Hlavní obsah

Nemocnice mají dostatek pomůcek na květen a červen, ujišťoval poslance Vojtěch

Novinky, Renáta Bohuslavová, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zákonodárci v úterý rozhodli o dalším prodloužení nouzového stavu. Trvat bude do 17. května. Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) přitom původně navrhoval, aby trval až do 25. května. Opozice tak dlouhé prodloužení nepodpořila. Novinky jednání sledovali v on-line přenosu.

Záznam: Jednání sněmovnyVideo: psp.cz

 
Článek

On-line přenos skončil. Děkujeme za pozornost.

21:00 - Jednání Poslanecké sněmovny skončilo.

20:29 - Ministr zdravotnictví Vojtěch prohlásil, že ke konci dubna končí centrální nákupy ze strany ministerstva zdravotnictví. Následně si budou muset nemocnice zásoby nakupovat samy, ale zatím jsou prý na dva měsíce.

„Na květen a červen by mělo být dost ochranných pomůcek pro nemocnice,” prohlásil Vojtěch.

20:10 - Poslanci ještě pokračují dvěma informačními body. V nich se opozice ptá na to, jak bude pokračovat uvolňování vládních opatření a jak vláda nakupuje zdravotnické pomůcky.

19:52 - Prošel návrh komunistů. Nouzový stav se tak prodlouží o 17 dní. Trvat tedy bude do 17. května.

19:51 - Neprošel ani opoziční návrh na prodloužení stavu o 7 dní.

19:50 - Neprošel vládní návrh, který počítal s prodloužením nouzového stavu do 25. května.

19:40 - Poslanci pomalu přecházejí k hlasování.  Ve hře jsou čtyři různé varianty. Opozice navrhuje prodloužení nouzového stavu o 7 a o 10 dnů, komunisté chtějí stav do 17. května a vláda do 25. května.

19:18 - „Kdo vymyslel právní fintu,” tázal se po projevu Vojtěch opět Zbyněk Stanjura (ODS).

19:12 - Na plénu vystoupil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Na celodenní kritiku opozice mimo jiné opětovně odpověděl, že epidemiologická data jsou dostupná a že chytrá karanténě bude startovat naplno 1. května.

Soud zrušil opatření omezující obchod a volný pohyb

Koronavirus

18:40 - „Vy možná argumenty, proč je dobré nouzový stav prodloužit, máte. Ale důsledně jste nám je zatajili,” přidal se Zbyněk Stanjura (ODS). Po vládě chtěl mimo jiné vysvětlit, kdo vymyslel právní fintu.

Fígl, jak se vyhnout odškodňování, by mohl být vládě k ničemu, upozorňuje právník

Domácí

Místo toho, aby vláda vydávala opatření podle krizového zákona, vydávala je totiž podle zákona o ochraně veřejného zdraví. To minulý týden shledal soud jako nezákonné.

Foto: psp.cz

Zbyněk Stanjura

18:15 - Slova se chopil šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Ten se do ministrů pustil s tím, že neodpovídají na otázky, které jim poslanci kladou. „Padlo tady asi padesát otázek a členové vlády tady sedí jako pecky. Přitom říkáte furt, ať táhneme za jeden provaz,” reagoval na dnešní debatu Kalousek.

Sedíte tu jak pecky a mlčíte, pustil se do ministrů ve Sněmovně Kalousek

Domácí

17:32 - „Rád bych věděl, co je to ten konec podle ministra Vojtěcha. Pandemie totiž 25. května určitě neskončí a já bych uvítal jasný plán,” prohlásil poslanec Petr Gazdík. A dále se ptal vlády, jak je možné, že děti nebudou moct do školy, ale budou moct do kina nebo bazénu.

„Máme jízdní řád, ale netušíme, kam ten vlak jede,” dodal Gazdík.

17:20 - U pultíku se opět střídají opoziční poslanci a jeden po druhém kritizují jednotlivá nařízení vlády.

16:41 - „Čína je původcem pandemie a teď za ni kasíruje,“ zkritizovala na plénu dodávky ochranných prostředků z Číny poslankyně ODS Miroslava Němcová.

16:22 - „Jak je možné, že se zveřejní v 7 hodin večer opatření, které platí od půlnoci? Takhle nemá vypadat vládní rozhodování. Příkladem špatného rozhodování je i zásadní tisková konference po rozhodnutí soudu, kde byl přítomný pouze ministr zdravotnictví,“ pokračuje Feri.

Příběh jedné tiskovky aneb Proč v tom nechali Vojtěcha vykoupat

Domácí

16:15 -  „Vláda předvádí totální komunikační chaos, který ohrožuje fungování státu. Počíná si jako velká pohádková saň, která má velký počet hlav. Ty ale místo ohně šlehají opatření. Jedna hlava šlehne opatření, druhá to zase popře. Tím vytváří další a další chaos,“ kritizoval vládu Dominik Feri.

Komunisté znovu změnili názor, nakonec chtějí nouzový stav do 17. května

Domácí

16:04 - Ve hře jsou tak aktuálně čtyři návrhy. Opozice navrhuje prodloužení stavu o 7 a o 10 dní. Komunisté chtějí stav do 17. května, vláda zase do 25. května. Protože však úspěch vlády závisí na komunistech, k prodloužení do 25. května už nedojde.

Nouzový stav, jinak hrozí druhá vlna epidemie, varuje Vojtěchova pracovní skupina

Koronavirus

15:42 - Klub KSČM se po jednání dohodl, že podpoří prodloužení nouzového stavu do 17. května. Zatímco ještě včera byl proti prodloužení, během dne doporučil výkonný výbor strany prodloužení až do 25. května, jak vláda požaduje, tak teď termín zase změnil.

15:41 - S emotivními projevy pro i proti nouzovému stavu vystupují jak vládní, tak opoziční poslanci.

15:12 - Schůze Sněmovny pokračuje.

14:42 - Schůze Sněmovny byla na půl hodiny přerušena. Klub KSČM by se měl v této přestávce rozhodnout, zdali vyhoví vládě a podpoří prodloužení stavu do 25. května.

14:40 - Bez nouzového stavu by se také ztížila podle Maláčové administrativa a příspěvky v rámci kurzarbeitové podpory Antivirus by tak dostaly firmy později.

Kurzarbeit bude do konce května, schválila vláda

Domácí

14:32 - Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) umožňuje nouzový stav centrální distribuci ochranných pomůcek, které tak stát dodává i do sociálních zařízení. „Ta se starají o tu nejrizikovější skupinu,“ zdůvodnila nutnost nouzového stavu Maláčová.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

14:24 - Reagoval i na kritiku, že někteří lidé nedostali peníze z vládních programů včas. „Naše administrativa je v některých směrech pomalá. Musíme ale kontrolovat, kam peníze jdou, tak aby nedošlo k podvodu. Omlouváme se všem, kterým jsme něco nedodali včas,“ pokračoval Havlíček.

14:17 - Podle Havlíčka také vláda dokončuje programy na podporu pro drobná s. r. o. i pro lidi pracující na DPP a DPČ.

14:09 - „Máme jasný plán, který každý zná a který má jasné termíny,“ reagoval na kritiku poslanců Havlíček. Podle něho patří Česko mezi tři země v Evropě, které plán mají, a dokonce ho mohou realizovat.

Foto: ČTK

Ministr Karel Havlíček.

14:05 - Schůze pokračuje. Jako první vystoupil na plénu ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

13:05 - Schůze Sněmovny byla přerušena. Pokračovat by měla ve 14:05.

12:51 - Ve stejném duchu vystoupila i šéfka ministerstva financí Alena Schillerová (za ANO). „Soud nezpochybnil legitimitu opatření. Řekl, že jsme měli zvolit jiný právní nástroj. Tím nás dostal do situace, kdy jsme požádali o prodloužení nouzového stavu,“ hájila postup Schillerová.

12:32 - „Opatření chceme povolovat, musí to být ale postupně, a to po 14 dnech. Tak dlouhá je inkubační doba onemocnění covid-19. Pokud budou negativní dopady, budeme muset zbrzdit,“ zdůvodnil nutnost nouzového stavu Vojtěch.

12:28 - Na plénu vystoupil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). „Chceme nouzový stav prodloužit pro zdraví občanů. Neprodlužujete ho tak pro nás,“ reagoval na kritiku Vojtěch. Připomněl, že ani on nechtěl původně stav prodlužovat.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

12:15 - „Prožíváme historický milník, jako generace před námi měly společný prožitek válku nebo změnu režimu. Slovo strach je základním atributem dnešní doby. Zčásti se mu ale dá čelit,“ sdělil šéf STAN Vít Rakušan. Pomoci by k tomu podle něho měly jasné kroky politických elit.

12:01 - Slova se chopila šéfka TOP 09 Markéta Adamová Pekarová. „Občané mají právo vědět, jak vláda rozhoduje,“ sdělila na plénu. Podle ní chybí informace například o chytré karanténě. Stejně tak podle Pekarové vláda dostatečně nezdůvodnila, proč se ještě denně neprovádí 10 tisíc testů na koronavirus, jak dříve slibovala.

11:46 - Lidovci tak podpoří prodloužení stavu o 10 dnů. „Kdyby od 1. května skončil nouzový stav, tak by to byl problém. Je potřeba pozvolný přechod,“ dodal Jurečka.

11:38 - „Rozhodujeme o kvalitě života lidí,“ sdělil na plénu Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle něho se lidé v tuzemsku bojí jak o svoje zdraví, tak o nedostatek finančních prostředků, které způsobují vládní opatření.

11:21 - Vojtěch Filip (KSČM) se zatím konkrétně k prodloužení nouzového stavu nevyjádřil. „Klub KSČM vyslechne argumenty vlády a po krátké poradě dojdeme k závěru,“ sdělil na plénu ve Sněmovně Filip. Lhůta pro prodloužení nouzového stavu ale podle něho musí být delší. Jak, ale neřekl.

Výkonný výbor strany už ale dopoledne doporučil prodloužit stav až do 25. května

Komunisté znovu změnili názor, nakonec chtějí nouzový stav do 17. května

Domácí

11:19 -  Šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček ho ujistil, že během nákupu nedošlo k žádným korupčním nákupům a vyšetření ze strany NKÚ, jak o něm mluvil Babiš, podporuje.

11:03 - Výtky směrem k nákupu zdravotnického materiálu na plénu Sněmovny vyjádřil i šéf SPD Tomio Okamura.

Foto: psp.cz

Tomio Okamura

„Množí se pochybnosti o nákupu zdravotnických pomůcek. Jde o podezření z předražených zakázek, tedy z korupce,“ prohlásil Okamura s tím, že jde především o nákupy na ministerstvu vnitra.

10:49 - „Je zcela nezbytné, aby vláda složila veřejnosti účty k nákupům, ochranným pomůckám, a to zcela transparentně na stránkách ministerstva,“ představil podmínky lídr Pirátů Ivan Bartoš. Vláda tím má vyvrátit pochybnosti o některých objednávkách od pochybných firem.

Foto: psp.cz

Ivan Bartoš

10:45 - Podmínky vládě nadiktovali i Piráti.

10:36 - Jedna z nich je, aby vláda neútočila na opozici. Podle další z nich by měla vláda s opozicí vytvořit týmy a společně spolupracovat na budoucím vývoji země především v ekonomické oblasti.

10:34 - Fiala dále představil podmínky, které by měla vláda splnit, pokud bude po ODS požadovat další prodloužení nouzového stavu. Strana je ochotná podpořit vládu a prodloužit nouzový stav na další týden, tedy do 7. května.

Foto: ČTK

Petr Fiala

„Děláme to proto, aby se občanům ze dne na den nezměnila situace,“ doplnil Fiala.

10:30 - „Vláda jedná chaoticky a hlavně nezákonně. A podle čeho se vůbec vláda rozhoduje k zavedení opatření, jejich rozvolňování?“ ptal se vlády šéf ODS Petr Fiala.

Opozice: Vláda je banda amatérů. Jedná protiprávně a vytváří chaos

Domácí

10:21 - Babiš ještě doplnil, že požádá Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), aby zkontroloval veškeré nákupy v době nouzového stavu. „Jde o to, aby nebyly pochybnosti o tom, že to proběhlo transparentně a objektivně vzhledem k situaci,“ doplnil Babiš.

10:14 - „Asi jsme měli formálně postupovat podle krizového zákona, jak řekl soud. My jsme jeho rozhodnutí respektovali. Vláda to následně ihned opravila,“ přiznal dále premiér Babiš. Dodal, že právě proto žádá Sněmovnu o prodloužení.

Foto: ČTK

Andrej Babiš

Soud minulý čtvrtek konstatoval, že část vládních nařízení vydaných pod zákonem o ochraně veřejného zdraví je nezákonných. Vláda tak nařízení přesunula pod krizový zákon, který funguje pouze v době vyhlášení nouzového stavu. Pokud by ho Sněmovna neprodloužila, velká část nařízení by skončila.

Bez nouzového stavu otevřou prodejny i hranice. Roušky zůstanou

Domácí

10:12 - „Díky opatřením, která jsme zrealizovali, nenastaly žádné katastrofické scénáře a nebyli žádní mrtví v mrazicích boxech,“ prohlásil premiér s tím, že musí být Česko připraveno na to, že přijde druhá vlna.

10:10 - „Věřil jsem, že Sněmovnu už nebudu muset žádat o další prodloužení nouzového stavu, a to hlavně proto, že si myslím, že naše země pandemii zvládla jako jedna z nejlepších v EU,“ prohlásil na úvod premiér Andrej Babiš. A dodal, že žádost je ovlivněná rozhodnutím pražského městského soudu z minulého týdne.

Soud zrušil opatření omezující obchod a volný pohyb

Koronavirus

10:09 - Jako první bod tak přišla na řadu prosba vlády o prodloužení nouzového stavu.

10:08 - Ačkoliv opozice chtěla ještě před jednáním o nouzovém stavu řešit fungování vlády ohledně nákupu pomůcek, koaliční poslanci to nepodpořili.

10:00 - Poslanecká schůze začala.

9:50 - Pokud tak komunisté podpoří prodloužení až do 25. května, znamená to, že Sněmovna by se už kvůli nouzovému stavu znovu scházet nemusela. Ale každý z poslanců bude hlasovat sám za sebe, a tak se uvidí teprve na plénu.

9:40 - Podle tiskové mluvčí KSČM Heleny Grofové doporučil výkonný výbor strany, aby komunisté podpořili prodloužení nouzového stavu do 25. května. Patnáct poslanců by se tím mělo nyní řídit.

Komunisté původně o tak dlouhém prodloužení neuvažovali, chtěli prodloužení pouze do 17. května.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch před úterním jednáním Sněmovny.

9:24 - „Jsme ale připraveni prodloužit nouzový stav o týden. Pokud bude mít vláda pocit, že je potřeba stav protáhnout, má možnost Sněmovnu požádat znova,“ upřesnil Fiala.

9:22 - Začala tisková konference ODS. „Odmítáme podporovat zmatek a nepořádnou práci, kterou vláda předvádí,“ sdělil předseda ODS Petr Fiala s tím, že žádost vlády strana nepodpoří.

Foto: ČTK

Tisková konference ODS.

9:16 - „Uvědomujeme si ale, že byla situace ovlivněna soudem. Pokud vláda alespoň částečně vyjde vstříc našim podmínkám, jsme ochotni jednat o prodloužení na kratší dobu,“ sdělil Pirát Jakub Michálek.

9:10 - Piráti nepodpoří prodloužení nouzového stavu, pokud vláda nesplní jejich čtyři podmínky. Vláda podle nich musí složit účty za období nouzového stavu, musí zveřejnit data a prognózy, které jsou podkladem k opatření, musí odůvodnit přijatá rozhodnutí, aby byla v souladu se zákonem, a musí představit schéma pro částečné kompenzace všem lidem postiženým krizí.

Foto: ČTK

Tisková konference Pirátů.

8:49 - Zatím jsou tak ve hře tři varianty, dokdy by se mohl stav prodloužit. Opozice navrhuje prodloužení o sedm a 10 dní. Vláda pak trvá na stavu do 25. května.

8:40 - SPD navrhne prodloužení stavu o sedm dní. „Není potřeba prodloužit stav téměř o měsíc, celý příští týden totiž zasedá Poslanecká sněmovna,“ zdůvodnil to předseda strany Tomio Okamura.

8:33 - „Vláda je teď v právním chaosu. Postupovala podle zákona, podle kterého nesměla postupovat. Teď musí přijít s jasným plánem,“ dodal Rakušan. Podle něho by tak měla udělat právě do 10. května.

8:25 - „Jsme připraveni hlasovat o prodloužení stavu do 10. května. V té době bude totiž probíhat schůze Poslanecké sněmovny. Termín 25. května je pro nás nepřijatelný,“ upřesnil Rakušan.

8:20 - Začíná tisková konference STAN. „Uvědomujeme si, že pokud by nouzový stav skončil, některá opatření by mohla mít pouze doporučující charakter. Znamenalo by to pouze další zmatky,“ sdělil předseda strany Vít Rakušan (STAN).

Foto: ČTK

Vít Rakušan (vlevo) a Jan Farský (vpravo) na tiskové konferenci STAN.

8:10 - „Není jiná možnost než žádosti vyhovět a pokračovat v opatřeních, která vláda vydala,“ dodal Hamáček. Pokud by prošlo prodloužení na kratší dobu, bude podle ministra žádat vláda Sněmovnu znova.

8:00 - Začíná tisková konference vládní ČSSD. „Není možné aktuální situaci zvládnout běžnými prostředky. V krizovém režimu je potřeba použít krizový zákon. A v takovém případě musí být vyhlášen nouzový stav,“ sdělil předseda strany a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Strana tak podpoří prodloužení stavu až do 25. května.

Foto: ČTK

Poslanecký klub ČSSD na tiskové konferenci.

7:48 - „Prioritou je zdraví občanů. Vláda ale nemůže chodit opakovaně do Sněmovny a dělat z poslanců opičky, které jim jednou za tři týdny odmávají prodloužení stavu,“ přidal se Marek Výborný (KDU-ČSL).

7:46 - „Budeme sledovat debatu a jsme připraveni podpořit prodloužení v řádu sedmi až deseti dnů,“ upřesnil Jurečka.

7:40 - Na řadě je KDU-ČSL. I podle předsedy Mariana Jurečky vláda dostatečně nezdůvodnila prodloužení stavu. „Dostali jsme velmi stručné zdůvodnění a nevidíme základní argumenty, kterými by vláda podložila tuto žádost,“ sdělil Jurečka.

Foto: ČTK

Poslanecký klub KDU-ČSL na tiskové konferenci.

7:32 - Vláda podle ní totiž dostatečně nezdůvodnila, proč je prodloužení nutné. „Celou řadu opatření může vyhlásit podle zákona o veřejném zdraví,“ dodala Pekarová.

7:22 - Začíná tisková konference TOP 09. „Budeme se teprve rozhodovat, zdali prodloužení stavu podpoříme. Nechceme ho ale až do 25. května,“ sdělila šéfka strany Markéta Adamová Pekarová.

Foto: ČTK

Poslanecký klub TOP 09 na tiskové konferenci.

7:01 - Tiskové konference k jednání Sněmovny byly původně nahlášeny na sedmou hodinu, začátek byl ovšem posunut na 7:20.

Vážení čtenáři, dnešní on-line začal.

Nouzový stav zatím trvá od 12. března do 30. dubna. Vláda ho chce prodloužit až do 25. května. Právě tehdy by měla skončit většina opatření kvůli pandemii koronaviru.

Vláda odsouhlasila žádost o prodloužení nouzového stavu do 25. května

Koronavirus

Není ale zatím jasné, zda poslanci žádost ministrů vyslyší. Komunisté, kteří kabinet tolerují, chtějí nouzový stav prodloužit pouze o jeden týden. Opozice zase požaduje, aby vláda nejprve důkladně vysvětlila, proč je to nutné.

Nouzový stav do 25. května? Vládě chybějí hlasy

Koronavirus

Ani premiér přitom nechtěl původně stav prodloužit. Kvůli rozhodnutí soudu, který zrušil čtyři vládní nařízení, ale obrátil. Bez něho by pak musela být zrušena vládní opatření vydaná podle krizového zákona.

Bez nouzového stavu otevřou prodejny i hranice. Roušky zůstanou

Domácí

Zákonodárci by se měli sejít z preventivních důvodů v polovičním počtu a podle poměru hlasů. Jinou agendu by pak projednávat neměli.

Výběr článků

Načítám