Hlavní obsah

STAN odmítá měnit název. Chce to skupina starostů

Dvacítka starostů vyzvala v dopisu šéfa hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Víta Rakušana, aby jím vedené hnutí změnilo svůj název. Název Starostové a nezávislí označují za zavádějící a klamavý. Na dopis starostů ve čtvrtek upozornila šéfka poslanců ANO Alena Schillerová.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan

Článek

Hnutí STAN na výzvu nebude reagovat, název měnit neplánuje. „Název hnutí odkazuje ke skutečnosti, že převážná většina našich zástupců má zkušenost z komunální politiky. Nikdy jsme netvrdili, že zastupujeme všechny starosty, tak jako hnutí ANO určitě netvrdí, že zastupuje všechny nespokojené občany,“ řekla mluvčí STAN Sára Beránková v narážce na to, že ANO je zkratka pro Akci nespokojených občanů.

Do vedení STAN chce přes dvacet poslanců a senátorů

Domácí

Dopis podepsalo přes dvacet starostů zejména z ANO. Jsou mezi nimi například poslankyně a starostka Sokolova Renata Oulehlová (ANO), starostka Litvínova Kamila Bláhová (ANO), starostka České Lípy Jitka Volfová (ANO), starosta Mimoně Petr Král (ANO), starosta Postoloprt Zdeněk Pištora, starostka Vejprt Jitka Gavdunová (ODS) či starostka Nové Role Jitka Pokorná (SNK).

„Klamavá kampaň“

„Podle našeho názoru název STAN naplňuje i rysy klamavé reklamy, protože vyvolává mylnou představu, že Vaše hnutí zastupuje starosty a vedení měst a obcí víc než ostatní politická uskupení,“ stojí v dopisu.

Ve STAN podle nich není proporčně vyšší počet starostů a komunálních politiků, než je tomu v jiných subjektech. Autoři dopisu tak chtějí, ať vládní hnutí změní název. Tvrdí, že dlouhodobě nesouhlasí s politikou STAN, které podle nich využívá dobrou reputaci a dlouhodobě dobře odváděnou práci starostů a regionálních politiků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám