Hlavní obsah

Kadeřnictví otevřou. Budou jak ze sci-fi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měřit teplotu sobě i klientům? Jak holit zákazníka v roušce? Jak ho s ní stříhat kolem uší? To jsou jen některé z otázek, na které teď hledají odpovědi kadeřnictví a holičství, jež v pondělí otevřou. Jasné je, že jejich pracovníci budou muset mít roušku i štít. Zákazníci si budou kvůli tomu možná připadat jako ve vědeckofantastickém filmu. Nebo v komedii.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Kadeřníci čekají na první zákazníky. Provozovny jsou zavřené už od března.

Článek

Na pondělní rozjezd se chystá také pánské kadeřnictví Trio v Mladé Boleslavi. „Jsme zvědavé, jestli v celém tom brnění vůbec půjde stříhat. Štít se zamlžuje, odráží se v něm světlo, já navíc nosím brýle. Moc si to nedovedu představit. To bych raději všechno sundala, dýchala normálně a zvykla si na bacily,“ říkala Právu jedna z šesti kadeřnic pracujících v mladoboleslavském holičství Nataša Škřípková.

„Kolegyně zkoušela ve všem tom vybavení stříhat tatínka, ale moc to prý nešlo, tak uvidíme v pondělí, až to vypukne,“ smála se kadeřnice. Prozatím tady budou přijímat jen telefonicky objednané zákazníky.

Rozestupy nejsou problém

„Lidi z ulice brát zatím nebudeme, aby se tu nehromadili v čekárně. My se tady střídáme po třech, pracovní stolky máme přišroubované ke zdi, ty jsme nemohly dát dál od sebe, ale mezi sebe dáme stěny. Když pak budeme stříhat, tak si zákazníci budou muset roušku částečně sundat, abychom nepřestřihli šňůrky, nějak to budeme muset udělat, ale jak, to se uvidí až v pondělí,“ nastínila Nataša Škřípková.

Kadeřnictví s omezeními, některá chtějí zdražit

Ekonomika

Také Vlasový mág Michal Moučka z Českých Budějovic otevře svůj salon 11. května. Až do července má plno a nové klienty proto přijímat nebude. Přestože kvůli koronaviru přišel zavřením salonu o desítky tisíc korun, zdražovat nebude. „Nehodlám zdražovat, přijde mi to trapné vůči klientům, protože byla krize,“ řekl Moučka.

Kadeřník nebude vyžadovat po klientech, aby měli ochrannou roušku. „Když ji někdo bude chtít mít, ať ji má. Já na tom ale trvat rozhodně nebudu, já se koronaviru nebojím,“ dodal kadeřník. On sám ale pracovat v roušce a s ochranným štítem musí. A to je podle něho velký problém. „V tuto chvíli si nedokážu představit, že budu deset hodin v práci v roušce a se štítem, to se nedá vydržet,“ míní Moučka.

Problém naopak nevidí s dodržováním dvoumetrových rozestupů. „Já mám salon velký dvě stě metrů čtverečních a krytou terasu, kde je pět stolečků, tak ty čekající lidi mám kam posadit. Denně jsem schopný udělat deset klientů a nemusejí se moc potkávat,“ uvedl kadeřník.

Jak upravit vousy?

Na pondělní otevření se připravuje i Barber Shop Na Pána v Kopřivnici na severu Moravy. „Všichni holiči budeme mít roušku a štít. V usnesení vlády jsou i rukavice, ale ty jsou dobrovolné. Ale pokud bychom je používali, tak na každého zákazníka budou jedny jednorázové rukavice,“ popsal majitel pánského holičství Martin Kabíček s tím, že samozřejmě dodrží i všechna nařízení ohledně dezinfekce provozovny, opěrek, křesel, všeho náčiní nebo umyvadel, a to nejen před znovuotevřením, ale i v průběhu dne.

V usnesení vlády není nic napsáno o tom, že by zákazník měl mít roušku během stříhání nebo holení, takže zatím nevím, jak se k tomu postavit.
majitel pánského holičství Martin Kabíček

V barber shopu budou přitom kromě barberů jen muži v křeslech. Nikdo jiný. A Kabíček přiznává, že zatímco o ochraně holičů je jasno, v případě používání roušek u klientů panuje velkých chaos. „Jsou holičství, které budou dělat zatím jenom vlasy a říkají, že během stříhání klient roušku mít nebude. A v usnesení vlády není nic napsáno o tom, že by zákazník měl mít roušku během stříhání nebo holení, takže zatím nevím, jak se k tomu postavit,“ nastínil holič, který se při holení nebo úpravě vousů bude zatím držet s proudem.

„Když uvidím, že jinde normálně lidem upravují vousy, tak to asi budeme dělat taky. Zatím jsem zjistil, že větší barber shopy z Prahy nebo Olomouce vousy upravovat budou, takže se asi přidáme k nim,“ dumá muž, kterému vadí, že vláda špatně komunikuje, alespoň co se týče provozů různých oborů.

„Například měření teploty. Podle nařízení vlády nemá mít nikdo v provozovně teplotu nad 37 stupňů. Ale už tam není napsáno, že bychom měli zákazníka před vstupem měřit. My holiči si budeme teploty měřit, ale jestli musíme měřit lidi, nevíme,“ krčí Kabíček rameny nad dalším z nejasných nařízení.

Toho, že by neměl kopřivnický Barber Shop Na Pána klienty, se nebojí. Zájem o jeho služby je obrovský, rezervační systém je plný minimálně na dva týdny dopředu.

Musí prý zdražit

„Protože mám další náklady, myslím, že zdražení bude tak o deset procent. Musíme například dezinfikovat plochy, podlahy a části nábytku několikrát za den. Pořídit automatické dávkovače dezinfekce. Do toho je třeba přičíst náklady na ochranu pracovníků, roušky a štíty, možná rukavice,“ přiblížil majitel Barber Shopu ve Zlíně a Uherském Hradišti Robert Hájek.

Podle něj většina malých kadeřnictví a holičství nedosáhne na snížené DPH. „Většina z drobných provozoven nejsou plátci DPH. Proto se jich to vůbec netýká. Většinou tam každý kadeřník či holič pracuje na svoje IČO a křeslo si pouze pronajímá,“ vysvětlil Hájek.

Při holení podle něj bude muset zákazník na výzvu holiče či kadeřníka sundat svoji roušku a holič bude muset použít rukavice. „To si taky momentálně nedovedu dost dobře představit. Je docela možné, že se doteď příjemná návštěva holiče pro některé citlivé zákazníky stane účinkováním ve sci-fi filmu či komedii,“ podotkl Hájek.

Pokud jde o objednávky, první týdny se podle něj v barber shopu rychle plní.

Reklama

Výběr článků

Načítám