Hlavní obsah

STAN si po skandálech zvolí nové vedení. Zájem o post má i Farský

Aktualizováno

Vládní hnutí STAN si v sobotu zvolí nové vedení. Předsedou by měl zůstat Vít Rakušan, který nemá ve volbě protivníka. Nové vedení, které má vzejít z mimořádného sněmu, by se mělo pokusit přitáhnout zpět voliče, které odradily četné kauzy hnutí z poslední doby. Zejména pak korupční kauza Dozimetr, v níž figuruje dnes již bývalý šéf pražské buňky Petr Hlubuček.

Foto: Jan Handrejch , Právo

Jan Farský s Vítem Rakušanem na sněmu STAN v roce 2019.

Článek

Původně se měli Starostové řádně sejít až příští rok, protože nové vedení si zvolili loni v srpnu. Od vstupu do vlády ovšem hnutí, které po loňských parlamentních volbách vystřelilo mezi nejvýraznější politické strany u nás, stíhá jeden problém za druhým.

Do vedení STAN chce přes dvacet poslanců a senátorů

Domácí

Nejvážněji stranou otřásla korupční kauza Dozimetr týkající se úplatků a manipulování se zakázkami v pražském dopravním podniku, v níž figuruje již bývalý předseda pražského buňky STAN a někdejší náměstek pražského primátora Petr Hlubuček. Ten je nyní stíhán a už měsíc zůstává ve vazbě.

Rakušan v reakci svolal mimořádný sněm hnutí, na kterém si zvolí kompletně nové vedení. O funkci předsedy se uchází pouze on. Již dříve nicméně uvedl, že by si přál, aby do nejužšího vedení zamířily nové tváře, které pomohou partaj nasměrovat jinam a hlavně zabránit dalším skandálům.

Nové vedení vládního hnutí by mělo být známo maximálně do sobotních 14 hodin. Moderátoři sněmu středočeská hejtmanka Petra Pecková a poslanec Jan Berki na úvod podotkli, že ačkoliv jde o mimořádný sněm konaný v letních měsících, tak se ho účastní více než 300 delegátů a delegátek, což je podle nich historicky nejvyšší účast. Na úvod si všichni vyslechli českou státní hymnu a hymnu Evropské unie.

Podle Peckové má nynější sněm komornější styl než třeba ten poslední. „Některé politické strany dary od svých dárců, kteří jsou obvinění, vracet nemusí, STAN už některé vrátil. Šetřit se tedy někde musí, a proto to moderuji já,” řekla hned na úvod.

Odpoledne bude na programu úprava stanov či předložení informací z ministerstev řízených lidmi ze STAN.

Současný předseda si po svém boku ve vedení dokáže představit například středočeskou hejtmanku Petru Peckovou, poslankyni Michaelu Šebelovou či místopředsedu poslaneckého klubu Lukáše Vlčka.

Pecková v pátek večer uvedla, že na místopředsedkyni kandidovat nebude, ucházet se bude jen o zvolení řadovou členkou předsednictva. Zdůvodnila to vytížeností v čele kraje.

Starosta Poděbrad kritizovaný za výroky o Romech opouští STAN

Domácí

O posty v předsednictvu se bude ucházet více než dvacet kandidátů, kteří získali nominace z krajů. Mezi nimi je i ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek. A o zvolení řadovým místopředsedou bude usilovat také bývalý poslanec Jan Farský, který kvůli stáži v USA a zejména po kritice, která se kvůli tomu na něj snesla, na mandát v Poslanecké sněmovně rezignoval.

Nominaci má také místopředsedkyně Sněmovny a jediná členka předsednictva hnutí, která nemusela v uplynulých měsících řešit žádný problém, Věra Kovářová.

Reklama

Související témata:

Související články

Bartoš: Gazdík nám lhal

Podle ministra pro místní rozvoj a předsedy Pirátů Ivana Bartoše je důležité, aby se STAN „odpáral“ kolem lidí z kauzy Dozimetr. Otevřeně mluví o zklamání...

Výběr článků

Načítám