Hlavní obsah

Světový precedens. Wagnerovce žalují v Británii za terorismus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soukromá vojenská Wagnerova skupina v čele s Jevgenijem Prigožinem čelí ve Velké Británii žalobě pro podezření z terorismu, politických vražd a využívání znásilnění jako válečné zbraně. Žaloba je podána advokátní kanceláří McCue Jury and Partners jménem Ukrajinců, kteří uprchli před válkou.

Foto: Profimedia.cz

Šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin

Článek

Na případ, který by se v případě dotažení do konce mohl stát celosvětovým precedentem, upozornil britský server iNews.

Hlavní partner kanceláře Jason McCue s oznámením přišel v rámci svědecké výpovědi o Wagnerovcích v zahraničním výboru sněmovny.

„Je to poprvé na světě, kdy Wagnerovu skupina a jí podobné žalují její oběti,“ řekl McCue.

Poslanecký výbor se při vyšetřování využívání soukromých vojenských společností zaměřuje konkrétně na aktivní roli Wagnerovců v probíhající válce na Ukrajině, ale bude zkoumat i nasazování těchto žoldnéřů Ruskou federací během konfliktů na Blízkém východě, v Africe a Jižní Americe.

Wagnerovci, kteří mají blízké vazby na kremelskou vládu, jsou podezřelí z porušování lidských práv, včetně hromadných poprav, nezákonného zadržování, mučení a násilného vysídlování civilního obyvatelstva.

Vůdce wagnerovců překvapil: Zelenskyj je sympatický chlápek

Válka na Ukrajině

McCue výboru řekl, že hodlá u Vrchního soudu v Londýně poskytnout konkrétní důkazy o tom, že se Wagnerova skupina „zapojila do nezákonného spiknutí s cílem využít terorismus, aby usnadnila nezákonnou invazi na Ukrajinu“.

Žaloba podána

Žaloba je podána skupinou Ukrajinců, kterých se činy Wagnerovců bezprostředně dotkly a kteří nyní pobývají ve Spojeném království. Symbolicky však chce zastupovat všechny Ukrajince, kteří „utrpěli ztráty v důsledku války“.

Šéf Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin byl o podání žaloby informován dopisem.

S pomocí mezinárodních právníků a investigativního webu Bellingcat se právníci zaměří na „sankcionovaná i nesankcionovaná aktiva všech subjektů Putinovy válečné mašinérie“ ve snaze ukrajinské oběti Wagnerovy skupiny plně odškodnit, uvádí iNews.

Na základě „univerzální jurisdikce“ vyšetřují válečné zločiny na Ukrajině policisté po celém světě, včetně těch českých. Univerzální jurisdikce je princip umožňující stíhání těch nejzávažnějších zločinů bez ohledu na to, kde byly spáchány, a bez ohledu na státní příslušnost obětí nebo pachatelů.

Putinův šéfkuchař se v Rusku etabluje jako politická síla

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám