Článek
Chačapuri
Vynikající gruzínská specialita překročila hranice a dnes je velmi oblíbená i v řadě dalších zemí.
| INGREDIENCE |
|---|
| 300 g hladké mouky |
| 100 g mouky na podsypání |
| 8 g kvasnic |
| 1/2 kávové lžičky soli |
| 1/2 kávové lžičky cukru krupice |
| 200 ml vody pokojové teploty |
| 25 ml rostlinného oleje |
| Náplň: |
| 200 g tvrdého tvarohu |
| 180 g tvrdého uzeného sýru |
| 30 ml sladké smetany 33% |
| špetka soli |
| Dokončení: |
| 4 žloutky |
| 30 ml rozpuštěného másla |
POSTUP:
- Těsto: Dejte všechny ingredience do mísy mixéru a pomocí hákového nástavce vypracujte těsto. Těsto bude velmi měkké. Přikryjte ho fólií a nechte v teple vykynout, přibližně hodinu. Mělo by zvětšit objem 2 až 2,5krát.
- Náplň: Uzený sýr a tvaroh nastrouhejte na hrubo, smíchejte se smetanou a solí.
- Dokončení: Když těsto vykyne, rozdělte ho na čtyři stejné díly a podsypejte moukou. Každou část rozválejte a natáhněte do oválu, vytvořte „loďku“ se zvýšenými okraji. Do středu každé lodi dejte čtvrtinu náplně.
- Lodičky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 180 °C 16 minut. Po vytažení z trouby vložte do středu horké náplně žloutek a boky loďky namažte rozpuštěným máslem.
Jak jíst chačapuri: Žloutek uprostřed rozmíchejte vidličkou s náplní. Tradičně se pak většinou lodičky berou do ruky a ukusují nebo se z nich odlamuje těsto a to se namáčí do náplně uprostřed. Lze však použít i příbor.
Suluguni: V původním receptu se používá gruzínský uzený sýr Suluguni. K dostání je i u nás, můžete ho ale nahradit běžným tvrdým uzeným sýrem.
Cheesecake s kataifi zdobením
(čti: čískejk)

Cheesecake s kataifi zdobením
| INGREDIENCE |
|---|
| Korpus: |
| 60 g rozmixovaných sušenek |
| 30 g změklého másla |
| Tvarohová vrstva: |
| 150 g plnotučného tvarohu |
| 45 g moučkového cukru |
| 5 g vanilkového cukru |
| 1 vejce |
| 45 ml smetany 33% |
| máslo na vymazání formiček |
| k podávání kataifi těsto, ovocný přeliv, ovoce |
POSTUP:
- Smíchejte měkké máslo s drcenými sušenkami a hmotu vtlačte do kovových kulatých formiček vymazaných máslem. Dejte chladit na 15 minut do lednice.
- Ingredience na tvarohovou náplň ušlehejte mixérem a nalijte na vrstvu sušenek. Pečte při 110 °C po dobu 25 minut. (Boky cheesecaku by měly ztuhnout, střed může být stále „živý “.)
- Nechte vychladnout a podávejte s tekutým džemem a smaženým kataifi těstem, cheesecake můžete ozdobit lesním ovocem a posypat moučkovým cukrem.
Kataifi těsto: Jde o těsto typické pro řecké dezerty. Má formu vlásků, tkaniček, které se smaží. Koupíte ho hotové.
Buchtičky s tvarohem

Buchtičky s tvarohem
| INGREDIENCE | |
|---|---|
| Těsto: | |
| 250 g hladké mouky | 5 g vanilkového cukru |
| 15 g droždí | 80 g mléka |
| 45 g cukru krystal | mouka na podsypání |
| 25 g másla | máslo na vymazání pekáčku |
| 2 g soli | 1 žloutek na pomazání |
| 1 vejce | moučkový cukr na závěrečný posyp |
| Náplň: | |
| 500 g tvrdého tvarohu | |
| 2 polévkové lžíce měkkého tvarohu | |
| 45 g moučkového cukru | |
| 1 vanilková tyčinka | |
POSTUP:
- Těsto: Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu. Droždí rozdrobte do mouky a všechny přísady míchejte v míse mixéru s hákovým nástavcem, dokud se nevytvoří hladká koule, která se nelepí na stěny nádoby.
- Těsto přikryjte suchou utěrkou a nechte dvakrát vykynout na teplém místě (asi hodinu, po první půlhodině promíchejte).
- Náplň: Tvrdý tvaroh nastrouhejte, z měkkého vymačkejte přebytečnou tekutinu. Smíchejte s ostatními přísadami.
- Dokončení: Vykynuté těsto rozválejte a rozdělte na 28 kousků. Do každého kousku vložte lžičku náplně (cca 20 g) a vytvarujte kuličku. Kuličky naskládejte do vymazané formy a nechte ještě 10 minut kynout. Vršek potřete rozšlehaným žloutkem.
- Pečte v troubě na 180 °C 15 minut. Vychladlé buchtičky posypejte moučkovým cukrem.
Tip: Do tvarohové náplně můžete přidat rozinky namočené v rumu a nastrouhanou citronovou kůru.
Barevné pomazánky

Barevné pomazánky
| INGREDIENCE |
|---|
| Pomazánka z červené řepy |
| 350 g měkkého plnotučného tvarohu (ve vaničce) |
| 30 ml olivového oleje |
| sůl |
| 1 malá červená řepa |
| 1 stroužek česneku |
| 1 snítka tymiánu |
| Papriková pomazánka |
| 350 g měkkého plnotučného tvarohu (ve vaničce) |
| 30 ml olivového oleje |
| sůl |
| 1 červená paprika (kapie) |
| 1/2 lžičky mleté sladké či uzené papriky |
| Pomazánka z pesta |
| 350 g měkkého plnotučného tvarohu (ve vaničce) |
| 30 ml olivového oleje |
| sůl |
| 100 g bazalkového pesta (můžete sami vyrobit nebo zakoupit již hotové) |
| dle chuti bylinky: petržel, pažitka, koriandr |
POSTUP:
- Pomazánka z červené řepy: Omytou řepu položte na alobal, posolte, přidejte olivový olej, tymián a zabalte. Zabalenou řepu upečte doměkka, na 170 °C cca 45 minut. Nechte ji vychladnout, oloupejte a rozmixujte tyčovým mixérem spolu s česnekem. Směs smíchejte s ušlehaným tvarohem (můžete použít jen část řepy).
- Papriková: Paprikový lusk potřete olivovým olejem, zabalte do alobalu a pečte 12 minut na 210 °C. Upečenou papriku nechte zapařit v mikrotenovém sáčku (půjde lépe loupat), oloupejte ji, zbavte jádřince, rozmixujte tyčovým mixérem a nechte vychladnout. Do tvarohu zamíchejte mletou papriku a rozmixovanou hmotu z papriky, můžete přidat i nakrájenou cibulku.
- Pomazánka z pesta: Tvarohový základ smíchejte s pestem a dle chuti můžete přidat jemně nakrájené bylinky.
Domácí bazalkové pesto: Tradiční pesto alla Genovese se připravuje z bazalky, piniových oříšků, parmazánu, česneku, soli a extra virgin olivového oleje. Drahé piniové oříšky můžete nahradit arašídy nebo vlašáky, do pesta lze přidat i limetovou šťávu.
Do mixéru vložte 2 šálky nahrubo nasekané bazalky, 1/2 šálku parmazánu, 1/3 šálku oříšků, 3 stroužky česneku, 1/4 lžičky soli. Mixujte a postupně přilévejte olej (1/2 šálku) a limetovou šťávu.
Pesto uzavřete do zavařovací sklenice a uložte do lednice. Výborně ochutí pomazánku, těstoviny i maso.
Každou pomazánku můžete dělat zvlášť anebo si lze připravit společný základ tak, že ušleháte tři vaničky tvarohu s olivovým olejem a solí, pak je rozdělíte na tři části a každou zvlášť dochutíte.
Mohlo by se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky a nápoje




