Hlavní obsah

Sestřičky budou místo práce hlídat děti, zní z nemocnic k plánovanému zavření škol

Novinky, jam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plánované plošené uzavření základních škol, tedy i prvních stupňů, může způsobit omezování zdravotnické péče v nemocnicích a ordinacích, protože část personálu bude muset zůstat doma a hlídat děti. Ještě více by se tak zhoršil již nyní neutěšený stav personálních zdravotnických kapacit.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vláda v pondělí oznámila, že plánuje od středy zavřít školy všech stupňů, a tedy plošně přejít na distanční výuku. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) chce ještě o uzavření 1. stupně základních škol vyjednávat. Školy by se podle návrhu měly zavřít na dobu čtvrnácti dní, a to od 14.do 23 října, na což navážou prodloužené týdenní podzimní prázdniny, které skončí 1. listopadu.

Vláda plánuje uzavřít od středy všechny školy

Domácí

Pokud se tak stane, řada nemocnic a ordinací se bude muset potýkat s nedostatkem pracovníků, protože například zdravotní sestry se budou místo péče o pacienty starat o své ratolesti a učit se s nimi.

Zřejmě se tak naplní obavy vedoucího lékař z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny VFN a 1. LF v Praze Martina Balíka, který v sobotním rozhovoru pro deník Právo uvedl, že tento krok může způsobit problémy na jeho oddělení, které se stará o řadu covidových pacientů. Nemocnice by podle něj přišla o 30 procent personálu.

Zavřených škol se bojíme více než covid pozitivních.
Martin Balík

„Samozřejmě stále existuje riziko v tom, že by se nám personál ve větším množství nakazil, a to tak, že by opravdu nemohl pracovat, a pak ve hře zůstává riziko, že se zavřou školy a nám kvůli tomu několik zaměstnanců zůstane doma s dětmi. Popravdě zavřených škol se v tomto směru bojíme více než covid pozitivních,” popsal Balík personální situaci.

V pondělí pak v České televizi krok vlády označil za „kudlu do zad všem pracujícím zdravotníkům”. Podle něj zůstane doma s dětmi až třicet procent vysoce kvalifikovaného personálu, což může mít v době vysokých nárůstů hospitalizovaných pacientů vyžadující specializovanou péči fatální dopady.

„Myslím si, že vláda bude mít na svědomí o dost více mrtvých, protože o ty pacienty se nebude starat kvalifikovaný personál, pokud k tomu opravdu dojde,” zkritizoval kabinet Balík.

Podobným problémům ale budou čelit i další zdravotnická zařízení, která se už nyní potýkají s dlouhodobým problémem personálních podstavů, ať už v důsledku epidemie koronaviru či kvůli neobsazeným pracovním pozicím. Například v nemocnicích v Karlovarském kraji už nyní skládají sestry z různých oddělení, aby jich byl dostatek.

Lékař Balík: Myslím, že jsme na vrcholu pandemie

Domácí

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v pondělí následně v ČT uvedla, že pro děti zdravotníků, aby se předešlo těmto problémům, by mohly zůstat otevřené 1. stupně v některých základních školách. Ty by ve středu nastoupily do nich. Na jinou školu a učitele by si tak po měsíci a půl chození do školy od středy museli zvykat třeba i prvňáčci.

O děti zdravotníků může být postaráno, plánuje vláda

Domácí

Zavření škol bude mít obecně dopad na tuzemskou ekonomiku, kdy doma se zdravým dítětem či dětmi bude muset zůstat některý z rodičů.

Reklama

Související témata:

Související články

Děti kvůli epidemii přijdou i o kroužky

Po škole hned domů. Přestože vláda nakonec nezrušila výuku na 2. stupni a na prvních stupních se pokračuje beze změn, zákaz školních kroužků ochudí děti...

Vláda plánuje uzavřít od středy všechny školy

Napříč republikou se plošně zavřou školy všech stupňů a děti přejdou na dálkovou výuku. Počítá s tím vláda v rámci avizovaných nových opatření proti šíření...

Výběr článků

Načítám