Hlavní obsah

Do vedení STAN chce přes dvacet poslanců a senátorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za necelé tři týdny si vládní hnutí STAN zvolí v Hradci Králové na mimořádném sněmu nové vedení. Šéfem hnutí se s největší pravděpodobností znovu stane ministr vnitra Vít Rakušan. Ten má nominace už z většiny krajů a nemá protikandidáta.

Foto: Jan Handrejch , Právo

Jan Farský s Vítem Rakušanem na sněmu STAN v roce 2019.

Článek

O místopředsednické funkce bude boj, protože nominaci od krajských organizací dostalo už přes dvacet lidí, hlavně poslanců, senátorů, ale například i ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek. Ten už ale řekl, že do vedení hnutí nechce, protože má dost starostí s předsednictvím Česka EU.

Naopak zájem má první místopředseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Jan Farský, který odjel na osm měsíců na zahraniční stáž do USA a který se po kritice opozice i z řad vládní koalice vzdal poslaneckého mandátu.

„Po zvážení všech pro a proti budu na červencovém sněmu kandidovat na místopředsedu STAN,“ napsal ve středu Farský na Twitter. Hnutí podle svých slov může nabídnout zahraniční zkušenosti, ale také nadhled, který teď STAN potřebuje. „Tím, že jsem se kvůli stáži vzdal poslaneckého mandátu, mám navíc čas a energii více se věnovat aktivitám směřujícím dovnitř hnutí, dalšímu rozvoji programu, vizím,“ dodal.

Farský složil poslanecký mandát

Domácí

Hnutí STAN mělo mít volební sněm až příští rok, ale předsednictvo se rozpadlo v reakci na korupční skandál kolem bývalého člena předsednictva STAN a náměstka pražského primátora Petra Hlubučka. Kvůli aféře odešel z postu místopředsedy hnutí i z čela ministerstva školství Petr Gazdík. Ten se stejně jako bývalý místopředseda STAN Stanislav Polčák měl stýkat z dalším obviněným z korupční kauzy Michalem Redlem. Navíc nečekaně zemřel místopředseda hnutí Věslav Michalik.

Tlustá čára za Hlubučkem

Sněm STAN se uskuteční 23. července a kromě nového vedení bude hledat odpověď na to, jak získat ztracenou důvěryhodnost. „Pro STAN je důležité, abychom přesvědčili své voliče a příznivce s určitou pokorou a zdravým sebevědomím, že STAN má své místo na politické scéně,“ uvedla místopředsedkyně Sněmovny a STAN Věra Kovářová, která chce svou pozici ve vedení hnutí obhájit.

Podobně mluví i Rakušan, kterého podpořilo už 13 krajských organizací, v Plzeňském kraji bude mít nominační konferenci STAN až příští týden. „Na sněmu musíme, a hlavně chceme, udělat tlustou čáru za kauzou člověka, který absolutně nereprezentoval hodnoty hnutí. My teď děláme všechno pro to, abychom prokázali, že hnutí tvoří úplně jiní lidé a stojí na jiných, čistých základech,“ uvedl Rakušan.

Neodstoupím. Tu radost vám neudělám, vzkazuje Rakušan opozici

Domácí

O místo ve vedení se chtějí utkat například poslanci Lukáš Vlček, Jan Lacina nebo Barbora Urbanová, senátoři David Smoljak nebo Miroslav Balatka. Nominaci dostali i hejtmani Petra Pecková ze Středočeského kraje a Josef Suchánek z Olomouckého kraje.

Reklama

Výběr článků

Načítám