Hlavní obsah

Recepty na výživné polévky pro zahřátí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polévka, to není jen vývar. Dnes spolu s mistry kuchaři Janem Schánilem, executive chefem, a Martinem Hrbkem, sous chefem restaurace Bull & Bonito hotelu Vienna House Diplomat Prague zabrousíme do zahraničí i do naší tradiční kuchyně. Budeme vařit vydatné polévky, které v zimě zahřejí a mohou nahradit i hlavní jídlo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Čočková polévka s kokosovým olejem a kořenovou zeleninou

Článek

Čočková polévka s kokosovým olejem a kořenovou zeleninou

INGREDIENCE
250 g červené čočky 350 ml kokosového mléka
2 lžíce kokosového oleje 250 g sekaných rajčat z konzervy
1 cibule 250 g brambor
2 mrkve 1 stonek řapíkatého celeru
2cm špalíček zázvoru3 lžíce rybí omáčky
2 stroužky česneku2 limetky
1 lžíce červené kari pastyšpetka cukru
špetka římského kmínuvětvička koriandru
1 lžička kurkumy cherry rajčata na ozdobu
1400 ml zeleninového vývaru

POSTUP:

  1. V hrnci na kokosovém oleji orestujte dosklovata cibuli nakrájenou na drobné kostičky, přidejte oloupanou mrkev a řapíkatý celer nakrájený na 1,5 cm kostičky a nechte lehce zezlátnout.
  2. Zarestujte kari pastu, nadrobno nasekaný zázvor, římský kmín, posekaný česnek (česnek nesmí zhnědnout, zhořknul by), základ zalijte posekanými rajčaty a minutu restujte.
  3. Přilijte zeleninový vývar, kokosové mléko a rozmíchejte metlou.
  4. Přidejte brambory pokrájené na 1,5cm kostky, čočku, osolte a vařte 10 minut.
  5. Až budou brambory na skus, dochuťte polévku rybí omáčkou, limetovou šťávou a špetkou cukru. Dovařte a k podávání ozdobte koriandrem a půlkami cherry rajčat.

Kuřecí maso: recepty na thajské kari, ohnivá křídla, prsa piri piri a roládu

Recepty

Tom Yum

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tom Yum

INGREDIENCE
16 tygřích krevet (cca 350 g)180 g žampionů
hrst čerstvého koriandru3 rajčata
1 lžíce arašídového oleje 2 červené chilli papričky
1 ,5 lžičky červené chilli pasty 4 kafrové listy (jde o listy z kafrové, jinak také kafirové limety)
1,5 litru vývaru z krevet (případně kuřecí vývar)3 plátky galangalu
4 jarní cibulky3 lžíce thajské rybí omáčky
3 stonky citronové trávy100 ml čerstvé limetové šťávy

POSTUP:

  1. Krevety oloupejte, zbavte hlav, vyjměte střívka, omyjte a osušte. Ocásky si ponechte.
  2. Krunýře a hlavy krevet vhoďte do hrnce s vroucí vodou (1,5 l) a nechte je zvolna vařit asi 20 min. na vývar, dokud nezíská mírně oranžovou barvu. Hlavy krevet stlačte špachtlí, abyste z nich získali šťávu. Výsledný vývar by měl být zredukovaný na 1,2 l, poté ho přeceďte.
  3. Zesilte oheň a do krevetového vývaru přidejte: nožem rozmáčknutou citronovou trávu překrojenou na půl, plátky galangalu, kafrové listy, pokrájené chilli papričky, houby nakrájené na měsíčky, arašídový olej, chilli pastu. Polévku přiveďte k varu, přidejte rajčata pokrájená na osminky, krevety a rybí omáčku.
  4. Vařte, dokud nejsou krevety uvařené, asi tři minuty. Odstavte z plotny a dochuťte limetkovou šťávou (pokud ji přidáte příliš brzy, polévka může zhořknout). Ozdobte krevetovými ocásky, lístky koriandru a ihned podávejte.

Naam Jaew: Do polévky se nejlépe hodí thajská červená chilli pasta naam jaew. Můžete si ji připravit doma, do zásoby: 5 šalotek a svazek nati koriandru nasekejte nadrobno. Přidejte lžíci sušených vloček z červených chilli papriček, 1 lžíci rybí omáčky, šťávu ze dvou limetek, 1 lžíci rýžového škrobu, sůl podle chuti. Vše promíchejte, je-li třeba, zřeďte lžící vody. Směs napěchujte do zavařovací sklenice a uložte do lednice.

Galangal: Nazývá se také siamský zázvor a velmi se podobá zázvoru. Používá se čerstvý kořen nebo sušený prášek. Jde o velmi zdravou potravinu s protizánětlivým působením, příznivým vlivem na žaludek i srdce. Omlazuje pleť, obsahuje totiž až 40 antioxidantů pomáhajících s ochranou pokožky před stárnutím. Poskytuje téměř okamžitou úlevu při průjmu, tato informace se může hodit zejména cestovatelům po Asii.

Recepty z tradičních zimních surovin

Recepty

Kulajda

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kulajda

INGREDIENCE
1 l zeleninového vývaru2–3 lžíce vinného octa
120 g sušených hubšpetka cukru
100 g másla6 kuliček nového koření
80 g hladké mouky 6 kuliček pepře
160 g brambor5 bobkových listů
4 vejcešpetka kmínu
hrst kopru sůl
250 ml mléka1 vejce na osobu
120 ml smetany na vaření

POSTUP:

  1. Houby namočte na hodinu do vody. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte mouku a za stálého míchání připravte světlou jíšku.
  2. Přilijte vývar, rozšlehejte metličkou dohladka, přidejte namočené houby a osolte.
  3. Do sítka na čaj uzavřete koření a dejte ho vyvařit do polévky. Pozvolna vařte na mírném ohni a občas promíchejte, aby se polévka nepřichytila.
  4. Po patnácti minutách přidejte na kostky nakrájené brambory a vařte dalších 15 minut.
  5. Přilijte mléko a smetanu, dochuťte octem, špetkou cukru, případně dosolte. Přidejte posekaný kopr, odstavte z plotny a zašlehejte lžičku másla.
  6. Připravte zastřená vejce: Vodu v hrnci přiveďte k varu (nesolte), přidejte 2 lžíce octa a stáhněte plamen, aby voda jen probublávala. Vejce vyklepněte do misky. Naběračkou ve vodě vytvořte vír, vejce do něj opatrně naběračkou z co nejnižší výšky ponořte. Vejce by se tak mělo samo „zabalit“. Vařte jedno po druhém, každé zvlášť. Vařte pozvolna tři a půl minuty. Bílek by měl být pevný, zatímco žloutek zůstává tekutý, krémový.
Tip šéfkuchaře:
Koprový olej: Kulajdu ozdobte koprovým olejem, který připravíte rozmixováním hrsti kopru a špetky soli se třemi lžícemi olivového oleje. Směs pak přeceďte přes jemné sítko.

Recepty z hovězího masa: tatarák, stroganoff, žebra a trhané maso

Recepty

Kaštanová polévka s alsaskou slaninou a pažitkou

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kaštanová polévka s alsaskou slaninou a pažitkou

INGREDIENCE
300 g celých pečených kaštanů (oloupaných) 3 malé šalotky
4 plátky alsaské slaniny (nebo anglické)sůl a čerstvě mletý pepř
100 g másla6 šálků kuřecího vývaru a další podle potřeby
1 mrkev1/2 šálku husté smetany crème fraîche
1 řapíkatý celernasekaná pažitka a strouhaný muškátový oříšek k podávání
1 malý pórek (pouze bílá a světle zelená část)

POSTUP:

  1. Ve větším hrnci na středním plameni za občasného míchání vyškvařte dokřupava slaninu nakrájenou na kostičky (asi 7 min.).
  2. Slaninu přendejte na talíř vyložený papírovou utěrkou. Zbytek vypečeného tuku nechte v hrnci, v něm rozpusťte máslo a přidejte nakrájenou zeleninu (mrkev, celer, pórek a šalotku). Osolte a opepřete. Restujte na středním ohni do změknutí a zezlátnutí, 8 až 10 minut. Do hrnce přidejte vývar a kaštany.
  3. Přiveďte k varu, částečně přiklopte a vařte, dokud všechny ingredience nezměknou, asi 30 minut.
  4. Nechte mírně vychladnout a po částech vše v mixéru rozmixujte dohladka.
  5. Krém vraťte do hrnce, přidejte smetanu a důkladně zahřejte, v případě potřeby zřeďte vývarem nebo vodou a přišlehejte lžičku másla na zjemnění. Dochuťte solí a pepřem.
  6. Kaštanovou krémovou polévku podávejte v nahřátých mělkých miskách ozdobenou kousky vypečené slaniny, nočkem crème fraîche, nasekanou pažitkou a nastrouhaným muškátovým oříškem.

Zdravotní benefity koriandru a proč ho někteří lidé nemusí

Zdraví

Paté & rillettes: Recepty na paštiky a masové pomazánky

Recepty

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám