Hlavní obsah

Noční schůzka: šlo o šéfa VZP?

Právo, Naďa Adamičková, Jan Menšík

Kdo všechno byl účastníkem středeční noční schůzky ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) a šéfa poslanecké frakce babišovců Jaroslava Faltýnka v restauraci na Vyšehradě? I to může pomoci rozklíčovat, co chtěl Faltýnek po ministru Prymulovi. Jejich tvrzení, že měli jednat o plošném testování na koronavirus v Moravskoslezském kraji, těžko obstojí. Zpochybnil to i tamní hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Foto: Profimedia.cz/Blesk

Roman Prymula před restaurací Rio na Vyšehradě

Článek

Zatímco Prymula v neděli potvrdil informace, že tam byl ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Jiří Havrlant, spekuluje se o dalších jménech, která mohou mít co do činění s chystanou obměnou vedení Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), největšího tuzemského pojišťovacího ústavu.

Prymula chtěl vyměnit některé členy správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny

„Nemohu vyloučit, že tam byli další, to nevím, za mě ne,“ prohlásil v neděli v České televizi (ČT) Prymula v reakci na dotaz, zda šlo i o náměstka VZP Davida Šmehlíka.

„Určitě tam nebyl (Šmehlík), nebo musel být v prostoru, kde jsem ho neviděl,“ dodal ministr. Také Šmehlík v neděli pro server Seznam Zprávy popřel, že by tam byl. „Nebyl jsem tam vůbec, ani před, ani po. Ve středu jsem končil jednání po 20.00, pak jsem jel domů,“ napsal.

Řediteli VZP Zdeňku Kabátkovi končí jeho druhé funkční období 3. prosince. Nahradit by jej mohl právě Šmehlík, jehož podle ČT podporuje premiér Andrej Babiš (ANO).

Prymula bude dál pandemii řešit jako vládní expert

Domácí

Prymula v neděli uvedl, že hlavními kandidáty na post šéfa pojišťovny je jak současný ředitel Zdeněk Kabátek, tak právě Šmehlík. Skutečnost, že by mezi kandidáty mohl být i Havrlant, ministr nepotvrdil. „Tuhle informaci nemám,“ poznamenal.

Jde i o správní radu

Nového ředitele volí správní rada pojišťovny, kdy pro zvolení je potřeba souhlas nadpoloviční většiny. Radu tvoří 30 členů, z nichž 10 jmenuje vláda na návrh ministra zdravotnictví a zbylých dvacet obsadí zástupci politických stran z Poslanecké sněmovny.

Osm zástupců v radě má vládní hnutí ANO, tři zástupce ODS, po dvou členech mají Piráti a SPD. Zbylé strany jako ČSSD, KSČM, TOP 09, STAN a lidovci mají po jednom místě v radě.

Bude další zpřísnění, když se situace nezlepší, řekl Prymula. Popsal i terminální opatření

Domácí

Prymula před časem navrhl výměnu některých členů. Podle něj o tom kabinet zatím nejednal, protože na obměně není „všeobecný souhlas, primárně premiéra”.

Podle ministra jde o lidi, kteří „byli spjati s předchozím vedením a v podstatě panem náměstkem“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek

Současný šéf největší české zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek, který VZP vede od roku 2012, před časem oznámil, že znovu hodlá usilovat o obhajobu mandátu, který mu vyprší 3. prosince.

Zeman versus Babiš?

Podle serveru Lidovky současného ředitele pojišťovny podporuje tým kolem prezidenta Miloše Zemana.

Náměstka pro zdravotní péči Davida Šmehlíka zase podporuje premiér Andrej Babiš (ANO) a Faltýnek. O něm je přitom známo, že je zákulisním hráčem české politiky, který s oblibou pokoutně vstupuje do záležitostí, které se ho kompetenčně netýkají, ale mohou mu přinést různé výhody. Šmehlík má podporu 16 členů rady, ale také premiéra a Faltýnka.

Zvláštní dvojka: mistr čachrů a přísný voják

Domácí

Šmehlík coby náměstek ministra zdravotnictví podle Seznam Zpráv v roce 2018 navýšil klinice Iscare, patřící do Babišova svěřenského fondu, čtyřikrát během roku limit na úhrady od VZP ze 136 milionů Kč na 200 milionů.

Větší vliv než ministr

O řediteli VZP se traduje, že má větší vliv než ministři zdravotnictví. Drží totiž pomyslný palec na toku peněz ve zdravotnictví. Pod jeho vedením se ročně přerozdělují desítky až stovky miliard korun, letos se tato částka pohybuje okolo 190 miliard.

Pro představu, resort zdravotnictví podle dohody měl v roce 2020 hospodařit s rozpočtem necelých 10 miliard korun.

Babiš: Všichni chceme mít Vánoce, musíme to zvládnout v listopadu

Domácí

VZP má právo například rozhodnout, s kterým lékařem či zařízením uzavře či neuzavře smlouvu, kolik bude v daném okrese dostupných lékařů, laboratoří či ambulancí. VZP je největší zdravotní pojišťovna v zemi. Má 5,9 milionu klientů.

Podle původního plánu měla letos hospodařit s příjmy 215,6 miliardy korun a s o 30 milionů nižšími výdaji.

Výběr článků

Načítám