Hlavní obsah

Kouzlení s jablky: Recepty na crumble, žemlovku, pečenou perličku a kachnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzimní sklizeň jablek je zdrojem lahodné suroviny plné vitaminů, která je vhodná do tradičních jídel a zároveň je inspirací k experimentům. Jak se s tímto typicky českým ovocem kouzlí v kuchyni průhonické restaurace Hliněná bašta pod vedením restauratéra a šéfkuchaře Hynka Vávry? Odpovědí jsou dnešní recepty.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Crumble

Článek

Crumble

Crumble (čti krambl) je jednoduchý drobenkový koláč.

INGREDIENCE
300 g másla
200 g ovesných vloček
230 g cukru krystal
200 g polohrubé mouky
5 větších jablek
300 g ovoce, co je zrovna k dispozici (jahody, borůvky, rybíz, ostružiny, švestky, hrušky)
rovná lžička mleté skořice
špetka soli

POSTUP:

  1. Vločky, cukr, skořici, mouku a sůl řádně promíchejte s povoleným máslem na drobenku.
  2. Oloupaná jablka bez jádřinců a větší ovoce (hrušky, švestky) nakrájejte na malé kostičky.
  3. Do zapékací keramické misky rozložte promíchané ovoce a zakryjte ho drobenkou. Pečte v troubě na 200 °C dozlatova, přibližně 20 min. Podávejte vychladlé (nejlépe se zmrzlinou).

Perlička s jablky a ořechy

Foto: Petr Hloušek, Právo

Perlička s jablky a ořechy

INGREDIENCE
4 prsa z perličky supréme 1 šalotka
40 g másla 5 kuliček nového koření
2 velká jablka3 kuličky jalovce
100 g sušených švestek větvička čerstvého tymiánu
150 g povidelmalý šálek nastrouhaného perníku
200 ml červeného vínacukr, česnek
100 ml calvadosusůl

POSTUP:

  1. Maso nasolte, vetřete do něj rozmačkaný stroužek česneku, nasekané lístky tymiánu, zavakuujte do sáčku a dejte vařit metodou sous vide při 68 °C, cca 40 minut.
  2. Pokud nemáte sous vide, lze supréme připravit opečením ze všech stran a následným pomalým pečením pod pokličkou na nízkou teplotu cca 120 °C, dokud nepůjde maso od kosti.
  3. Mezitím uvařte sušené švestky v červeném vínu s kořením. Perličku vyndejte ze sous vide (šťávu ze sáčku uchovejte) a opékejte na pánvi, dokud nezačne kůže hnědnout.
  4. Maso vyjměte, přidejte trochu másla a ve výpeku osmahněte nasekanou šalotku. Přidejte šťávu ze sáčku. Uvařené švestky do ní prolisujte, přidejte povidla a zbytek zredukovaného vína, již bez koření. Míchejte metlou při velmi nízké teplotě, až se udělá hladká omáčka.
  5. Dosolte, zahustěte strouhaným perníkem, přidejte na zjemnění ještě kousek másla a zakápněte calvadosem.
  6. Na jiné pánvi zkaramelizujte cukr, na něj poskládejte půlměsíčky (nebo kostičky) oloupaných jablek bez jádřinců a opečte je z obou stran.
  7. Perličku podávejte se švestkovou omáčkou, karamelizovanými jablky a například dýňovými noky.

Kachna pečená na jablkách

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kachna pečená na jablkách

INGREDIENCE
1 kachna
2 jablka
2 stroužky česneku
malá cibule
špetka červené papriky
kmín celý i drcený
sůl
Zelí:
půl hlávky červeného zelí (cca 800 g)
dvě menší jablka
hrst hrozinek
2 lžíce nastrouhaného perníku
dle chuti: nakládané brusinky, cukr, med, ocet, skořice, sůl

POSTUP:

  1. Kachnu očistěte pod tekoucí vodou, odstraňte krevní sraženiny u páteře, odřízněte kůži krku a letky.
  2. Řádně ji prosolte a okmínujte zvenku i uvnitř. Česnek rozmáčkněte a nakrájejte, potřete jím kachnu. Do kůže vetřete i špetku papriky. Dovnitř kachny vložte omytá a rozčtvrcená jablka.
  3. Dejte péct na 220 °C na cca 20 minut, pak přiklopte a snižte teplotu na 180 °C na dalších asi 60 minut. To by mělo jít již maso od kosti. Pokličku odložte a za stálého podlévání upečte kachnu dozlatova.
  4. Zelí: Zatímco se maso peče, nakrouhejte zelí, jablka oloupejte a zbavte jádřinců. Na pánvi zkaramelizujte cukr, přidejte brusinky, zakápněte octem, zalijte vodou. Nechte zvolna probublávat, až se rozpustí karamel, přidejte zelí, med, sůl, rozinky.
  5. Duste do změknutí, zahustěte perníkem, přidejte skořici, osolte, zamíchejte a nakonec přidejte na kostičky nakrájená jablka. Promíchejte a odstavte z plotýnky.
  6. Ke kachně se zelím podávejte žemlový knedlík a bramborové špalíčky nebo bramborové knedlíky plněné osmaženou cibulkou.

Žemlovka

Foto: Petr Hloušek, Právo

Žemlovka

INGREDIENCE
1 kg jablek200 ml mléka
1 vánočka250 g plnotučného tvarohu
4 vejcekelímek šlehačky 33%
125 g másladle chuti rozinky, vlašské ořechy, rum, skořice
150 g cukru krystalmáslo a strouhanka na vymazání plechu, pár plátků másla k dopečení

POSTUP:

  1. Plech vymažte máslem a vysypejte strouhankou. V míse smíchejte vejce, mléko, skořici, rum, polovinu cukru a směs nechte odpočinout.
  2. Vánočku nakrájejte na tenké plátky. Oloupaná jablka bez jádřinců nakrájejte na plátky.
  3. Metlou spojte tvaroh se šlehačkou a zbytkem cukru.
  4. Plátky vánočky namáčejte do směsi vajec a mléka a vrstvěte na plech střídavě s jablky, tvarohem, rozinkami a ořechy. Každou vrstvu posypejte skořicí.
  5. Pečte v předehřáté troubě na 160 °C cca 20 minut. Dobré je nastavit 30 % páry. Pokud nemáte páru, dejte na dno trouby kastrůlek s vodou.
  6. Před koncem pečení kastrůlek vyndejte, na povrch žemlovky rozložte plátky másla, nastavte pečení svrchu a dopečte dozlatova.

Mohlo by se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky a nápoje

Mohlo by se vám hodit na Firmy.cz: Hliněná bašta s.r.o.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám