Hlavní obsah

Šéf Wagnerovy skupiny označil brutální vraždu dezertéra kladivem za spravedlivou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jevgenij Prigožin, zakladatel nechvalně známé Wagnerovy skupiny, v neděli reagoval na video z popravy bývalého člena uskupení, který nedávno přešel k Ukrajincům. Další člen Wagnerovy skupiny se podle záběrů muži pomstil tak, že ho ubil kladivem. Podle Prigožina si to zavražděný zasloužil, protože byl zrádce.

Foto: Profimedia.cz

Jevgenij Prigožin, zakladatel Wagnerovy skupiny

Článek

O víkendu na Telegramu začalo kolovat video zachycující brutální vraždu bývalého člena žoldácké Wagnerovy skupiny. Muž, který se na videu představil jako Jevgenij Nužin, se přiznal, že po padnutí do ukrajinského zajetí začátkem září přešel na jejich stranu. Později se do spárů svých bývalých kolegů z Wagnerovy skupiny mohl dostat v rámci výměny zajatců, to ale podle Moscow Times není potvrzené. On sám nicméně říkal, že byl unesen.

Pětapadesátiletý muž se na videu přiznává, že změnil strany, aby „bojoval proti Rusům“. Konkrétně se na stranu Ukrajiny údajně přidal 4. září. Následně popisuje, že byl 11. října unesen v Kyjevě, ztratil vědomí a probudil se ve sklepě, ve kterém je nahráno i video. „Řekli mi, že mě budou soudit,“ dodává Nužin.

Po těchto slovech ho ale muž ve vojenském oblečení udeří několikrát kladivem do hlavy a do krku. Ze záběrů je patrné, že má hlavu přilepenou ke zdi. Video poté zachycuje, jak ho neznámý muž bije kladivem do hlavy i poté, co ztratil vědomí a zhroutil se k zemi.

Agentura Reuters podotýká, že zpočátku nebylo možné ověřit pravost videa. Vyšlo na telegramovém kanále Grey Zone blízkém právě Wagnerově skupině a neslo název „Kladivo pomsty“.

Velkolepé režisérské dílo, libuje si Prigožin

Záběry komentoval ve vyjádření zveřejněném na sociální síti VKontakte zakladatel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, přezdívaný také Putinův šéfkuchař.

„Nužin zradil své lidi, zradil své soudruhy, zradil je vědomě,“ řekl Prigožin. „Nužin byl zrádce. Nebyl zajat a nevzdal se, ale plánoval utéct,“ dodal.

„Je to velkolepé režisérské dílo, na které se dívá se zatajeným dechem. Doufám, že při natáčení netrpělo žádné zvíře,“ zhodnotil otřesný videozáznam s tím, že by jej pojmenoval „Pes si zasloužil psí smrt“.

Světový precedens. Wagnerovce žalují v Británii za terorismus

Válka na Ukrajině

Prigožin také varoval další údajné zrádce v ruské společnosti. „Nezapomínejte, nejsou jen takoví zrádci, kteří zahodí své automatické pušky a přejdou k nepříteli,“ prohlásil podle Reuters Prigožin. „Někteří zrádci jsou zalezlí v kancelářích a nemyslí na vlastní lidi. Někteří z nich používají svá vlastní služební letadla, aby létali do zemí, které se zatím zdají neutrální. Odlétají, aby se nemuseli zabývat současnými problémy. Jsou to také zrádci,“ nechal se podle Reuters slyšet Prigožin.

Jak se Rus, který se vzdal, dostal zpět k Rusům?

Ochránci lidských práv podle Rádia Svoboda vyzvali ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby objasnil, jak se Rus, který se vzdal Ukrajincům, mohl ocitnout v ruských rukou.

Podle serveru Moscow Times byl 55letý Nužin odsouzený za vraždu a do Wagnerovy skupiny se dostal v rámci Prigožinova rekrutování ruských odsouzenců na frontu. Slíbil jim, že v případě ruského vítězství dostanou milost.

Nužin měl také podle Moscow Times vystupovat na videu zveřejněném Ukrajinci v září, v němž popisuje špatné podmínky ve Wagnerově skupině a ruské armádě.

O tom, kdo skutečně založil Wagnerovu skupinu a kdo jí velí, se dlouho spekulovalo. Prigožin dlouho popíral, že je zakladatelem, a dokonce kvůli tomu žaloval novináře. V září se k tomu ale přiznal.

Wagnerova skupina v průběhu let operovala v Libyi, Sýrii, Mali či také v posledních měsících na Ukrajině. Sestává ze žoldáků se zločineckým původem a na Ukrajině je podle ukrajinských vyšetřovatelů odpovědná za válečné zločiny v Motyzhynu nedaleko Kyjeva.

Putinův šéfkuchař se v Rusku etabluje jako politická síla

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám