Hlavní obsah

Opozice odmítá nouzový stav. Je to neschopnost vlády, tvrdí

Právo, ČTK, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opozici se nelíbí chystané vyhlášení nouzového stavu, o kterém má ve středu mimořádně jednat vláda. K tomuto opatření za současné situace nevidí důvod. Krok podle opozičních politiků navíc odhaluje, jak si vláda s koronakrizí neví rady. Sněmovna má pravomoc nouzový stav vyhlášený vládou zrušit.

Foto: Tomáš Tkáčik, ČTK

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a předseda STAN Vít Rakušan

Článek

Podle šéfa hnutí STAN Víta Rakušana není důvod vládu v tomto kroku podporovat.

„Nepodpoříme to, pro nouzový stav nevidíme za současné situace důvod. Běžná opatření lze aplikovat i bez nouzového stavu, tím se omezují ústavní práva. Tak se ptám - copak se tady chystá?” napsal Právu Rakušan.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová Právu řekla, že vláda selhala a snaží se špatnou situaci řešit nestandardními kroky, i když to měla předvídat už před několika týdny. „Vyhlášení nouzového stavu není nic jiného než přiznání absolutního nezvládnutí situace, čemuž se dalo předejít,” řekla Právu.

Babiš: Nouzový stav je potřeba

Domácí

Připomněla, že ještě před pár dny ministři i premiér říkali, že nouzový stav nebudou chtít vyhlašovat. „Najednou v televizní debatě to premiér vyhlašuje. Obavám se, že je to předzvěst izraelského scénáře, před čímž několik týdnů varujeme,“ dodala Pekarová. V Izraeli od minulého týdne platí celostátní uzávěra. [celá zpráva]

Nouzový stav
Vyhlášení upravuje ústavní zákon o bezpečnosti ČR.
Vyhlašuje ho vláda. Musí neprodleně informovat Sněmovnu, která může vyhlášení zrušit.
Může být vyhlášen na celém území státu, nebo jen někde. Trvat může až 30 dnů, se souhlasem Sněmovny i déle.
Naposledy ho vyhlásila vláda 12. března na 30 dnů. Sněmovna jej dvakrát prodloužila. Přestal platit po 66 dnech.
I po skončení v zemi platila nadále některá opatření. Týkala se například nošení roušek, provozu škol, stravovacích a ubytovacích služeb či omezení hromadných akcí.

Bartoš: Vláda nám nedává data

Předseda ODS Petr Fiala v pondělní večerní debatě na televizi Nova prohlásil, že pro vyhlášení nouzového stavu nejsou splněny podmínky. „Jestli vláda hrozí nouzovým stavem, tak opatření, která přijal nový ministr zdravotnictví, jsou zřejmě neúčinná,” poznamenal.

Spolu se šéfem Pirátů Ivanem Bartošem vládě vyčítal i způsob komunikace a zveřejňování přijímaných opatření. Bartoš poznamenal, že opozici chybí od vlády informace, data a čísla. „V první řadě chceme vědět, proč vláda k takto razantnímu opatření opět přistupuje,” uvedl na dotaz ČTK, zda Piráti nouzový stav ve Sněmovně podpoří.

Ani předseda SPD Tomio Okamura vyhlášení nouzového stavu nepodporuje. „Teď k tomu nevidíme důvod,“ napsal Právu.

Prymula chce nouzový stav. Vláda to bude řešit už ve středu

Domácí

Předseda lidovců Marian Jurečka zatím nezná důvody k vyhlášení mimořádných kroků. “Budeme chtít jasné zdůvodnění případných opatření! Takže nemohu dnes bohužel konkrétně odpovědět, s námi nikdo z vlády nejednal i přes opakované výzvy pan premiér předsedy stran k poradě nad aktuální situaci nepozval,” řekl Právu Jurečka.

Reklama

Výběr článků

Načítám