Hlavní obsah

Zatlačit na Rusko přes Peking. Macron se chystá do Číny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzský prezident Emmanuel Macron se chystá na začátku dubna navštívit Čínu. Oznámil to v sobotu ráno. Chce, aby Peking pomohl vyvinout tlak na Rusko, aby zastavilo válku na Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Foto: Ludovic Marin, ČTK/AP

Emmanuel Macron

Článek

Macron se o chystané cestě do Číny zmínil v projevu, v němž řekl, že mír je možný pouze v případě, že „ruská agrese bude zastavena, vojska stažena a územní suverenita Ukrajiny a jejího lidu bude respektována“.

Čína v pátek představila dvanáctibodový plán příměří na Ukrajině, který západní představitelé přijali spíš skepticky. Třeba americký prezident Joe Biden uvedl, že v něm neviděl nic, „co by nasvědčovalo tomu, že obsahuje něco, co by bylo prospěšné někomu jinému než Rusku“.

Zelenskyj: Chci se setkat se Si Ťin-pchingem

Evropa

Rusko plán přivítalo, přičemž si ale princip „svrchovanosti, nezávislosti a územní celistvosti všech zemí“, o němž se dokument zmiňuje, vyložilo tak, že mu zůstanou územní zisky na Ukrajině.

Kyjev plán odmítl, pokud nebude zahrnovat stažení ruských vojsk na hranice z  roku 1991, ale uvedl, že má i dobré body, o kterých by se dalo jednat.

„Pokud tvrdíte, že jste globální hráč, nenabízíte nereálný plán. Nesázíte na agresora, který porušil mezinárodní právo a válku prohraje. Není to prozíravé,“ okomentoval čínský plán v sobotu na Twitteru poradce kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak.

I Ukrajinci ale mají zájem s Čínou jednat. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek uvedl, že se chce setkat se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem.

Rusové si vykládají čínský plán po svém, kus Ukrajiny by si nechali

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám