Hlavní obsah

Chebská nemocnice se po covidovém poplachu vrací do normálního provozu

– Cheb
Právo, vor

Chebská nemocnice, která byla v týdnu uzavřena kvůli dezinfekci vnitřních prostor a testování zaměstnanců nemocnice na nemoc covid-19, se postupně vrací do běžného provozního režimu. Od soboty začala opět přijímat pacienty a obnovila chod většiny oddělení. Ta zbývající obnoví provoz už počátkem nadcházejícího týdne.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Testování na koronavirus u chebské nemocnice

Článek

„Od dnešního dne (sobota, pozn. red.) bude zdravotnická záchranná služba opět směřovat pacienty do Chebu,” potvrdila Jitka Samáková, předsedkyně představenstva Karlovarské krajské nemocnice, pod kterou Cheb spadá.

Výjimku budou tvořit pacienti vyžadující intenzivní péči. Ti by měli zatím mířit do nemocnic v Karlových Varech nebo Sokolově. „Snažili jsme se nemocnici znovu otevřít v co nejkratším čase, ale v některých ohledech jsme limitování technicky. Poté, co se provedla dezinfekce všech objektů, je totiž nutné nejen zajistit úklid jednotlivých oddělení, ale také postupně vyzkoušet veškeré přístrojové vybavení, zda je plně funkční,“ pokračovala Samáková.

Kvůli nákaze v chebské nemocnici testují všechny zaměstnance i jejich rodiny

Koronavirus

Od soboty je obnoven kompletní ambulantní provoz – interní, chirurgická, gynekologická a pediatrická ambulance. V plném provozu je i lůžková péče na onkologii, v omezeném rozsahu jsou  zatím lůžka na chirurgickém a interním oddělení. Mluvčí nemocnice Vladislav Podracký předpokládá, že do pondělí by pak mělo zahájit činnost i lůžkové gynekologické a dětské oddělení.

Nemocnice bude schopna personálně zajistit jejich provoz i bez pomoci z venčí. Plošné testování totiž nijak zásadně neoslabilo personální stavy. Z celkového počtu otestovaných 470 zaměstnanců nemocnice bylo pozitivních na covid-19 pouze sedm osob.

„Všichni zaměstnanci, kteří nastupují do práce zpět, mají negativní test. Zároveň budeme stále testovat i všechny pacienty, kteří budou do nemocnice přijímáni. Do doby, než bude potvrzena jejich negativita, budou umístěni na samostatných pokojích a znovu budou přetestováni po pěti dnech hospitalizace,“ potvrdil ředitel chebské nemocnice Martin Krušina.

Chebská nemocnice byla dočasně uzavřena poté, co tam hygienici zaznamenali skokově zvýšený výskyt koronaviru. Ten byl prokázán u několika zaměstnanců i pacientů. Veškerá pracoviště nemocnice byla následně plošně dezinfikována specialisty. Příčina infekce a okolnosti jejího rozšíření jsou v současné době v šetření.

Reklama

Výběr článků

Načítám