Hlavní obsah

Při volumetrické dietě můžete zhubnout, i když budete jíst všechno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začít hubnout můžete různými způsoby. Pokud máte ale problém zříct se některých potravin, pak se nabízí tzv. volumetrický dietní program, který je bohatý na ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky a vývary, přičemž ale nezakazuje v podstatě vůbec žádné potraviny.

Foto: Profimedia.cz

Začít hubnout můžete různými způsoby.

Článek

Na začátku roku se spousta lidí odhodlá k dodržování nových dietních pravidel, ale většině z nich to příliš dlouho nevydrží.

Podle odborníků je to dáno deprivací, kterou způsobuje fakt, že si lidé kvůli přísným omezením nemohou dopřát, co mají skutečně rádi. Přestože tedy i zhubnou nějaký ten kilogram, touha po možnosti vrátit se do své komfortní zóny u nich jednoduše převáží.

V čem je volumetrická dieta jiná?

Tento stravovací plán je postaven na potravinách s nižším obsahem kalorií, ale zároveň i vysokým obsahem živin. Patří sem např. brukvovitá zelenina bohatá na vlákninu, celozrnné potraviny a vývary, které dokážou člověka natolik zasytit, že si pak v malém množství může dopřát i kalorické potraviny.

Plán potraviny rozděluje do čtyř skupin na základě jejich výživnosti a toho, kolik kalorií poskytují. Doporučení přitom spočívá v tom, že by lidé měli jíst co nejvíce potravin ze skupiny 1 a 2, a naopak zmenšovat porce potravin ze skupin 3 a 4.

Nejčastější mýty o pečivu a hubnutí

Zdraví

Skupina 1 zahrnuje: neškrobové ovoce a zeleninu, odtučněné mléko, polévky na bázi vývaru, které jsou považovány za „nulové potraviny“.

Skupina 2: libové bílkoviny jako drůbež a ryby, škrobovou zeleninu, luštěniny a celozrnné výrobky

Skupina 3: salátový dresink, sýr, pizzu atd.

Skupina 4: sušenky, chipsy, čokoládové bonbony, ořechy, máslo, olej

Kromě úpravy jídelníčku je doporučováno 30 minut fyzické aktivity denně.

Domácí cvičení na deset minut, které cílí na nejproblematičtější partie

Zdraví

Výhodou této diety je, že se jedná o velmi jednoduchý stravovací plán, který preferuje potraviny, které podporují sytost, a pro jedince tak může být snazší ji dodržet. A to zejména v prvních dnech, což je po psychické stránce vůbec nejtěžší.

Potvrdila to už v roce 2014 vědecká studie, která analyzovala různé metody hubnutí, včetně volumetrické diety. Z jejích závěrů vyplynulo, že lidé při této dietě dokážou nejen zhubnout, ale oproti jiným dietám si i následně hmotnost efektivněji udržet.

Úskalí této diety

Podle odborníků má ale i tento dietní plán několik slabých míst. Jednak plánování jídla může být zejména pro lidi, kteří si nevaří doma, poměrně náročné. Každý si může dopřát jakékoliv potraviny, vždy ale jen v omezeném množství, což nelze při stravování v restauracích příliš dobře pohlídat.

Navíc většina potravin ze skupiny 4, které jedinec obvykle považuje za vysoce chutné, ovlivňuje receptory potěšení v mozku, což právě u většiny lidí vede k přejídání a obezitě. Pokud si je tedy dopřejete, může být pro vás složité zůstat jen u malého množství.

Další nevýhodou je, že tato dieta omezuje i zdravé tuky, kam spadají i ořechy, avokádo či tučné ryby. I z tohoto důvodu není dobré držet tuto dietu dlouhodobě. Zdravé tuky do jídelníčku určitě patří.

Pro koho je dieta vhodná?

Určitě pro všechny, kteří hledají postupnější a bezpečnější způsob hubnutí a jsou ochotni více plánovat složení jídelníčku.

Když po rychlém zhubnutí nastane jo-jo efekt

Zdraví

Jak se přestat přejídat a znovu získat kontrolu nad množstvím zkonzumovaného jídla

Zdraví

Může se vám hodit na Zboží.cz: Přípravky na hubnutí

Může se vám hodit na Firmy.cz: Poradenství v oblasti výživy

Reklama

Související témata:
Volumetrická dieta

Výběr článků

Načítám