Cupovali programové prohlášení, řešili nejrůznější kauzy či hájili své kroky z minulého volebního období.

Hnutí ANO, které bylo v uplynulém volebním období ve vládě, po volbách avizovalo, že bude konstruktivní opozicí. Jednání poslanců hnutí tomu v řadě případů příliš neodpovídalo.

„Snažil jsem se vnímat věcné připomínky, s nimiž vystupovala opozice a určitě je využiji,” uvedl Fiala.

„Je ale pravda, že když se podívám zpět na těch 23 hodin, tak mnoho těch věcných připomínek tam nezaznívalo. Od opozice jsme často slýchali obhajobu toho, jak dobře zde vládla vláda AB, což je věc, na které se s nimi neshodneme,” dodal.

Politická show hraničící s komedií, hodnotí politologové nekonečnou opoziční exhibici

Domácí

Konstruktivní kritiku ocenil také šéf hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan.

„Zaslouží se poděkovat voličům, kteří umožnili vznik vlády změny České republiky. Zadruhé pak poslancům, kteří nám vyslovili důvěru, ale i těm, kteří přicházeli k řečnickému pultíku s kritickými připomínkami, ale věcnými,” řekl na tiskové konferenci Rakušan.

Poděkoval také Fialovi za jeho přístup a počínání po volbách.

Po skončení schůze se k průběhu vyjádřila také šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Odmítla tvrzení, že by vystoupení jejich poslanců nebylo konstruktivní.

„Všechna vystoupení našich poslanců byla k věci. Debata byla dlouhá, ale berte to, že máme 72 poslanců. Když se většina z nich rozhodla vystoupit, tak bylo jasné, že to zabere mnoho času,” řekla Schillerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám