Hlavní obsah

Jakub Michálek

Foto: Jan Handrejch, Právo
Článek

Jakub Michálek je český politický aktivista, místopředseda Pirátské strany a předseda Poslaneckého klubu Pirátů. Od října 2017 je členem Poslanecké sněmovny.

Michálek se narodil 6. února 1989 v Lounech. Studoval na Gymnáziu Jana Keplera v Praze, na Oundle School ve Velké Británii a na Cranbrook-Kingswood v USA. Během pobytu v USA pracoval na University of Michigan. Dále studoval na Právnické fakultě Univerzity Karlovy a teoretickou fyziku na Metamaticko-fyzikální fakultě UK. Na obou školách získal magisterský titul. Má zkušenosti z akademické samosprávy, kde byl členem akademického senátu.

Členem Pirátů je od roku 2009. Vedl například projekt PirateLeaks a podílel se na webu Piráti.cz pro krajské volby v roce 2012. V srpnu 2012 byl zvolen 1. místopředsedou České pirátské strany. Po odstoupení předsedy Ivana Bartoše v roce 2013 byl na několik měsíců úřadujícím předsedou strany. V prosinci 2013 na funkci prvního místopředsedy rezignoval. V září 2016 se pak stal 3. místopředsedou Pirátů.

V roce 2014 kandidoval v komunálních volbách do zastupitelstva hlavního města Prahy a s tím souvisejícím postem primátora hlavního města. Nakonec byl zvolen zastupitelem. Současně kandidoval do zastupitelstva městské části Praha 8, ale neuspěl. V roce 2017 na funkci pražského zastupitele rezignoval proto, aby se mohl plně věnoval práci poslance.

V roce 2017 kandidoval ve volbách do Poslanecké sněmovny v Praze. Z pozice lídra a ziskem 11 641 preferenčního hlasu byl zvolen poslancem. V říjnu 2017 se také stal předsedou pirátského poslaneckého klubu.

Věnuje se také právním otázkám. Byl spoluautorem návrhu na zrušení druhého článku amnestie prezidenta Václava Klause, který podala skupina 30 senátorů, a kvůli neoprávněnému odpírání informací o přípravě amnestie podal žalobu na prezidenta. Podrobně se zabýval kauzami z doby primátora Pavla Béma, například Opencard, nevýhodného pronájmu Škodova paláce a vyzval primátorku k podání žaloby.

Ve volném čase se věnuje činnosti v akademické samosprávě na Univerzitě Karlově, kde je členem Ediční komise MFF UK a Ediční komise AS UK. Zajímá se o českou operu a ústavní právo. Má také vlastní blog, kde se věnuje především politickým tématům.

Články k tématu

Politolog: Odvolat Michálka za názor je chyba

Odvolávat někoho jen proto, že si něco myslí, se prý jen tak nevidí. Tak hodnotí politolog Ladislav Mrklas z institutu CEVRO výsledek stranického referenda...

Sněmovna schválila zpřísnění lex Babiš

Sněmovna v pátek schválila zpřísnění zákona o střetu zájmů, tedy ustanovení známé jako lex Babiš. Novela konkrétně mění ustanovení, které zakazuje veřejným...