Hlavní obsah

Kasparov: Válka skončí na jaře a Rusko prohraje

Ruský šachový velmistr Garri Kasparov v rozhovoru pro německý deník Spiegel znovu kritizoval Putinovu invazi na Ukrajinu. Všichni, kdo nyní žijí v Rusku, se podílejí na válečné mašinérii Putinova fašistického režimu, řekl Kasparov, žijící střídavě v USA a Chorvatsku. Válka podle něj skončí na jaře vyčerpáním vojenských kapacit Ruska.

Foto: Profimedia.cz

Garri Kasparov na snímku z roku 2020

Článek

Kasparov je dlouhodobou kritikou vůči ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi známý, ze zahraničí proti němu vede opoziční platformu Spojená občanská fronta.

„Bojuji proti Putinovi dvacet let a vždy jsem říkal, že se jeho režim nutně stane fašistickou hrozbou – nejen pro Rusko či jeho sousedy, ale pro celý svět,“ řekl Kasparov v rozhovoru pro Spiegel.

Kdo je Garri Kasparov?

Garri Kasparov proslul jako šachový velmistr – v letech 1985 až 2000 nepřetržitě držel titul mistra světa v šachu. Nejlépe hodnoceným šachistou světa byl 255 týdnů v kuse, čímž vytvořil dosud nepřekonaný rekord. Ačkoli byl až do 90. let minulého století členem Komunistické strany Sovětského svazu, po nástupu Putina k moci se proti ruské vládě začal vymezovat. Po konci šachové kariéry v roce 2005 založil Sjednocenou občanskou frontu, opoziční platformu proti Putinovi. Po jedné z demonstrací strávil pět dní ve vazbě. V roce 2013 opustil Rusko s tím, že se do země už nikdy nevrátí. Žil v New Yorku a Splitu, požádal i o chorvatské občanství a v USA a Chorvatsku dodnes střídavě žije. Po kritice války na Ukrajině je Kasparov v Rusku zařazen na seznam zahraničních agentů.

Šachový velmistr požaduje, aby se ti, kdo chtějí historicky stát na správné straně, sbalili a Rusko okamžitě opustili.

Ukrajina si oficiálně zakázala jednat s Putinem

Válka na Ukrajině

„Je válka, jste buď na jedné, nebo na druhé straně fronty. Každý ruský občan včetně mě nese kolektivní, ne-li osobní odpovědnost za tuto válku. Rusko je dnes fašistickou diktaturou, páchá zločiny proti lidskosti. A každý, kdo nyní žije v Rusku, je součástí této válečné mašinérie, ať už chce, nebo ne,“ prohlásil Kasparov.

Šachista dlouhodobě žije se svou rodinou střídavě v New Yorku a ve Splitu, za což jej také někteří Rusové kritizují. Ze zahraničí je podle nich jednoduché režim kritizovat a svalovat na ostatní kolektivní vinu, když některé sousední země Ruska zakazují Rusům vydávat víza. To má ale podle Kasparova také řešení.

Šachový velmistr Garri Kasparov nastínil podmínky pro svržení Putina

Válka na Ukrajině

„Proto jsem navrhl přijímat (v zemích sousedících s Ruskem) pouze ty Rusy, kteří podepíší deklaraci se třemi zásadami: válka je zločinná, Putinův režim je nelegitimní a Ukrajina se nesmí dělit,“ vyjmenoval Kasparov.

Na jaře se Rusko vyčerpá a prohraje

Několikanásobný mistr světa v šachu také v rozhovoru předpověděl, že válka na Ukrajině skončí příští rok na jaře. „Putinovy vojenské a ekonomické kapacity se na jaře vyčerpají. Nejpozději do dubna mu dojde munice a ekonomika už nebude moct pokrýt ani základní potřeby Rusů,“ predikoval Kasparov s tím, že Putin už nyní hledá dobrou výchozí pozici pro vyjednávání s Ukrajinci.

Vždy jsme přistupovali k ukrajinskému lidu s obrovskou úctou, přesvědčoval Putin učitele

Zahraniční

Podle něj může být porážka pro Rusko podobná jako prohra nacistického Německa ve druhé světové válce v roce 1945. Zejména proto, že bude i viditelnější. V Rusku podle něj po konci války nastane rozsáhlý kolaps, po němž se země pokusí začít znovu – navázat spolupráci se zbytkem Evropy a setřást sankce.

„Diktátor Putin nikdy nehrál šachy, ale poker a byl dobrý v geopolitickém pokeru. Často vyhrával i se špatnými kartami, protože soupeři podlehli jeho blafování. Nyní instinktivně ví, že porážka v této válce ho může stát politické i fyzické přežití,“ popsal více než dvě dekády vládnoucího ruského prezidenta Kasparov.

„Rychle a silně.“ Ukrajinci získali na jihu země 1000 kilometrů čtverečních za pět dnů

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám