Hlavní obsah

Děti se do škol vrátí. Anebo taky nevrátí. Zlepšená komunikace vlády v praxi

Novinky, Jaroslav Soukup
Aktualizováno

Rodiče dětí navštěvujících první stupeň základní školy si po posledních výrocích členů vlády nemohou být jistí, jak to bude s návratem jejich potomků do lavic. Zatímco jednou slyší ubezpečení, že se děti vrátí do škol 2. listopadu bez podmínek, vzápětí se od ministra školství dozvědí, že to vlastně vůbec není jasné.

Babiš, Plaga a Prymula k návratu dětí do školVideo: Česká televize ČT24/ČTK

 
Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) na pondělní pozdní večerní tiskové konferenci po jednání vlády řekl: „Už dnes víme, kdy tyto školy otevřeme. Bude to 2. listopadu.”

Na téže tiskové konferenci prosil ministr školství Robert Plaga (za ANO) veřejnost, „abychom to v následujících týdnech zvládli právě proto, aby se žáci prvního stupně mohli 2. listopadu vrátit do škol”.

O den později dal rozhodnutí poslat školáky z prvního stupně zpět do lavic 2. listopadu pomyslné razítko ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) ve svém televizním projevu.

První stupeň může zůstat uzavřený i v listopadu, varoval Plaga. Prymula tvrdil něco jiného

Domácí

„Dobrá zpráva pro vás, rodiče žáků prvního stupně je, že 2. listopadu se vaše děti do školy vrátí,” ujistil Prymula. „Docházku na první stupeň znovu otevřeme bez podmínek již druhého listopadu,” dodal s tím, že na parametrech vývoje epidemie, jako je například reprodukční číslo, v tomto případě záležet nebude.

Pokud zůstane reprodukční číslo, tak to je obrovská katastrofa a nebudeme se vůbec bavit o návratu dětí do škol.

Plaga: Je to jinak

S opačným tvrzením však jen o několik chvil později v rozhovoru pro Českou televizi přispěchal Prymulův vládní kolega Plaga. Podle něj totiž není termín návratu menších dětí do školních tříd vůbec jistý.

Podle Plagy je podmínkou opětovného otevření alespoň prvního stupně základních škol snížení reprodukčního čísla. To má v současnosti hodnotu 1,5, která v podstatě znamená, že od dvou lidí se koronavirem nakazí další tři.

Mrtvých přibude, přijdou neveselé týdny. Pomozte mi, apeloval Prymula v projevu

Domácí

„Pokud zůstane reprodukční číslo, tak to je obrovská katastrofa a nebudeme se vůbec bavit o návratu dětí do škol,” řekl v úterý večer v ČT Plaga s tím, že první stupeň se bude moci otevřít, pokud klesne reprodukční číslo zhruba k hodnotě 1. Při poklesu k hodnotě 0,8 by se mohly otevřít i další školy.

Prymula na termínu trvá

Prymula ve středu ocenil, že Plaga podpořil uzavření základních škol a souhlasí i s nutností snížit reprodukční číslo. Trvá nicméně na tom, že  „je nutné dodržet termín 2. 11. pro návrat dětí na 1. stupeň”.

Jedním z důvodů, kterými ministr Babiš zdůvodňoval Prymulův příchod na post ministra zdravotnictví, bylo přitom zlepšení toho, jak vláda nutná protiepidemická opatření komunikuje veřejnosti.

„Přehledně“: Kterak ministr Prymula zlepšil komunikaci

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám