Hlavní obsah

Co s naším tělem udělá desetiminutová procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patří mezi vaše novoroční předsevzetí zdravější životní styl? Odborníci doporučují začít zvolna. Pro lepší duševní i fyzickou pohodu stačí i desetiminutová procházka. Jaké pozitivní vlivy má na naše tělo?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Oficiální doporučení Centra pro kontrolu a prevenci nemocí uvádí, že lidé by měli vykonávat mírnou fyzickou aktivitu 150 minut týdně. To znamená například 30minutové cvičení 5× týdně, do kterého spadá například i svižná chůze. Doporučený je ale také silový trénink alespoň dvakrát týdně.

Odborníci se ale shodují, že pokud není pohyb vaším denním chlebem, je rozumné začít pomalu a nepřepálit start. Postačí desetiminutová procházka, kterou můžete během dne zopakovat.

Nevábné projevy těla, které jsou zdraví prospěšné

Zdraví

„Údaje skutečně potvrzují, že jednou z nejškodlivějších věcí, které můžeme pro své zdraví udělat, je sedavý způsob života,“ říká Samantha Smithová, lékařka sportovní medicíny z Yale Medicine. Sedavý životní styl zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, jako jsou mrtvice nebo srdeční infarkt, a je také rizikovým faktorem pro další vážné zdravotní stavy, dodává.

Jakým způsobem ovlivní desetiminutová procházka naše tělo?

Lepší krevní oběh

Když stojíme nebo sedíme, krev se může hromadit v nohou. Pokud ale chodíme, naše svaly se rozhýbou, což vede k lepšímu oběhu v těle.

Podle lékařky je dobrý oběh důležitý pro mnoho věcí. Podporuje zdraví tkání, pomáhá vylučovat odpadní látky z těla a snižuje riziko krevních sraženin.

Budete se cítit více nabití energií

„Pohyb aktivuje celý váš systém, takže cítíte více energie,“ říká pro Huffington Post Jamie Shapirová, profesorka a spoluředitelka Programu sportovní a výkonnostní psychologie na University of Denver. Díky procházce vám začne proudit krev rychleji, což pak vede k vyšší energetické hladině. „Následně se cítíte bdělejší a lepší se i nálada,“ dodává. Ostatně i to je důvod, proč mají lidé nutkání jít během prudké hádky nebo po stresujícím setkání na procházku.

Vaše srdeční frekvence se zvyšuje

Jakmile začnete chodit, vaše tepová frekvence se zvýší. To je výhoda hned z několika důvodů.

„Zvýšení srdeční činnosti během cvičení pomáhá posílit srdeční sval a zlepšit kondici,“ říká Smithová a dodává, že aerobní fitness aktivity pomáhají kontrolovat krevní tlak, posilovat svaly či předcházet progresi onemocnění, jako je osteoartritida.

Kolik kroků denně stačí ke snížení rizika chronického onemocnění

Zdraví

Buduje vytrvalost

Pokud se budete držet konzistentního desetiminutového režimu, zjistíte, že jste schopni chodit déle a déle, aniž byste se cítili unaveni, uvedla Smithová. Díky lepší fyzičce brzy zjistíte, že toho zvládnete daleko více a nebudete tolik unavení z vyřizování nejrůznějších pochůzek.

Budete se moci lépe soustředit

Podle Shapirové může procházka zdokonalit i vaše soustředění, což může vést ke „zvýšené produktivitě, ať už ve škole, v práci, nebo kdekoli jinde“.

Vzhledem k tomu, že chůze zlepšuje krevní oběh, napomáhá také průtoku krve do mozku, což je podle Psychology Today důležité pro vaše myšlení, pozornost, logiku a další činnosti.

Jak prodloužit životnost sportovního oblečení

Styl

Sportovní móda pro ty, kteří chtějí žít v novém roce aktivně

Styl

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám