Hlavní obsah

Američané žádají Lavrova o rozhovor. Teď nemá čas, vzkázala na truc Zacharovová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američané Rusy požádali o telefonický rozhovor mezi ministry zahraničí obou zemí. Moskva jim ale prozatím nevyhoví. Podle serveru RT.com ruská diplomacie do Washingtonu vzkázala, že se rozhovor může uskutečnit, až si na to ministr zahraničí Sergej Lavrov udělá čas.

Foto: Profimedia.cz

Šéfové americké a ruské diplomacie Antony Blinken a Sergej Lavrov.

Článek

„Ministr zahraničí má nabitý program. Žádosti se bude věnovat, až mu to čas dovolí,“ řekla novinářům mluvčí ruské diplomacie Maria Zacharovová s tím, že se momentálně Lavrov věnuje jiným bilaterálním schůzkám a jednání v rámci Šanghajské organizace pro spolupráci.

Jednání o možném telefonátu obou státníků nicméně podle Zacharovové probíhají na patřičných místech. „Řídíme se běžnou diplomatickou praxí, neděláme věci přes megafon,“ citovala ji agentura TASS.

Závažná nabídka výměny vězňů

Mluvčí americké diplomacie Ned Price o americké žádosti o rozhovor mezi ministrem zahraničí USA Antonym Blinkenem a jeho ruským protějškem Sergejem Lavrovem informoval ve středu s tím, že očekává, že se uskuteční v řádu dní. Washington má podle něj pro Moskvu „závažnou nabídku“. Řešit chce zřejmě možné propuštění v Rusku zadržovaných amerických občanů Paula Whelana a Brittney Grinerové.

Údajný americký špión Whelan zůstane za mřížemi v Rusku

Svět

Bývalý americký voják Paul Whelan si v Rusku od roku 2020 odpykává 16letý trest za špionáž a americká basketbalistka Brittney Grinerová byla na moskevském letišti zadržena s náplněmi do elektronických cigaret obsahujícími konopný olej. Američané podle agentury Reuters zřejmě budou chtít dvojici vyměnit za ruského obchodníka se zbraněmi Viktora Buta, který si v USA odpykává 25letý trest.

Diplomatické vztahy mezi Spojenými státy a Ruskem jsou od začátku pokračující ruské invaze na Ukrajinu 24. února letošního roku na bodu mrazu. Prakticky jedinou oblastí, kde zůstávají relativně nedotčeny, je spolupráce na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). I z ní se ale chtějí Rusové stáhnout.

Rusko se stáhne z ISS. Postaví si prý vlastní vesmírnou stanici

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám