Hlavní obsah

Miliardář Sehnal: Nemám peníze na rozdávání jako Kellner, 26 miliónů od Bulovky chci

Novinky, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Firma ABF požaduje 26,6 milionu korun za pronájem prostor pro stavbu polní nemocnice v Letňanech. Jejího majitele Pavla Sehnala označil časopis Forbes s majetkem kolem 3,6 miliardy jako 65. nejbohatšího Čecha. Nemocnice na Bulovce, která za provoz polní nemocnice odpovídá, však podle něj obdržela výraznou slevu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Sehnal

Článek

„Jednotková cena je 29 korun za metr čtvereční. Když jsou standardní komerční veletrhy, tak se cena za metr čtvereční na den pohybuje od dvou do čtyř tisíc korun. Odhaduji, že je to kolem dvou procent z ceny komerčního nájmu. Sleva je 98 procent,“ řekl Sehnal Novinkám.

Polní nemocnice v Letňanech bude určena pro doléčení pacientů

Koronavirus

Pražská Nemocnice na Bulovce by tak za pronájem 20 tisíc metrů čtverečních hal a okolních pozemků od 18. října do 30. listopadu měla zaplatit 26,6 milionu korun s DPH.

„Zdaleka to nepokryje ani náklady. Pozemky jsou státní. Platím za jejich pronájem skoro 25 milionů ročně. Za co pozemky přenecháváme nemocnici, je na hranici nízkého, až symbolického nájmu,“ míní Sehnal.

Když má Kellner na rozdávání, ať zachrání firmy

Jeho názor nezměnilo ani úterní vyjádření skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, která nabídla ministerstvu zdravotnictví pražskou O2 arénu zdarma.

Miliardář chce 26 milionů za nájem prázdného areálu pro polní nemocnici

Koronavirus

„Pokud má Petr Kellner peníze na rozdávání, tak bude určitě celá Česká republika ráda, pokud své peníze na rozdávání použije třeba i na prospěch českých živnostníků a podnikatelů. Možná umírají jednotlivci, ale v malém řádu, ale desetkrát tolik český průmysl. Jde o desítky až stovky firem denně,“ uvedl.

Odkázal také na to, jak rozdílné pozice on a Kellner v žebříčku nejbohatších Čechů zaujímají. „Kolik tam má peněz on,“ narážel na jeho vedoucí příčku s majetkem přibližně 239 miliard korun.

Krize nekrize, Babiš za rok zbohatnul o miliardy

Ekonomika

Výběr místa

Kellnerovy haly jsou podle něj navíc pro podobné účely nevhodné. „Mám taky hotely, které jsou prázdné, a mohl bych říct: ‚Pojďte, dáme tam nemocnici.‘ Ale když tam máte ležícího pacienta na lůžku, tak potřebujete, aby výtah, který ho tam dopravuje, měl parametry evakuačního,“ dodal podnikatel.

I stát má podle něj letištní hangáry a nádraží, které by mohl teoreticky využít. „Ale ne každá budova je k tomu způsobilá. Veletržní areál je v tomto smyslu drahou a složitou stavbou, která je určena k tomu, aby se tam shromažďovali lidé,“ uvedl Sehnal.

Právě veletržní haly jsou podle něj využívány napříč Evropou hned z několika důvodů. Mezi ně patří například přítomnost vystřelovacích světlíků pro případ zažehnutí požáru, mobilních sprch, kapacita kanalizace nebo elektrických přípojek.

V únoru zase veletrh 

Pokud by na místě nepůsobila polní nemocnice, využilo by se místo podle majitele jako skladový prostor pro partnery veletržního areálu.

Sehnal se však nebrání ani případnému prodloužení pronájmu. „Jsme schopni areál poskytnout po dobu nezbytně nutnou, tak jak to bude zdraví občanů ČR vyžadovat,“ uvedl. Ale jedním dechem dodal, že by uvítal, kdyby se mu areál vrátil do běžného provozu zahrnujícího výstavy přibližně v únoru příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám