Hlavní obsah

Laboratoř stíhá i větší počty vzorků

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počty odebraných vzorků na nemoc covid-19 vzrostly, přesto je laboratoř Všeobecné fakult­ní nemocnice v Praze (VFN) v klidu a stíhá vše zpracovat do 12 hodin od odběru.

Foto: Akhtar Soomro, Reuters

Braní vzorků na koronavirus

Článek

„U nás byl delší dobu průměr odběrů 250 až 270 za den, teď v úterý to vyskočilo na 400, ale i tak v klidu stíháme a kapacita je stále výrazně větší. Uvidíme, zda to byla výjimka, nebo čísla porostou, ale zahlcení jsme zatím nebyli. Máme teď i lepší přístrojové vybavení. S vyšším nasazením bychom zvládli i dvojnásobek, tedy kolem 800 vzorků za den. Máme také nějaké nápady, jak by to šlo ještě navýšit, kdyby byly nějaké velké krizové scénáře,“ řekl Právu mikrobiolog Jan Závora, lékař z laboratoře VFN.

Laboranti tady pracují od časného rána do večera, aby vyhověli jak lidem čekajícím na výsledky s nemocí covid, tak lékařům v jedné z největších tuzemských nemocnic, kteří čekají na výsledky kvůli hospitalizaci a další léčbě pacientů.

Plošné testování v ČR zatím u ledu. Začít by se mohlo lokálně, třeba i s pomocí zubařů

Koronavirus

„Držíme se plánu, aby se lidé výsledek dozvěděli ten samý den, kdy byl proveden odběr. Teď to s rezervou máme do 12 hodin. Máme na starost velkou nemocnici, kde je tlak mít výsledky co nejdřív kvůli uložení pacientů, tak se snažíme,“ uvedl lékař.

Personálu má laboratoř zatím dostatek. „Přihlásilo se nám hodně dobrovolníků z různých neklinických laboratoří, tak máme nasmlouváno hodně externích zaměstnanců, kteří vykryli rozdíl. V naší laboratoři jsme na­pevno žádné laboranty neměli. Personálně je to pokryté jak v laboratoři, tak i v administrativě, která je s tím spojená. Jsme velká nemocnice, tak tady lze lidi přesouvat, když je potřeba,“ vysvětloval Jan Závora.

Ředitel nemocnice: Téměř polovina hospitalizovaných jsou u nás bezpříznakoví pacienti

Domácí

Počty zjištěných pozitivních případů i tady rostou, ale ne tolik, jak uvádějí celorepubliková čísla. „Pozitivita roste, ale není to tolik, kolik uvádějí jiné laboratoře. V září jsme měli průměrně asi 12 procent pozitivních případů, od začátku října máme kolem 20 procent. Záleží na laboratoři, jak se ke vzorkům chová, navíc naši pozitivní pacienti bývají dost často bez příznaků, tak jsme tady klidní,“ vnášel trochu optimismu laborant pražské fakultní nemocnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám