Hlavní obsah

Noční můra je zpátky, zoufají si hospodští

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Tak nám zabili hospody.“ Tahle koronavirová parafráze proslulé hlášky by se do plzeňské restaurace se Švejkem v názvu docela hodila. Jenže zdejší provozní Miroslav Štych na podobné řečičky nemá čas, musí se starat, co dělat, až mu hospodu ve středu sice rovnou nezabijí, ale dočasně zavřou. Tak jako na jaře.

Foto: Novinky

Zavřená restaurace. Ilustrační foto.

Článek

„Jo. Je to úplně stejný jako na jaře, akorát s tím rozdílem, že tenkrát si mohli lidé dát pivo alespoň před hospodou, to je teď zakázané,“ konstatuje. „No nic, když nemůžeme přes okénko prodávat pivo v kelímku, budeme ho prodávat alespoň v petkách. Vyčepovat naražený sud nebude problém. Až bude prázdný, dojde na další.“

Plotny také úplně nevychladnou. „Jako při prvním uzavření si u nás můžete objednat jídlo. Do krabičky nebo i s rozvozem až domů,“ říká Štych. O pořádných tržbách se ale asi nedá mluvit.

Policie a strážníci v Praze vyrazili na kontroly hospod

Krimi

„Po zkušenostech z jara budeme tak na patnácti procentech běžného obratu,“ odhaduje. Že by ho vládní zákaz šokoval, to tedy ne. „Doufal jsem, že to nepřijde, ale čekal jsem to.“ A o tom, jak bude 3. listopadu se slávou opět otevírat, si iluze nedělá. „Určitě to prodlouží.“

Zpátky na farmu

Tahle restaurace v centru západočeské metropole zaměstnává čtrnáct lidí, šest v kuchyni, zbytek na place. „Chod bude i nadále zajišťovat šest pracovníků a pro ty ostatní musíme najít nějaké uplatnění, nemůžeme je pustit k vodě, všichni musíme mít nějaké příjmy, abychom přežili,“ podotýká provozní.

Zákazy jsou likvidační, bědují hospodští

Ekonomika

Někdo se pustí do údržby interiéru, někdo bude na parkovišti u jednoho z plzeňských obchodních center prodávat petky z minipivovaru mateřské společnosti, jiní se vypraví vypomáhat na její farmu. „Tak jako na jaře. Docela se jim tam líbilo, tak se tam určitě rádi vrátí. Je tam klid,“ usmívá se pod rouškou Štych.

Přízračné město

No, tady je teď – v úterý odpoledne – taky klid. U stolků sem tam někdo, býval tu tedy větší šrumec.

Jaká opatření platí od středy

Koronavirus

„V lidech je asi vyvolaný strach chodit do společnosti. Město je prázdné, ulice jsou prázdné, hospody jsou prázdné,“ konstatuje Miroslav Štych.

Má pravdu, třeba Spilka v areálu plzeňského pivovaru působí přímo přízračně. V obřím lokále, jednom z největších v Česku, se včera ve dvě odpoledne ztrácelo pár hostů. Byli celkem 3. Slovy tři.

Reklama

Výběr článků

Načítám