Hlavní obsah

Koalice neměla 101 hlasů. Lékaři ze zemí mimo EU bez aprobací pomáhat nebudou

Novinky, ber
Praha

Vládní koalice ve středu podruhé nesehnala potřebných 101 hlasů, aby mohla přehlasovat senátní vratku. Lékaři ze zemí mimo Evropskou unii nebudou smět pomáhat v nemocnicích bez potřebných aprobací.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Článek

Pro novelu z pera ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) hlasovalo pouze 94 poslanců. Aby ale přehlasovala Sněmovna senátní veto, potřebovala 101 hlasů.

Hlasování se zdrželo totiž 12 poslanců z klubu KSČM, kteří vládu premiéra Andreje Babiše (ANO) tolerují. Návrh také zamítl poslanec z ANO Milan Brázdil a další dva se hlasování zdrželi. Z vládních sociálních demokratů se zdrželi hlasování také dva zákonodárci.

Poslanci jednali 13 hodin. Schválili bonus pro OSVČ či schodek 300 miliard korun

Domácí

Lékaři ze zemí mimo Evropskou unii tak nebudou smět pomáhat v nemocnicích bez potřebných aprobací. Novela měla pomoci převážně nemocnicím, které mají nedostatek personálu a potýkají se s koronavirem.

Zákon měl platit pouze po dobu nouzového stavu a tři měsíce po jeho skončení.

Vláda neměla ve Sněmovně 101 hlasů, chyběl i Hamáček

Domácí

Ve středu tak poslanci nepodpořili již druhou novelu zákona, kterou Senát vrátil. Koalici se nepodařilo dopoledne najít dostatečný počet hlasů ani při hlasování o lhůtě pro vracení nadměrných odpočtů DPH, který by lhůtu prodlužoval z 30 na 45 dnů.

Reklama

Výběr článků

Načítám