Hlavní obsah

Na 17. května se plánuje velké rozvolnění

– Praha

Školy, zahrádky, kulturní akce či ubytovací služby. To vše by se mohlo podle dřívějších vyjádření ministrů vlády premiéra Andreje Babiše (ANO) otevřít od 17. května. Definitivně by o tom měl kabinet rozhodnout příští týden, a to buď v pondělí, nebo ve čtvrtek.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO)

Článek

Do tříd by se mohli podle premiéra Babiše vrátit všichni žáci, tedy nově i středoškoláci a skončit by mohla také rotační výuka. „Prioritou nyní je, aby 17. května šli všichni studenti a školáci do škol, a to bezrotačně,“ uvedl ve čtvrtek ve Sněmovně na interpelacích.

S tím souhlasí i epidemiolog a šéf Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) Petr Smejkal. „Studenti jsou prioritou,” napsal Novinkám.

Babiš: Konec rotace ve školách od 17. května je prioritou

Domácí

Nyní chodí do tříd 1. stupeň základních škol, od pondělí 10. května by měli do lavic zasednout také všichni studenti 2. stupně základních škol. Nyní se učí v rotační výuce, pravidelně se testují a ve školách nosí roušky.

Zahrádky, hotely a penziony 

Rozvolnit by se mohly také zahrádky restaurací. Klesnout by ale musel ještě počet nakažených na 100 tisíc obyvatel, blížit by se musel k 75. „Je šance, že by se 17. května mohly zahrádky pustit,“ prohlásil ve čtvrtek po jednání kabinetu vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Epidemiolog Smejkal pak pro Novinky uvedl, že je důležité představená pravidla při rozvolňování dodržet. „Jsme pro dodržení postupu i incidence v dohodnutých balíčcích,” sdělil.

Zahrádky a hotely od 17. května? Je šance, řekl Havlíček

Domácí

Spolu s tím by mohly provoz obnovit v omezeném režimu také ubytovací služby. Návštěvníci ale zřejmě budou muset mít negativní test. Omezená bude kapacita hotelů či penzionů, a to zřejmě z 25 procent.

Všechna tato rozvolnění plánuje vláda v rámci čtvrtého balíčku, který počítá se sedmidenním průměrem nakažených na 100 000 obyvatel 75. Současně by se otevřely hrady a zámky. Svateb a pohřbů by se pak mohlo také účastnit venku až 50 lidí, uvnitř 30.

Akce pro 700 diváků

Mírnější pravidla by pak od 17. května mohla začít platit také v kultuře. „Pokud nám to vláda v pondělí schválí, tak bude možné od 17. května rozjet venkovní kulturní akce s účastí až 700 sedících diváků a vnitřní akce s účasní až 400 diváků,“ uvedl na Twitteru ve čtvrtek ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Na venkovní akce až 700 lidí, dovnitř 400, ohlásil ministr plán od 17. května

Domácí

O týden později by se tento limit mohl ještě zvýšit, a to na 1000 lidí venku a 500 uvnitř. „Vše by bylo za přísných hygienických pravidel, s použitím antigenních/PCR testů, s ochranou dýchacích cest a podobně,“ doplnil.

Již toto pondělí by pak mělo dojít k otevření všech obchodů a drobných služeb. Mírnější pravidla budou platit také například pro nošení ochranných pomůcek. Nově nebude nutná rouška na ulici, pokud po ní půjde člověk sám.

PŘEHLEDNĚ: Co se změní od 10. května

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám