Hlavní obsah

I krátká přestávka od sociálních sítí může pomoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce spolu se silvestrem jsou obdobím, které je na sociálních sítích prezentované obzvláště toxicky. Drahé dárky, dokonale sladěné rodiny či exotické dovolené. To vše vyvolává v konzumentech negativní pocity, kterým lze ale jednoduše předejít. Využijte nového roku a dopřejte si digitální detox.

Foto: Profimedia.cz

Digitální detox rozhodně neuškodí.

Článek

Neustálé vystavování se šťastným chvílím jiných lidí si může vybrat krutou daň. Čím více používáte sociální média, tím více se můžete porovnávat s ostatními. A protože lidé obvykle dávají na internet to nejlepší, je zcela normální ptát se, proč se životy druhých zdají o tolik lepší než ty vaše.

Pokud se i vy s tímto stavem dokážete ztotožnit, možná je čas dát si malou pauzu od sociálních sítí. Krátká očista vám může poskytnout čas a prostor k uzdravení vašeho sebevědomí, zlepšení vaší pohody a soustředění se na všechny ty úžasné věci, které se vám v životě dějí.

Proč si dát přestávku od sociálních médií?

Sociální sítě mohou poškodit sebevědomí a způsobit problémy s duševním zdravím

Sociální sítě nejsou úplně špatné. Když je používáte k doplnění (ale ne k nahrazení) osobních interakcí a prohlížíte si je v malých, zvládnutelných dávkách, může to skutečně zlepšit vaši pohodu a náladu.

„Díky sociálním sítím se můžete vzdělat, seznámit se a vytvořit afirmující prostředí pro marginalizované skupiny,“ říká Saniya Tabaniová, klinická psycholožka a docentka psychiatrie na Icahn School of Medicine na Mount Sinai. Je ale velmi snadné, aby se výhody sociálních médií minuly účinkem.

Sociální média totiž ze své podstaty způsobují, že se lidé srovnávají s ostatními, kteří, mějte na paměti, mají tendenci zveřejňovat na internetu ty nejrůžovější verze svého života. Když opakovaně vidíte příspěvky o všech úžasných věcech, které se dějí v životech jiných lidí, může se zdát, že jsou šťastnější a vedou lepší život než vy.

Jste aktivní na sociálních sítích? Pak můžete trpět paranoiou

Zdraví

To může vyvolat pocity závisti, deprese a osamělosti. Může vás to přimět pochybovat o své vlastní hodnotě a sebehodnotě. Tento stav pak může vést k tomu, že utratíte více peněz za věci, jako je oblečení či dovolené, abyste udrželi krok s životním stylem, který vidíte online, říká Tabaniová pro Huffington Post.

K tomu všemu mohou být sociální média silně návyková. Hrají si totiž se systémem odměňování vašeho mozku. Možná to znáte sami, uspokojivý pocit, který přichází po nahrání fotky, u které získáváte lajky. A právě tyto emoce posilují potřebu častěji zveřejňovat příspěvky ve snaze získat pozitivní zpětnou vazbu. Výsledek? Lidé neustále sahají po svých telefonech. To potvrzuje i výzkum z roku 2021, podle kterého lidé tráví na telefonech každý den v průměru asi 184 minut.

„Naše mysl může být postupem času a pomocí sociálních médií utvářena tak, aby více reagovala na okamžité uspokojení a uvolňování dopaminu z okamžitých zálib, na rozdíl od pomalého a opožděného uspokojení, které pochází ze zážitků,“ vysvětluje Tabaniová.

I když sociální média aktivují systém odměn v mozku, efekty jsou daleko od skutečné odměny. Čím více navíc používáte sociální média, tím horší bývají účinky na duševní zdraví, vysvětlila odbornice. Studie z roku 2019 zjistila, že lidé, kteří tráví na sociálních sítích dvě až tři hodiny denně, mnohem častěji trpí poruchami, jako je úzkost nebo deprese.

Digitální detox může zlepšit celkovou pohodu

I když se může zdát příliš skličující deaktivovat své účty na sociálních sítích, zvažte všechny benefity. Výzkum ukázal, že i krátká, týdenní pauza od sociálních sítí může výrazně zlepšit vaši duševní pohodu, pomoci vám zažít více pozitivních emocí a omezit pocity deprese, úzkosti a stresu.

Šest každodenních činností, díky kterým se budete cítit šťastnější

Zdraví

„Někomu může přestávka poskytnout více času na jiné produktivní činnosti. Pro ostatní se může stát, že přestávka od sociálních sítí jim zabrání srovnávat se s ostatními lidmi. Přestávka také vede k lepším spánkovým návykům,“ říká Jeffrey Lambert, psycholog z katedry zdraví na University of Bath.

Jak si zpříjemnit přestávku na sociálních sítích

Pokud se necítíte připraveni na týdenní přestávku, zkuste alespoň omezit čas, který trávíte na sociálních sítích.

Zpráva zveřejněná v roce 2018 zjistila, že lidé, kteří omezili používání Facebooku, Instagramu nebo Snapchatu na 10 minut denně nebo méně, měli mnohem nižší sklony k pocitům osamělosti a deprese než ti, kteří si udržovali své obvyklé návyky na sociálních sítích. Další zpráva pak ukázala, že ke zlepšení nálady stačí omezit sociální sítě na 30 minut denně.

Zbavit se návyků může být těžké, zvláště pokud jste se stali tak trochu závislými. Zpočátku se proto přinuťte k sebekontrole. Můžete také požádat svého blízkého, aby vám u účtů změnil hesla nebo si stáhněte aplikaci, která bude sledovat nebo omezovat, kolik času trávíte na sociálních sítích.

Pomoci může také smazání aplikací v telefonu, což vás bude nutit navštěvovat sociální sítě pouze z počítače. Mezi další triky patří přesunutí ikon sítí z domovské obrazovky telefonu nebo ztišení oznámení.

Zatímco někteří lidé se budou cítit lépe po několika dnech offline, jiní mohou potřebovat delší přestávku, aby si vytvořili zdravější vztah se sociálními médii, říká Lambert. Poznáte to jednoduše – pokud se po opětovném přihlášení budete cítit vystresovaní, neváhejte si pauzu prodloužit.

Gabriela Heclová: Youtubering mi zkazil dětství a zdraví

Styl

Zlozvyky na sociálních sítích, které ničí vztahy

Vztahy a sex

Reklama

Související články

Touha po kráse jako past

Dobře vypadat. Mít se ráda. Cítit se fajn. Být tou nejlepší, nejzdravější a nejproduktivnější verzí sama sebe. A hlavně – dosáhnout toho „péčí“ o svůj vzhled,...

Výběr článků

Načítám