Hlavní obsah

Dušek: V nemocnicích mohou být v září opět stovky pacientů s covidem

Právo, tin

V průběhu září mohou být v nemocnicích s covidem v jeden den až stovky nemocných, řekl včera v ČT šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Ke včerejšímu dni bylo hospitalizováno 109 lidí, z toho 13 v těžkém stavu. Loni bylo touto dobou v nemocnicích 272 lidí, z toho 67 vážných případů.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Doufejme, že dopad na nemocnice nebude tak dramatický. Objektivní fakt ale je, že počty porostou. Scénář, že v průběhu září mohou být v jednu chvíli nízké stovky nemocných, vypadá realisticky,“ řekl Dušek. O tom, že v půlce září může být kolem pěti stovek hospitalizovaných, mluvil tento týden i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Školy se znovu zavírat nebudou, říká hlavní hygienička Svrčinová

Domácí

Dušek připomněl, že mnoho lidí na lůžkách má lehký průběh. „Na jednotkách intenzivní péče máme v tuto chvíli dvacet pacientů na celou ČR. To vypadá pozitivně,“ uvedl. Třetinu nakažených podle něj tvoří mladí lidé do devatenácti let. Včera laboratoře odhalily 421 nově pozitivních, o 116 více než minulý týden. Stoupá také podíl pozitivních testů ze všech celkem provedených, který včera přesáhl čtyři procenta.

Podle Duška budou na podzim v rizikové situaci hlavně nenaočkovaní. „Delta si nenaočkované lidi velmi snadno najde,“ řekl. Podle něj je potřeba doočkovat hlavně seniory, z nichž vakcínu nemá zhruba 450 tisíc. Ukončené očkování má v Česku ke čtvrtku 5,8 milionu z 10,7 milionu obyvatel.

Rakousko má v nemocnicích nejvíce covidových pacientů od května

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám