Hlavní obsah

Domácí cvičení na deset minut, které cílí na nejproblematičtější partie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať už je cílem vašeho cvičení hubenější postava, vyrýsované svaly či jen dobrý pocit ze zdravého životního stylu, neměli byste zapomínat také na zpevnění těla. Mimo jiné díky tomu získá tělo stabilitu a svaly zase větší výdrž. Fitness trenérka Tereza Fuková proto pro Novinky přichystala desetiminutovou sérii krátkých cviků, které zvládnete doma a s jejichž pomocí se můžete dopracovat k pevnějšímu tělu.

Domácí cvičení na deset minut, které zacílí na nejproblematičtější partieVideo: Novinky

 
Článek

Jednu sérii cvičení tvoří devět cviků, kterými tělo zahřejete, efektivně spálíte přebytečné tuky a pomůžete formování postavy.

„Trénink je zejména pro ženy a na partie, na které se právě ony zaměřují. Což jsou ruce, aby například nebyly povislé tricepsy, dále pak na zpevněné břicho, nohy a posílení vnitřních stehen,“ vysvětlila trenérka.

„Můžete si je cvičit doma, v posilovně i na dovolené, prostě kdekoliv. Je to trénink docela v tempu,“ dodala s tím, že je proto třeba nezapomínat na správné dýchání. Pro ty, kteří mají rádi těžší výzvy, je podle Fukové vhodné sérii vždy po minutové až dvouminutové pauze jednou či dvakrát zopakovat.

1. cvik

První cvik je na rozehřátí. Ruce upažíme, lopatky jsou zatažené a dlaně máme směrem dolů. S rukama kmitáme nahoru a dolů, což zopakujeme dvacetkrát. Poté ruce otočíme dlaněmi nahoru a cvičení opakujeme.

2. cvik

Druhý cvik se nazývá sumo dřepy. Nohy dostatečně rozkročíme a při pohybu dolů zvedáme ruce, aby se zapojilo celé tělo. S pohybem nahoru pak vydechujeme. Tento cvik opakujeme dvacetkrát.

Pět cviků na štíhlé bříško z pohodlí domova

Zdraví

3. cvik

Při tomto cviku stojíme a postupně ramena upažíme, předpažíme a vzpažíme, tuto sérii pohybů opakujeme dvacetkrát. Podle trenérky je při tomto cvičení možné využít i činky či láhve s vodou, avšak postačuje i samotná váha těla.

4. cvik

Se čtvrtým cvikem se posouváme dolů. Jedná se o takzvaný dámský tricepsový klik. Lehneme si na podložku, prsty jsou na úrovních prsu, lokty se nevytáčejí a stále kopírují tělo. S výdechem se pak zvedáme nahoru, zatímco kolena se stále dotýkají podložky. Toto cvičení se opakuje desetkrát.

5. cvik

Při pátém cviku si sedneme na zadek a vzepřeme se na rukou a nohou, aby se znovu zapojilo celé tělo, a střídavě přibližujeme pravou ruku k levé noze a naopak. Tento cvik se opakuje celkem 30krát, vždy po patnácti cvicích na jednu stranu.

Foto: Novinky

Desetiminutové cvičení cílí především na partie, jako jsou tricepsy, břicho, zadek a vnitřní strana stehen.

Toto cvičení je podle Fukové zejména vhodné pro zpevnění tricepsových svalů.

6. cvik

Další cvik je na posílení spodní části břicha. Lehneme si na záda na podložku, ruce položíme trochu více od těla, zvedneme nohy kolmo a s nádechem pouštíme vždy jednu nohu dolů, s výdechem ji vracíme zpátky. Cvik se opakuje dvacetkrát, tedy desetkrát na každou nohu.

7. cvik

I další cvik je na zpevnění břicha. Uděláme takzvaný vysoký plank, kdy vzepřeme tělo o ruce a prsty nohou. Tělo zpevníme, pupík tlačíme k páteři a nevystrkujeme přitom zadek, ani se neprohýbáme. S výdechem začneme přibližovat vždy jedno koleno k protilehlému lokti. Cvičení se opakuje desetkrát na každou nohu.

Od bolesti zad i výhřezu ploténky může pomoci Smíškovo cvičení

Zdraví

8. cvik

Předposlední cvik je podle trenérky Terezy spíše odpočinkový. Lehneme si na záda, nohy zvedneme kolmo nahoru a pokrčíme kolena. S výdechem nohy lehce pouštíme na jeden bok, s nádechem je vracíme zpátky.

Nohy pouštíme tak, aby se nezačala odlepovat od podložky horní část hrudníku. Snažíme se také při tomto cvičení držet celý střed těla a zapojovat při něm šikmé břišní svaly. Cvičení se opakuje celkem dvacetkrát, desetkrát na každou stranu.

9. cvik

Poslední cvik se zaměřuje na zpevnění vnitřní strany stehen. Opřeme se na levém boku pevně o loket, pokrčíme pravou nohu a levou, která je natažená, pomalu zvedáme při výdechu nahoru a zapojujeme přitom celou vnitřní stranu stehen. Cvik se opakuje patnáctkrát. Následně vyměníme strany a cvik zopakujeme s pravou nohou.

Foto: Novinky

Tereza Fuková se sportu věnuje od dětství.

Trenérka Tereza Fuková se zaměřuje zejména na domácí cvičení a na fitness tréninky. Její specializací je ale i zdravá výživa. Cvičení se věnuje už od dětství, kdy začínala se sportovní gymnastikou, od které přešla k fitness. Sama přitom cvičí až šestkrát týdně, trénink přitom kombinuje s cvičením doma a posilováním ve fit centru.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Špatné důvody, proč lidé chtějí zhubnout

S novým rokem přichází čas předsevzetí, často v podobě hubnutí a s tím spojených diet. Jenže málokterá dieta má po delší době přesně takový účinek, jaký...

Výběr článků

Načítám