Hlavní obsah

Zelenskyj: Chci se setkat se Si Ťin-pchingem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj by se rád setkal se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Bylo by to podle něj prospěšné pro obě strany. Kyjev v pátek odmítl čínský mírový plán pro Ukrajinu, Zelenskyj k němu však dodal, že některé body mu smysl dávají.

Foto: Facebook/Volodymyr Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj na tiskové konferenci 27. února 2022

Článek

„Ze všeho nejdřív se chci setkat se Si Ťin-pchingem. Věřím, že by to bylo prospěšné pro obě země i světovou bezpečnost. Nejde jen o válku. Jsme stát, který má zájem na zachování ekonomických vztahů,“ řekl ukrajinský prezident.

Čína podle Zelenského respektuje územní celistvost, a proto by měla dělat vše pro to, aby Rusko opustilo ukrajinské území. Ocenil, že Peking ve svém plánu myslel také na jadernou bezpečnost.

Zelenskyj se podle televizní stanice Al-Džazíra snaží vyzvat k dialogu Si Ťin-pchinga už delší dobu. Naposledy to měl zkusit v lednu. Ukrajinský prezident doufá, že Čína by mohla využít svého vlivu na Rusko, které už rok na Ukrajinu útočí.

Rusové si vykládají čínský plán po svém, kus Ukrajiny by si nechali

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám