Hlavní obsah

Recepty z tradičních zimních surovin

Co na naše předky čekalo ve sklípcích, z čeho čerpali vitaminy? Jsou to suroviny dobře dostupné i dnes, které nezatíží tělo ani peněženku. Kořenová zelenina, kysané zelí, červená řepa, brambory, jablka. Jak je proměnit v chutná jídla, vám napoví Yurij Kolesnik a Olexandra Semeňuk ze skvělé průhonické restaurace Babiččina zahrada.

Foto: Milan Malíček, Právo

Polévka z červené řepy.

Článek

Polévka z červené řepy

INGREDIENCE
350 g červené řepy3 stroužky česneku
30 g cukru1 lžíce rajčatového protlaku
1 polévková lžíce citronové šťávy1 lžička provensálského koření
200 g brambor40 ml olivového oleje
2 střední cibulesůl
150 g mrkveřecký jogurt nebo zakysaná smetana
1 červená paprika

POSTUP:

  1. Do vymazaného pekáčku vložte celou neoloupanou řepu, syrové brambory ve slupce, jednu cibuli ve slupce, celé mrkve a celou papriku. Zeleninu přelijte polovinou olivového oleje a v troubě pečte do změknutí.
  2. Po vychladnutí vše zbavte slupek a nakrájejte na kostičky. Polovinu červené řepy si odložte stranou.
  3. Na pánvi na zbytku oleje orestujte najemno nasekanou cibuli a česnek. Přidejte rajčatový protlak spolu s provensálským kořením. Povařte 5 minut a promíchejte s nakrájenou pečenou zeleninou. Podlijte vodou nebo vývarem (300 ml) a několik minut vařte.
  4. Dochuťte cukrem, solí a rozmixujte na krémovou polévku. Postupně do mixéru přidávejte druhou polovinu řepy, polévka tak získá krásnou červenou barvu.
  5. Podávejte s kysanou smetanou nebo jogurtem.

Praktické tipy na zimu: Na saláty zapomeňte a ledviny držte v teple

Zdraví

Placky z kysaného zelí

Foto: Milan Malíček, Právo

Placky z kysaného zelí.

INGREDIENCE
500 g kysaného zelí20 g másla
250 g syrových brambor100 ml mléka (i trochu víc)
3 vejcepepř a sůl dle chuti
1 stroužek česneku5 g petrželky
1 větší cibuleolej na smažení
50 g strouhankyhustý bílý jogurt k podávání
podle potřeby hl. mouka

POSTUP:

  1. Okapané, vymačkané zelí trochu pokrájejte.
  2. Syrové brambory nastrouhejte najemno a slijte z nich přebytečnou vodu.
  3. Dejte vše do mísy, přidejte vejce, mléko, prolisovaný česnek, na másle osmaženou cibuli, sůl, pepř. Těsto zahustěte strouhankou a důkladně promíchejte. Je-li řídké, přimíchejte trochu mouky.
  4. Na pánvi v rozpáleném oleji smažte dozlatova z obou stran malé placičky.
  5. Servírujte je s jogurtem, dobře chutnají i s fenyklovým salátem.

Králičí stehna s kapustičkami

Foto: Milan Malíček, Právo

Králičí stehna s kapustičkami.

INGREDIENCE
8 králičích stehen10 g tymiámu
150 g cibule50 ml oleje
150 g mrkvesůl a pepř
100 g celeru1 lžíce jíšky
2 lžíce rajčatového protlaku2 lžíce dijonské hořčice
10 kuliček černého pepře50 ml smetany (nemusí být)
5 kuliček nového koření1 l vody
2 bobkové listy
Pyré z pastináku
500 g pastináku
1 l smetany 33%
1 l mléka
100 ml kuřecího vývaru
2 stroužky česneku
špetka tymiánu
sůl, pepř, cukr
Glazované kapustičky
500 g kapustiček
50 g másla
2 lžíce citronové šťávy
lžička cukru
sůl, pepř

POSTUP:

  1. Králík: Stehna omyjte, osušte a z obou stran osolte a opepřete. Nechte v chladu nejméně dvě hodiny uležet. Poté stehna z obou stran zprudka orestujte v hrnci na rozpáleném oleji. Jakmile chytnou zlatavou barvu, stehna vyndejte a dejte je stranou.
  2. Ve stejném hrnci na oleji orestujte dozlatova na kostičky pokrájenou mrkev a celer, přidejte najemno nasekanou cibuli a orestujte. Přidejte tymián, koření a rajčatový protlak, který zarestujte.
  3. Do základu vraťte stehna, podlijte je litrem vody a nechte zavařit. Stáhněte teplotu a pomalu vařte doměkka, cca 45 minut.
  4. Měkká stehna vyndejte a tekutinu přepasírujte přes sítko. Do hladké omáčky zamíchejte trošku jíšky, aby zhoustla, chvilku provařte. Můžete přidat i dvě lžíce dijonské hořčice a kapku smetany. Stehna nechte v omáčce krátce prohřát, nakonec přimíchejte kousek másla a už mimo plotnu ho nechte rozpustit.
  5. Pyré: Oloupaný pastinák nakrájejte na plátky, zalijte mlékem, smetanou, vývarem, přidejte česnek a tymián, osolte a uvařte doměkka. Rozmixujte na hladké pyré, které dochutíte solí, pepřem a cukrem.
  6. Kapustičky: V hrnci přiveďte k varu dva litry vody se lžící soli. Přihoďte očištěné kapustičky a vařte je pět minut. Sceďte a kapustičky překrájejte na poloviny. V nepřilnavé pánvi rozpusťte máslo s cukrem, citronovou šťávou a solí. Míchejte, až se vše rozpustí, přidejte půlky kapustiček a prohazujte (míchejte), až se obalí směsí.

Tip: Stejným způsobem jako pyré z pastináku můžete připravit i pyré z tuřínu nebo květáku.

Recepty z hovězího masa: tatarák, stroganoff, žebra a trhané maso

Recepty

Tvarohové taštičky s povidly

Foto: Milan Malíček, Právo

Tvarohové taštičky s povidly.

INGREDIENCE
500 g tvarohu v pozlátku
60 g polohrubé mouky
2 žloutky
70 g cukru moučka (60 do těsta, 10 na posypání)
špetka soli
olej na smažení
povidla a jablka k servisu

POSTUP:

  1. Nejprve z tvarohu pomocí utěrky vymačkejte tekutinu.
  2. Přidejte mouku, žloutky, cukr a sůl a vypracujte hladké těsto.
  3. Vyválejte kuličky po 50 g a udělejte z nich placky, osmažte je na slunečnicovém oleji po obou stranách, poté je dejte péct na 5 minut do trouby na 180 °C.
  4. Hotové posypte moučkovým cukrem. Podávejte s horkými povidly a nakrájenými čerstvými jablky.

Tip: Až budete ohřívat povidla, můžete je zředit trochou vody a rumu nebo červeného vína a dochutit skořicí.

Kouzlení s jablky: Recepty na crumble, žemlovku, pečenou perličku a kachnu

Recepty

Paté & rillettes: Recepty na paštiky a masové pomazánky

Recepty

Reklama

Související témata:
Kapustičky

Výběr článků

Načítám