Hlavní obsah

Opozice: Vláda je banda amatérů. Jedná protiprávně a vytváří chaos

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čtvrteční rozhodnutí soudu podle opozičních stran dokazuje zmatenost stávající vlády při rozhodování a také jeho protiprávnost. Měla by se podle ní omluvit a odejít. Pražský městský soud ve čtvrtek zrušil čtyři opatření ministerstva zdravotnictví, která omezují volný pohyb a maloobchod, a označil je za nezákonné.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Zleva ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, ministryně spravedlnosti Marie Benešová, ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček, ministryně financí Alena Schillerová, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a epidemiolog Roman Prymula

Článek

„Rozhodnutí soudu je jen smutným potvrzením vládní neschopnosti a chaosu, kterými ohrožuje osudy lidí i prosperitu země. Vláda jedná nejen zmateně, ale i protiprávně. Lidé musejí mít v nouzovém stavu právní jistotu a ochranu,“ reagoval na rozhodnutí soudu předseda ODS Petr Fiala.

Městský soud v Praze rozhodl, že vláda měla vydat opatření, která omezují volný pohyb a obchod, podle krizového zákona. Vláda však rozhodovala na základě zákona o ochraně veřejného zdraví. Rozdíl je v tom, že podle krizového zákona mají lidé a firmy nárok na náhradu škody, zatímco podle zákona o ochraně veřejného zdraví nikoli.

Bartoš: Upozorňovali jsme na to 

„Bohužel to poukazuje na chaos a nekoncepčnost při přijímání mimořádných opatření vládou. Vláda není schopná svá někdy až přehnaně omezující opatření nejen dostatečně vysvětlit lidem, ale ani právně odůvodnit,“ napsala Novinkám šéfka TOP 09 Markéta Adamová Pekarová.

Soud zrušil opatření omezující obchod a volný pohyb

Koronavirus

„Předseda senátu zdůraznil, že je i za aktuální situace nezbytné, aby orgány veřejné moci lpěly na pravidlech, a zachovaly tak právní stát v maximální možné míře. Na to jsme upozorňovali do začátku a rozhodnutí soudu jen potvrzuje naše slova,” sdělil předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Kalousek: Banda amatérů 

Miroslav Kalousek (TOP 09) označil kabinet za bandu amatérů, která ignoruje vládu práva. „Omluvte se a odejděte. Svobodný občan nepotřebuje vůdce, který opovrhuje pravidly. Potřebuje správce, který respektuje pravidla a spravuje odpovědně a efektivně,“ napsal na Twitter.

Podle předsedy Starostů Víta Rakušana je dobře, že soud rozhodl, že ani v době krize si nemůže ministerstvo zdravotnictví řídit stát jako zkrachovalou firmu. „Je to skoro na odstoupení ministra zdravotnictví,“ řekl.

Rozhodnutí soudu prý nepřekvapilo europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL). „Od začátku upozorňujeme na naprosto chaotické chování české vlády.  Zákony se musí dodržovat v každé době, ať se to někomu líbí, nebo ne,” napsal na Twitter.

Reklama

Výběr článků

Načítám