Hlavní obsah

Lavrov vykládá nesmysly a Zacharovová nemá na ministerstvu co dělat, tvrdí bývalý ruský diplomat

Ruská zahraniční politika zažívá morální bankrot, prohlásil pro rozhlasovou stanici Deutsche Welle Boris Bondarev, bývalý poradce Stálé mise Ruské federace při OSN v Ženevě. Podle jeho slov ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov pravidelně vykládá nesmysly a v případě mluvčí ministerstva Marie Zacharovové rozumní diplomaté nechápou, co na svém místě dělá.

Foto: Novinky

Boris Bondarev

Článek

V rozhovoru popisuje, jak musí ruští diplomaté do Moskvy psát, že v hostitelských zemích tvrdě potlačili „rusofobní útoky“, aby si udrželi své posty.

Bondarev přiznal, že zpočátku šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova obdivoval a popisoval, jak všichni na ministerstvu vítali jeho jmenování do úřadu.

„Všichni si říkali konečně! Profesionál, úžasný člověk, velmi dobře vychovaný, s mnoha zkušenostmi. To se o jeho předchůdci nedalo říci,“ popisoval Bondarev.

Moskva žádá USA o vízum pro Lavrova, aby mohl na zasedání OSN

Zahraniční

Lavrov se prý zhostil postu na výbornou. Pak ale nastavil se Západem konfrontační kurz.

„Jediná věc, kterou měl udělat, je odejít a říct, že s touto politikou nesouhlasí. Zdá se však, že touha zůstat v teplém ministerském křesle a užívat si všech výhod z toho převažuje nad profesionalitou,“ tvrdí.

Podle bývalého diplomata ruská zahraniční politika a diplomacie zažívá morální bankrot.

Všechny dokumenty jsou zasažené propagandou

„Ministerstvo zahraničí je spojeno s Lavrovem, který pravidelně říká nějaké nesmysly, a s Marií Zacharovovou. Na ministerstvu zahraničí všichni rozumní diplomaté nechápou, co tam dělá. A jsou tam další lidé, kteří také nazývají černou bílou a modrou červenou. To znamená, že ministerstvo zahraničí už není diplomacie, ale součást propagandistického aparátu,“ řekl Bondarev.

Všechny dokumenty zasílané na velvyslanectví ministerstvem zahraničí jsou podle něj zasaženy propagandou.

„Když to začalo v roce 2018, bylo to směšné. Je to, jako byste četli výňatek ze sovětských novin ze stalinských procesů. ‚Rozdrťte toho parchanta‘ a podobně,“ popisuje Bondarev. Po začátku války se to podle něj všechno zhoršilo.

Američané žádají Lavrova o rozhovor. Teď nemá čas, vzkázala na truc Zacharovová

Evropa

Své kolegy rozděluje do dvou kategorií. „Lidé, kteří jsou více či méně rozumní, a ti, kteří se zjevně velmi silně ztotožňují se zájmy státu. Ti první byli vystresovaní, ohromení. Ale řekli si, co můžeme dělat? Jsme malí lidé, naším úkolem je řídit se pokyny,“ popisuje bývalý diplomat.

Druhou, početnější kategorií jsou podle něj ti, kteří říkají: „Takhle to mělo být, mělo se to stát už dávno! Musíme jim ukázat, kdo jsme.“

Tvrdě jsme potlačili protiruské útoky, píšou do Moskvy

Během války se situace podle jeho slov ještě zhoršila. Od diplomatů se podle Bondareva očekává, že zareagují na rusofobní a protiruské útoky.

Diplomaté pak píšou do Moskvy urgentní zprávy. „Šli jsme na ministerstvo zahraničí té a té hostitelské země a tvrdě jsme potlačili jejich protiruské útoky. A přidají poznámku, že tito rusofobové buď mlčeli, nebo hloupě kňourali v reakci na naše argumenty,“ popisuje.

Bondarev velmi ostře kritizuje současný stav ruské diplomacie. Řada jeho kolegů podle něj neumí žádný cizí jazyk, jsou laxní a neefektivní a do diplomatických služeb šli čistě kvůli vlastnímu prospěchu.

Lavrov: Ukrajinci si zaslouží lepší život, pomůžeme jim zbavit se tamního režimu

Válka na Ukrajině

Diplomacii Bondarev opustil kvůli nesouhlasu s ruskou invazí na Ukrajinu.

„Pro mě byl bodem, odkud není návratu, 24. únor, kdy jsem viděl, že Kyjev, Charkov a další ukrajinská města jsou bombardována. Pro mě to bylo prostě nepochopitelné, protože Charkov, Kyjev byly bombardovány německou Luftwaffe v roce 1941. A tady se ukazuje, že naše, ruské letectví dělá totéž,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám