Hlavní obsah

Putinův šéfkuchař se v Rusku etabluje jako politická síla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Wagnerova skupina drží ruský prapor na Ukrajině a jako jediná je schopná pokroků, byť malých. Díky tomu stoupá vliv finančníka skupiny Jevgenije Prigožina, a ačkoli muž přezdívaný Putinův šéfkuchař odmítá, že by se chystal vstoupit do politiky, tak právě jeho politická síla roste.

Foto: Profimedia.cz

Zakladatel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin

Článek

Petrohradský věstník popsal v pondělí popularitu Prigožina jako „raketově stoupající“. Na dotaz, zda se finančník Wagnerovy skupiny chystá založit stranu či vstoupit do politiky, ale odpověděl Prigožin zamítavě.

„Netoužím po popularitě. Mým úkolem je splnit svou povinnost k vlasti. V tuto chvíli neplánuji založit žádnou stranu ani vstoupit do politiky,“ odpověděl Prigožin.

Analytici z Institutu pro studium války (ISW) nicméně upozorňují, že ať už se Prigožin rozhodne do politiky vstoupit, nebo ne, v Rusku už se jako politická síla etabluje. Využívá v současné chvíli populárního statusu Wagnerovy skupiny a kritizuje své oponenty v kruhu ruských elit, čímž si buduje větší autoritu.

Založil jsem Wagnerovu skupinu, přiznal „Putinův šéfkuchař“ Prigožin

Zahraniční

V pondělí například vystoupil proti ruským oligarchům, kteří si žijí v komfortu a brání plné mobilizaci. „Dokud děti elit nepůjdou do války, plná mobilizace nenastane,“ kritizoval Prigožin.

V Petrohradu dokonce zřídil nedaleko stanice metra Wagnerovo centrum, jehož záměrem je vytvořit prostředí pro nové nápady s cílem zvýšení obranyschopnosti Ruska. Při výstavbě centra se ani neobtěžoval informovat místní petrohradskou správu, kterou nepovažuje za dostatečně reprezentativní strukturu.

Díky wagnerovcům roste v Rusku vliv tzv. siloviků, kam se řadí osoby pracující v ruských ozbrojených silách či jakékoli jiné státní organizaci, která je oprávněna použít vůči lidem sílu. Termín silovik se používá také pro člověka, jenž vstoupil do politiky právě z těchto organizací.

Putin má obavy

Do role lídra siloviků se díky svému postavení pasoval právě Prigožin. Před několika dny se dočkal chvály také od čečenského vůdce Ramzana Kadyrova, který o něm hovořil jako o „rozeném bojovníkovi“. Vzájemné sympatie mají být důkazem toho, že silovici stále více prosazují své vojenské struktury na úkor pověsti ruských ozbrojených sil.

Rostoucí popularita siloviků zřejmě přidělává vrásky na čele ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. ISW si povšimla, že se kremelský vůdce pokouší obnovit autoritu ministra obrany Sergeje Šojgua, aby tím vyvážil rostoucí vliv siloviků.

Příkladem má být ukončení mobilizace, které ohlásil právě Šojgu, ačkoli by tak Putin mohl učinit sám. Následné veřejné vystoupení mělo za cíl odlišit ministra a vojenské velení od siloviků, kteří navzdory své popularitě v ruském informačním prostoru nemají stejnou hodnost ani autoritu jako Šojgu.

Prigožin vlastní síť restaurací a cateringovou firmu Concord Catering, jejímž prostřednictvím dlouhodobě pomáhá ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi i ruským ozbrojeným silám. Vysloužil si díky tomu přezdívku Putinův šéfkuchař.

V Rusku probíhá tichá občanská válka, tvrdí wagnerovci

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám