Hlavní obsah

Británie vyřazuje Českou republiku ze seznamu bezpečných zemí

Novinky, Klára Beranová, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Velká Británie vyřazuje Českou republiku ze seznamu bezpečných zemí s účinností od soboty 5:00 hodin našeho času. Lidé, kteří po tomto datu přicestují z ČR do Británie. tak musí po příjezdu do 14denní karantény. Uvedlo to ve čtvrtek britské ministerstvo dopravy.

Článek

Negativní test na koronavirus karanténě nezabrání, jak Novinky původně uvedly.

„Bylo rozhodnuto o tom, že Británie vyřadí Českou republiku mimo její bezpečný seznam, a to s účinností od sobotního rána,” sdělil ještě před tím na tiskové konferenci náměstek ministr zahraničí Martin Smolek.

Česká strana o tom ale bude ještě chtít jednat. „Myslím si, že by Čeká republika měla v tom seznamu zůstat,” dodal.

Cestujícím z Chorvatska hrozí od 7. září karanténa nebo test

Domácí

Hlavními argumenty, proč by měla Česká republika zůstat na britském zeleném seznamu, je podle Smolka to, že jsou všechny případy vystopovatelné a že průběh nákazy je mírný. „Ministr zahraničí slíbil, že to ještě zváží,” sdělil náměstek šéfa české diplomacie.

Televize SkyNews však krátce poté uvedla, že britská vláda odpoledne rozhodla o vyřazení České republiky, Švýcarska a Jamajky ze seznamu bezpečných zemí. Naopak Kuba se na něj vrátila.

Z britského seznamu bezpečných zemí vypadávají ty, které mají více než 20 případů nákazy na 100 tisíc obyvatel za týden. Daily Telegraph uvedl, že ČR má 20,1 případu, Švýcarsko 21,7 a Jamajka 20,7.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Dívka s rouškou před sídlem britského parlamentu

Do každé země, která hranici 20 případu na 100 tisíc obyvatel za týden překročí, se zakazuje cestovat a navrátilci musejí zůstat 14 dnů v karanténě.

Na českém seznamu bezpečných států zůstává červené pouze Rumunsko, Španělsko. Epidemiologové uvažovali také nad vyřazením Chorvatska z tohoto seznamu. To tam ale nakonec ještě zůstane, a to minimálně do 7. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám