Hlavní obsah

Maďarsko se zeptá občanů na protiruské sankce. Chce uspořádat „národní konzultaci“

Budapešť

Maďarská vláda chce uspořádat tzv. národní konzultaci v otázce protiruských sankcí. Půjde o neformální průzkum, během kterého každý dospělý bude moci odpovědět na otázky ve formuláři na internetu nebo ho v tištěné podobě poslat poštou. Předseda poslanecké frakce vládní strany FIDESZ Máté Kocsis připustil, že chystaný průzkum je „politickým nástrojem“, který vláda může použít při vyjednávání s EU o dalším osudu sankcí.

Foto: Profimedia.cz

Maďarský vládní politik István Simicskó

Článek

Kocsis uvedl, že v současnosti je v platnosti 11 tisíc protiruských sankcí, z nichž nejškodlivější jsou ty, které se týkají energetiky. „Národní konzultace se bude týkat právě těchto sankcí,“ prohlásil s tím, že v tak důležitých otázkách je správné vyžádat si mínění obyvatel Maďarska.

„Maďaři tak budou první v Evropě, kteří se k sankcím mohou vyjádřit,“ řekl Kocsis.

Další vládní politik István Simicskó k tomu podle agentury MTI uvedl: „Základní problémy vyplývají z války a z následných bruselských sankcí.“

AP píše, že vláda Fideszu podobnou „národní konzultaci“ v  minulosti uspořádala už několikrát. Tyto průzkumy kritizují profesionální agentury pro výzkum veřejného mínění i opozice, protože otázky jsou podle nich neobjektivní a zavádějící a nejsou nijak právně relevantní.

Maďarský premiér Viktor Orbán vyzval ke zrušení protiruských sankcí do konce roku. Podle deníku Magyar Nemzet to řekl ve středu večer na uzavřeném zasedání vedení vládní strany FIDESZ ve městě Balatonalmádi. „Když Brusel vnutil Evropě tyto sankce, unijní byrokraté slíbili, že to bude Rusko bolet. Od té doby se ukázalo, že sankce způsobily větší škody Evropě než Rusku,“ řekl podle webu předseda maďarské vlády.

Orbán se vyslovil pro zrušení protiruských sankcí

Evropa

Orbán vyjádřil přesvědčení, že ceny energií by po ukončení sankcí klesly, snížila by se inflace, evropské hospodářství by nabralo na síle a vyhnulo by se hrozící recesi.

Podle Orbána válka mezi Ruskem a Ukrajinou není lokální, a právě sankce z ní učinily globální hospodářskou válku. „Musíme se připravit na to, že válka v našem sousedství bude pokračovat i v příštím roce,“ varoval maďarský premiér. Obyvatele Maďarska však uklidnil, že země bude dostatečně zásobena plynem, elektřinou i ropou.

Maďarsko už není demokracie, shodli se europoslanci

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám