Hlavní obsah

Turistů je na Jadranu málo, hotely mají zavřeno

Právo, Bohuslav Borovička
Zadar

Byl to poněkud tísnivý nebo alespoň neobvyklý pocit. Seděl jsem sám v restauraci hotelu se dvěma stovkami pokojů. Dva číšníci mi naservírovali večeři a přísně se dívali, jak mi to jde. Sehnat ubytování v hotelu v chorvatském Zadaru není teď jednoduché. Turistů je zatím málo a hotelům se nevyplácí otevírat.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Hvar z ptačí perspektivy

Článek

S hotelem jsem uspěl až v Kolovare. Ráno nás ještě snídalo pět. „Ti už odjeli, byla to rodina z Mostaru,“ řekl mi číšník.

Kolovare funguje už pár desítek let a letos dokončili jeho renovaci. Je v klidné části města, ale od staré benátské pevnosti, historického centra Zadaru, je vzdálen patnáct minut chůze.

Zdejší noviny píší, že proti loňsku klesly ceny o 30 a více procent.

„Nejsme prázdninový hotel, i když na pláž je to odsud padesát metrů,“ vysvětlil mi ředitel Hrvoje Šestan. „Fungujeme celoročně, živí nás hlavně kongresy, firemní akce a skupinový turismus. Na to jsme zařízeni, a proto máme otevřeno celý rok, i když rezervace na nejbližší dobu byly zrušeny.“

Otevřít se nevyplatí

Mnohé z prázdninových hotelů jsou zavřené a zahájí sezonu až v červenci. Server Index.hr zpovídal představitele hotelového sdružení, cestovních agentur a dalších institucí a všichni odmítli, že by se chystalo plošné snížení cen, které by do hotelů přivedlo domácí klientelu. Hoteliéři místo toho nabízejí šest nocí za cenu čtyř, někteří přidávají hostům ke snídani i večeři.

Turisty potřebujeme a věříme, že i oni nás, říkají Chorvati

Cestování

Předseda Sdružení cestovních agentur Tomislav Fain serveru Index.hr řekl: „Hoteliéři tvrdí, že jakmile jednou ceny sníží, je nesnadné je opět zvedat.“

Z příkladu cen hotelů v již zmíněném Zadaru a na ostrově Hvar je patrné, že pro většinu českých zákazníků taková dovolená nepřichází v úvahu. Totéž ostatně platí i o domácích návštěvnících, kteří tráví dovolenou v hotelu zcela výjimečně.

Čtyřčlenná rodina zaplatí za týden se snídaní v pětihvězdičkovém hotelu v Zadaru v přepočtu 160 000 Kč, na Hvaru 144 000 Kč. Tříhvězdičkový hotel je výrazně levnější, bude letos stát 36 000 Kč, respektive 43 600 Kč.

Majitelé apartmánů a dalších privátních ubytovacích zařízení reagují také podle poptávky, ale jsou mnohem pružnější.

Na Jadranu se rozbíhá sezona. Na Čechy se těší

Zahraniční

Zdejší noviny píší, že proti loňsku klesly ceny o 30 a více procent. Dvoulůžkový apartmán v Makarské přijde na okrajích sezony na 25 eur za jednu noc, v hlavní sezoně pak na dvojnásobek, což je polovina loňských cen. Na ostrově Pag stojí apartmán, do něhož se vejdou tři dospělí a dvě děti zkraje sezony 30 eur a v hlavní sezoně 50 eur.

Pronajímatelé apartmánů mají letos problémy nejen s odřeknutými rezervacemi, ale i s tím, že pokud se zájemci objeví, jsou vybíravější.

Základní informace pro cestu a pobyt v Chorvatsku

Koronavirus

„Nových rezervací je velmi málo a ty, které přijdou, se většinou týkají prázdninových domů,“ říká předsedkyně Sdružení rodinného turismu Martina Nimac. Rekreanti podle ní, když už se rozhodnou přijet, chtějí mít celý objekt pro sebe, nechtějí společné prostory sdílet s cizími lidmi. Na ostrově Krk stojí takový dům se třemi ložnicemi a s bazénem 48 eur na okrajích sezony a v hlavní sezoně 114 eur.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám